re – mi` gra – tie -(t)sie de -woord (vrouwelijk) terugkeer naar zijn vaderland

Remigratie

De uitleg  in de van Dale  is duidelijk:  re -mi` gra – tie -(t)sie  de -woord(vrouwelijk) terugkeer naar zijn vaderland!

 

 

 

Dus wat is je eerste stap als je als Nederlander terugwil keren naar je vaderland?

Je  zoekt op Google naar remigratie en dan stuit je als eerste op de site van de rijksoverheid.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/terugkeer-vreemdelingen/vraag-en-antwoord/wat-is-remigratie-en-kan-ik-bij-remigreren-geholpen-worden.html

Je denkt in eerste instantie dat je daar goed zit totdat je verder leest en tot de ontdekking komt dat deze informatie niet voor je bedoelt is. Er  staat slechts een kleine alinea die het terugkeerproces omschrijft:

Remigratie naar Nederland
Het kan zijn dat u na (langdurig) verblijf in het buitenland wilt terugkeren naar Nederland. Er bestaat geen speciale vergoeding hiervoor. U kunt het beste contact opnemen met de gemeente waar u zich wilt vestigen. Zij kunnen u vertellen of u in aanmerking komt voor een huis in de sociale woningsector of voor inkomensaanvulling. Zaken zoals belastingen, zorgverzekering, pensioen en school voor uw kinderen moet u zelf regelen.

Prima, denkt u nog, logisch! Maar dan het telefoontje naar de gemeente waar u zich wilt vestigen. Is dit een gemeente buiten de Randstad dan kan er nog wel eens meegedacht worden en is er aandacht voor uw situatie. Als je bent opgegroeid in
de Randstad en daar weer terug wilt keren moet je realiseren dat het daar drukker is geworden en de mensen soms jaren op een wachtlijst staan om voor een woning in aanmerking te komen. Het is dus erg belangrijk om vooraf de juiste afwegingen te laten meespelen in de keuze van de plaats van hervestiging. Ook over inkomensaanvulling kan de gemeente je volgens de rijksoverheid. informeren.  In de meeste gevallen raden ze je aan een afspraak te maken als u bent aangekomen en u ingeschreven bent bij de gemeente. En  daar begint, inschrijven kan alleen als je een adres hebt, een huis dus! Een huis kan je alleen krijgen als je voldoende verdiend om de huur in de vrije sector op te brengen, om dit aan te tonen moet je een arbeidscontract en drie bankafschriften van de laatste salarisstortingen tonen. Kortom het cirkeltjes is rond en je komt er niet meer uit. Veelal is terugvallen op je familie en vrienden (referenten) in de eerste periode de enige oplossing en is alles sneller op de rit te
krijgen.

IKKEERTERUG.NL

Omdat het proces nogal ondoorzichtig is heb ik besloten deze informatie site op te zetten. Puur als informatievoorziening en om ervaringen met anderen te laten delen. De hindernissen zijn er nog steeds en zullen niet verdwijnen maar een hindernis neem je makkelijker als je weet waar je hem kunt verwachten en je van te voren kunt nadenken hoe je ze gaat nemen.  De ‘remigranten’ die dankbaar gebruik hebben gemaakt van de informatie maken dat ik deze site niet uit de lucht wil halen maar ik spreek wel mijn teleurstelling uit dat er nog geen gehoor is gegeven  aan het delen van de eigen ervaringen om anderen het wiel niet opnieuw uit te laten vinden. Ik roep dus ook iedereen die een repatriëring ervaring heeft op om in de pen te klimmen. Ben of ken je remigranten, repats, terugkeerders? Ik plaats jullie ervaringen graag op de site.

Voorts krijg ik, ondanks alle lijstjes, linkjes en stappenplannen op de site,  zoveel mailtjes van mensen die in zeer schrijnende situaties zitten en geen idee hebben hoe ze de terugkeer moeten aanpakken. Ik kan alleen maar zeggen, lees a.u.b. eerst goed en ga aan de slag met de informatie. Mochten er vragen overblijven stuur dan een mail maar met een  duidelijke situatie schets. Om te voorkomen dat ik een verkeerde verwachting oproep wil ik graag laten weten dat dit een volledig vrijwillig en niet gesubsidieerd initiatief is. Ik kan geen wonderen verrichten, ik kan geen tickets opsturen voor terugkeer naar Nederland, ik kan geen huizen of uitkeringen regelen. Dit alles zullen jullie zelf moeten doen. Wat ik wel kan en met plezier doe is informatie en ervaring delen, mensen (terugkeerbuddy’s)  aan elkaar  en de juiste specialisten koppelen.

SUCCES!!

