Wanneer moet ik mij in de BRP laten inschrijven en uitschrijven?

Het aantal vragen in de in-box over dit onderwerp groeit. Omdat ik niet iedereen persoonlijk kan beantwoorden verwijs ik graag naar de duidelijke infromatie van de Rijksoverheid:(Bron:
U moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) als u zich vanuit het buitenland in Nederland vestigt voor langer dan 4 maanden. U moet zich laten uitschrijven als u voor langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt.

Inschrijving bij vestiging in Nederland

Bent u van plan om langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven, dan moet u zich laten inschrijven in de BRP van de gemeente waar u gaat wonen. U bent verplicht dit binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland te doen, bij de afdeling burgerzaken. Wilt u ook uw partner en/of kinderen laten inschrijven, dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis. Inschrijving bij verhuizing binnen NederlandVerhuist u binnen Nederland naar een andere gemeente? U kunt zich dan niet laten uitschrijven bij de gemeente die u verlaat. U kunt zich alleen inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. De gemeente die u verlaat, zorgt voor de uitschrijving.

Uitzonderingen inschrijven BRP

Wilt u zich in Nederland vestigen, dan kunt u zich niet altijd (direct) laten inschrijven in de BRP. Er gelden de volgende uitzonderingen:

 • Uw verblijf in Nederland moet rechtmatig zijn. Dit is zo wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft of die van een lidstaat van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland. Is dit niet het geval, dan moet u eerst een verblijfsvergunning aanvragen.
 • Als u asiel heeft aangevraagd en in een asiel- of opvangcentrum verblijft, komt u de eerste 6 maanden van uw verblijf niet in aanmerking voor inschrijving in de BRP. Het centrum registreert dan zelf uw verblijf in Nederland. Na deze periode of wanneer u niet in een asiel- of opvangcentrum verblijft, kunt u zich wel laten inschrijven in de BRP.
 • Als uw vorig land van verblijf het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden (de voormalige Antillen) is, moet u aantonen dat u zich daar uit de bevolkingsadministratie heeft laten uitschrijven. Dit doet u met het verhuisbericht dat u bij uw uitschrijving heeft ontvangen.

Uitschrijving bij vertrek uit Nederland

U moet zich uitschrijven als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uitschrijven als u voor langere tijd in het buitenland verblijft. U kunt zich vanaf 5 dagen voor uw vertrek uitschrijven bij de gemeente waar u op dat moment woont. U kunt dit persoonlijk of schriftelijk doen. U ontvangt een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs kunt u gebruiken bij het opzeggen van abonnementen of voor uw inschrijving in het buitenland. De gemeente stelt instanties die zijn aangesloten op de BRP, zoals de Belastingdienst of een pensioenfonds, op de hoogte van uw nieuwe adres in het buitenland. Als u daarna opnieuw verhuist, moet u zelf uw nieuwe adres doorgeven aan de instanties waar u contact mee heeft tijdens uw verblijf in het buitenland.

Verblijf instelling gezondheidszorg voor onbepaalde duur

Bij verblijf voor onbepaalde duur in een door de gemeente aangewezen instelling voor de gezondheidszorg bent u verplicht om bij de gemeente aangifte van verhuizing te doen. Uw woonadres wordt het adres van de instelling waar u verblijft. U kunt zich ook laten inschrijven op een briefadres bij een familie of vriend, in plaats van het woonadres van de instelling. Dit is handig wanneer u de afhandeling van uw zaken door een ander laat doen.

Tijdelijk verblijf instelling voor gezondheidszorg

Houdt u uw huidige adres aan bij een tijdelijk verblijf in een door de gemeente aangewezen instelling voor gezondheidszorg, dan wordt bekeken waar u naar redelijke verwachting voor een half jaar de meeste keren overnacht. Als u naar redelijke verwachting langer dan een half jaar in de aangewezen instelling verblijft, bent u verplicht om een adreswijziging door te geven bij de gemeente.

Reacties

 1. Engeltje zegt:

  Moet ik nu werkelijk geloven dat alle buitenlanders die in Ned. gaan werken ingeschreven staan?
  Vraag: Is het verplicht om je in het land van herkomst uitteschrijven, denk dat ook in dit geval dit niet wordt gedaan. Ik ben Ned. en wil terug naar Ned. maar heb in Spanje nog mijn huis en hypotheek, is dus onmogelijk om me daar uitteschrijven, kan ik in twee landen dan staan ingeschreven? Wie kan mij hierop antwoord geven want de gemeente waarbij ik geïnformeerd heb weet dat ook niet.

 2. dick karstens zegt:

  Ik woon als Nederlander al 7 jaar in Polen, Ik wil weer naar Nederland verhuizen. .als ik woonruimte heb gevonden kan ik ne dan uit laten schrijven in Polen. Dick karstens

 3. de Graaf zegt:

  Begrijp ik het nou goed, als ik niet jaren wil wachten op een heerwoing in een andere gemeente, dan ga ik in het buitenland verblijven voor 8 maanden en kom terug en me inschrijven in bijv. gemeente Amsterdam (stadsdeel centrum) en binnen 1 maand krijg ik een huis. klopt dat ?

 4. Ik woon en heb me laten inschrijven bij mijn ouders, wat het volgens mij een stuk makkelijker maakt. Nu zal dit niet voor iedereen een optie zijn, maar ik zou het zeker overwegen.

 5. Hallo ik heb een vraag. Ik wil terugverhuizen en in schrijven in nederland, maar waar moet ik beginnen? Moet ik bepaalde documenten mee of iets dergelijks? Ik heb een nerderlands paspoort en alleen bagage.

 6. Benjamin zegt:

  Beste allemaal,
  ik woonde altijd in Nederland en heb Belgische inkomsten en betaalde altijd Belasting in Belgie, Zelfs mijn ziekenfonds betaal ik in Belgie doordat ik sociale lasten betaal in Belgie. Ik ontvang geen zorg, huur of en andere toeslag in Nederland en heb ook geen cent verdient in Nederland, Ik stond in Amsterdam ingeschreven waar ik af en toe alleen sliep en ook uiteraard en huurapartement in Brussel waar ik sliep na mijn werk. In februari 2014 (vorig jaar) had ik mij officieel in Brussel ingeschreven en de ambtenaar vertelde mij dat ze dat doorgaven aan Nederland wat niet het geval was en bleek dat ik sinds februari 2014 tot februari 2015 2 hoofdadressen had en mij pas deze week in Nederland heb uitgeschreven. Mijn vraag is dat nu erg? of krijg ik en boete van Nederland doordat ik in 2 eu landen stond ingeschreven tot vorig week 1 jaar lang. Bedankt om dit uit te zoeken. Groetjes Ben

 7. john de klerk zegt:

  Wat nu ben 69 en wil 10 maanden een wereldreis maken , moet ik me echt uitschrijfen ???

  Bedankt

 8. Hallo Cindy,

  Ik heb een aantal jaren op Curacao gewoond en ben teruggekomen vanwege o.a. familieomstandigheden. Ik ben redelijk plotseling vertrokken en kon niet meer op tijd regelen om mij uit te schrijven. Uitschrijven vanuit Nederland is een stuk lastiger.

  Ik overweeg nog steeds om later weer terug te gaan naar Curacao en eerlijk gezegd weerhoud mij dat een beetje om mij hier weer in te schrijven. Ik weet niet of het de volgende keer naar Curacao vertrekken zo makelijk zal zijn als ik niet van te voren een baan heb geregeld.