 

 

Reacties

 1. Henny van Dijk zegt:

  Met veel interesse uw site gelezen.

  Zou graag van Thailand na 19 jaar weer terug willen naar Nederland. Kort samen gevat: 20 jaar geleden na reorganisatie bij een bank, werkloos geworden. Ik wilde niet in Nederland blijven en een uitkering aanvragen, dat zou alleen maar een last zijn voor mijn mede belasting betalers. Via een eenmalige afkoopsom en na 3 maanden voorbereiding vertrokken naar Thailand. Ik ben in veel landen geweest en Thailand was in die dagen politiek stabiel. Boedel vanuit Nederland na 5 maanden laten verschepen. Getrouwd in 1993 (wij kenden elkaar al 10 jaar) en tot heden heel gelukkig, wij hebben beiden dezelfde leeftijd. Bijna 17 jaar leraar engels met ervaring in het Thaise onderwijs van lagere school tot universiteits niveau. Helaas door omstandigheden sinds vorige maand geen werk meer en gezien de leeftijd (58 jaar) is er weinig vooruitzicht op een baan. Sta min of meer met m’n rug tegen de muur, want als ik m’n laatste spaarcentjes besteed aan levensonderhoud dan is er niet voldoende over voor de Immigratiedienst en moet ik het land verlaten. Zo gaat het hier in Thailand, zonder voldoende eigen middelen wordt je het land uitgezet of je gaat in het gevang en moet je maar zien hoe je er uit komt. Of terug naar Nederland alleen, dus zonder mijn vrouw die bijna 19 jaar voor mij gezorgd heeft als een moeder. In Nederland wordt mijn vrouw niet toegelaten. Wat zeg ik, ze komt hier nog niet eens Thailand uit na een worsteling bij de Nederlandse Ambassade. Het lijkt mij een onmogelijke taak om de periode van nu tot 65 financieel op te vullen.

  Ik ben heel benieuwd wat de mogelijkheden zijn en zou graag uw advies tegemoet zien.

  Met de meeste hoogachting,

  Henny van Dijk

  • Beste Henny,

   Terugkeren met een buitenlandse partner is (zeker nu) niet eenvoudig. Hier heb ik ook niet veel kaas van gegeten omdat iedere nationaliteit weer andere ‘eigenaardigheden’heeft.
   Via deze link van de Stichting Buitenlandsepartner http://buitenlandsepartner.net/forum/
   kom je waarschijnlijk veel verder.
   Qua werk denk ik dat er in het onderwijs nog wel mogelijkheden zijn. Kijk op http://www.werkeninhetonderwijs.nl/vervolg.php?h_id=1&s_id=67&v_id=3&d_id=16&titel=Vacatures
   Verder raad ik julie aan om de checklist op http://www.newtoholland.nl in te vullen en de stappen te zeten zoals op de checklist. Mochten er hindernissen zijn die niet te nemen lijken stuur ze door dan kijk ik of ik de juiste persoon kan vinden of instantie waar je het mee uit kunt zoeken. Ook tips over de stappen die met succes genomen zijn blijven welkom. Zo helpen jullie ook anderen in hetzelfde proces.
   Veel succes!

   • Patricia zegt:

    Hallo Cindy,

    De nieuwe website van de Stichting Buitenlandse partner is: http://www.buitenlandsepartner.nl/

   • Jos Vrijssen zegt:

    Beste Cindy, het is inmiddels wel 6 jaar geleden deze noodkreet van Henny en jouw reactie, maar toch een vraag. Henny is een oude vriend van mij (woonden samen in Maarssen) en een oud collega (werkten samen bij De Spaarbank te Rotterdam). Ik ben alle contact met hem verloren maar probeer steeds via zijn e-mailadres hem te bereiken. Er komt geen antwoord omdat ik weet dat zijn financiële toestand het aanhouden van Internet niet kon bekostigen. Dit was het laatste wat ik van hem gehoord heb. Nu mijn vraag Cindy: beschik jij misschien over zijn huisadres in Thailand zodat ik hem mogelijk per post kan bereiken? Ik heb dat adres ooit gehad maar het is helaas spoorloos. Ik zou het geweldig vinden als ik opnieuw met hem contact kan krijgen. Bij voorbaat dank voor je reactie. Met vriendelijke groet, Jos Vrijssen

    • Beste Jos,

     Ik moest even in alle oude gegevens duiken maar heb helaas ook geen woonadres kunnen vinden. We hebben het begin nog wel e-mail contact gehad maar ook dat is op den duur gestopt.
     Sorry dat ik je niet met Henny in contact kan brengen, misschien via het consulaat in Thailand?

     Succes

     Hartelijke groet,

     Cindy

Laat wat van je horen

*