  In Nederland heb ik weinig problemen gehad om weer werk te vinden, ook al ben ik hier niet ingeschreven. Ik betaal ook gewoon zorgverzekering. Wat ik me wel afvraag is of ik hier nu volledig belastingplichtig ben en of dit andere problemen kan opleveren.

  mvg,

  Ron

 9. Mohamed Abdain zegt:

  ik ben een nederlander twee kinderen een van 2 en 8 manden en een van manden marokkaans .

  Moeder wel inschrijven in de gemeente denhaag.

  graag hoor ik van u wat moet ik doen om terug keer.

  trauwens ik gepensioeneerd.

 10. Ik ga verhuizen naar engeland. Mijn vriend staat ingeschreven bij zijn ouders en wil dat blijven doen ook al gaat hij naar engeland verhuizen. Hij blijft hier een zorgverzekering betalen, hij blijft hier zorgtoeslag ontvangen ( ivm studie schuld). Weet iemand wat de consequenties zijn hiervan? Hij blijft een NL auto rijden ook trouwens.

  Ik vindt het risicovol en hij geeft aan dat er niets mis mee is. Iemand enig idee?

  Maaike

 11. Abdain M zegt:

  ik wil terug keren na nederland na jaren in buitenland ik gepensioeneert 2 kinderen een van 2 jaar en de ander 1 jaar ik weet het niet hoe en wat moet ik doen graag wil ik een hulp.

 12. ik keer terug naar nederland na bijna 2 jaar spanje, moet ik me uitschrijven uit spanje?

 13. Viviane zegt:

  Ik ben een Belg, woon daar en sta daar ingeschreven. Ik werk in Nederland en verblijf daar voor 4 soms 5 dagen in de week. 2 a 3 nachten ben ik thuis in Vlaanderen. Moet ik me nu in Nederland bij de gemeente inschrijven? Ik ben en blijf een vlaming en ben grenswerker….
  volgens mij is er een afspraak tussen Nederland en Belgie dat dat niet hoeft, gaarg hoor ik van u

 14. W v Campen zegt:

  Mijn vraag is niet zozeer : wanneer MOET ik me inschrijven, maar wanneer MAG ik me inschrijven. Na jaren in het buitenland wijn we (mijn vrouw, twee kinderen en ikzelf) weer aan het trugkomen naar NL. Ikzelf ben al ingeschreven. Vrouw en kinderen zijn nu hier maar zouden vanwege scholing weer terug moeten om,met onderbrekingen voor vakanties in NL, het komende schooljaar (eindexamklas) af te maken. Bij een eerste bezoek aan onze gemeente (waar ikzelf woon, en waar we een woning hebben) reageerde de dienstdoende ambtenaar afwijzend. Omdat we nu niet meteen helemaal blijven. Zijn er regels voor minimum verblijfsduur om je weer in te schrijven?

  • Als het verblijf in Nederland korter dan 4 maanden is hoef je nog niet te worden ingeschreven op het adres in Nederland. Pas als het gezin terug is in Nederland en blijft is dit noodzakelijk (binnen 5 dagen)
   Je kunt wel vast RNI ingeschreven worden (niet ingezetene) maar het is heel goed mogelijk dat dit al het geval is, dit gaat tegenwoordig automatisch wanneer je uitschrijft op een adres in Nederland, BSN blijft gelijk.

 15. Mevr. M Verheijen zegt:

  Om gezondheidsreden zijn wij ,mijn man en ik naar Spanje gegaan op advies van een arts in het ziekenhuis Nederland.Wij zijn hier in Spanje resident maar ik wil terug naar Nederland omdat ik vaak heimwee heb. Ook daar hebben we nu een huis gekocht. We hebben AOW en mijn man heeft nog een klein pensioen.
  Wat moet ik nu doen.Voor mijn gezondheid ( longemfyseem) zal ik vaker naar Spanje moeten om bij te tanken met de luchtvochtigheid in Nederland. Ik zal zeker 4 maanden of langer per jaar in Nederland verblijven maar of dat aan een gesloten periode zal zijn moet de tijd uitwijzen. Kan ik me inschrijven in Nederland en b.v. om de 2 maanden naar Spanje gaan en dan weer 2 maanden naar Nederland of gaat dat niet. Waar moet ik advies inwinnen en hoe gaat dat met belastingen. We hebben nu ook 2 woningen. Moet ik ook een vrijwillige ziekenfondsverzekering nemen of is dat met het AOW en pensioen een andere instantie. We lopen hier overal tegen dichte deuren op en niemand weet wat. Wie helpt me… Kan ik misschien met een vrijbrijf van het ziekenhuis in Nederland iets regelen.Wel heb ik in Nederland weer een nieuwe invalidekaart nodig (is geen probleem) maar dan moet ik ingeschreven staan , want die krijg ik hier in Spanje niet als ik ook naar Nederland ga, Mijn oude Nederlandse is al jaren verlopen en Spanje geeft alleen als je geen benen meer hebt.Tenminste hier in de regio telt dat voor buitenlanders.

  • In bovenstaand artikel staat omschreven hoe te handelen bij verblijf in Nederland om gezondheidsredenen.Verblijf instelling gezondheidszorg voor onbepaalde duur

   Bij verblijf voor onbepaalde duur in een door de gemeente aangewezen instelling voor de gezondheidszorg bent u verplicht om bij de gemeente aangifte van verhuizing te doen. Uw woonadres wordt het adres van de instelling waar u verblijft. U kunt zich ook laten inschrijven op een briefadres bij een familie of vriend, in plaats van het woonadres van de instelling. Dit is handig wanneer u de afhandeling van uw zaken door een ander laat doen.

   Tijdelijk verblijf instelling voor gezondheidszorg

   Houdt u uw huidige adres aan bij een tijdelijk verblijf in een door de gemeente aangewezen instelling voor gezondheidszorg, dan wordt bekeken waar u naar redelijke verwachting voor een half jaar de meeste keren overnacht. Als u naar redelijke verwachting langer dan een half jaar in de aangewezen instelling verblijft, bent u verplicht om een adreswijziging door te geven bij de gemeente.

 16. mitchell zegt:

  gm. ik hb een verblijf bepaalde tijd , 1 jaar . maar ik sta nog steeds niet ingechreven . ik stond eerst bij de coa maar nu niet meer. men legd mij uit dat ik mij eerst moet inschrijven bij iemnd thuis voordat ik kan worden ingeschreven . echt een kat muis spel. ik hb 2e verlenging gehad en nieteens een bsn nummer. soms moet ik echt lachen .

 17. Vraagje, ik woon en werk in alicante.
  ben dus volledig in orde met de Spaanse wet.
  Nu krijg ik binnenkort mijn ontslag na 6maanden.
  Weet iemand of je dan een uitkering krijgt en zo ja voor hoelang is dit hier in Spanje.

  Ik ben 57 en werk in de bediening.
  hiervoor heb ik 4 jaar voor een baas gewerkt ook horeca en dat was goed geregeld.
  Maar nu weet ik het niet inlichtingen zijn ook zeer moeilijk te verkrijgen ja als je een gestor neemt maar dat is te duur voor mij.
  Kan iemand mij alstublieft serieus antwoord geven.
  Muchas gracias para ayundar mi.
  Saludaos y hasta pronto??

 18. dit is best klote, maar je moet dus ook gewoon 4 maanden in nederland verblijven zodra je jezelf weer inschrijft, je kan niet nog een paar maanden terug naar land van herkomst..

  Nederland maakt het enorm klote en moeilijk.

  • Beste Jan,
   Ik begrijp je opmerking niet zo goed. Als je voor een paar maanden naar Nederland komt hoef jij je helemaal niet in te schrijven op een adres. Als het goed is ben je ingeschreven in het RNI register (registratie niet ingezetenen) Op de site van de rijksoverheid staat heel duidelijk wat je moet doen en wanneer.

Laat wat van je horen

*