Terug in Nederland met verblijfsvergunning

Ik verliet Nederland in September 2002 met man en kind om een nieuw bestaan op te bouwen in Nieuw Zeeland en een beetje wiebelig huwelijk weer wat avontuur te geven. We hebben het de eerste paar jaren hardstikke leuk samen gehad, maar wel uit elkaar gegaan na een tijd als hele goede vrienden. Besloten om te blijven daarna, want ik had het erg naar mijn zin. Een leuke baan en vrienden en vriendinnen. Na vorig jaar weer, voor een maand, met mijn zoon terug te zijn geweest in Nederland heb ik toch besloten om weer terug te keren. Mijn uders worden een jaartje ouder, 75 en 73 jaa , enmijn  moeders gezondheidgaat achteruit. Ik vond het toch wel weer gezellig die Hollandse kneuterigheid.  Ook was het fijn om weer contact te hebben met vrienden, vriendinnen en familie hier.

Dus ben ik sinds eind januari weer terug in Nederland. Best wel moeilijk, want er is wel veel veranderd in 9 en half jaar. Ik mis mijn zoon (21 jaar) die nog een laatste studiejaar heeft te doen in NZ, mijn vrienden en het mooie landschap. Ik heb een heel mooie tijd gehad, ook moeilijke perioden, maar die heb je hier ook. Overal moet je werken, wonen en belasting betalen, het is maar waar je het het beste thuis voelt. (Home is where the heart is) Voor mij is dat in beide landen.Het was dus geen “failure”.Het was een unieke ervaring, die ik niet gemist zou willen hebben.
Tip voor iedere Nederlander in het buitenland: Hou je papierwerk in de gaten.! Lees op de site van de rijksoverheid wat je plichten zijn en hoe je de Nederlandse nationaliteit kunt behouden.

Ik ben nu een “vreemdeling” in mijn eigen land. Ik heb een verblijfsvergunning moeten aanvragen omdat ik mijn Nederlanderschap verloren ben.  Ik was niet op de hoogte dat ik door het verkrijgen van de Nieuw Zeelandse Nationaliteit mij Nederlandse Nationaliteit was verloren.   Ik kwam hier met een schok achter toen ik mijn Nederlandse paspoort wou verlengen in december in Christchurch, NZ. Werd me doodleuk ge-emailed, helaas U bent geen Nederlander meer, want U hebt het Nieuw Zeelanderschap aanvaard in December 2009.

Tickets terug naar Nederlands waren al geboekt dus dat kwam hard aan! Mijn eerste gevoel was: “Mijn eigen land wil me niet meer, stik er dan maar in”. Maar ja, mijn  ouders waren dolblij dat ik terug zou komen, ik had mijn baan en huis daar al opgezegd dus ik ben wel gegaan. We gaan er nu maar het beste van maken! De regie in eigen hand houden en niet door de bureaucratie van de wijs laten brengen. Een kostbare grap is het wel want de legekosten voor een verblijfsvergunning regulier zonder mvv/ wedertoelating bedragen 950,00.
Ik hoop dat mijn verhaal anderen helpt en dat anderen hun ervaring ook willen delen.

Reacties

 1. Ellen zegt:

  Hoi Tess,
  Best wel heftig om na ruim 9 jaar weer terug te keren naar je “eigen” land.
  Mijn dochter (nu 29 jaar) is in 2004 naar de U.S.A. vertrokken voor 3 maanden en besloot niet meer terug te komen. Zij heeft een Nederlands en Amerikaans paspoort. Ze is hier nu met vakantie en gaat aanstaande woensdag weer terug, maar wel met het vooruitzicht om eind dit jaar voorgoed terug te komen naar Nederland. Een verblijfsvergunning aanvragen blijft haar gelukkig bespaart.
  Mijn vraag aan jou is, hoe je het hebt gedaan na je terugkeer qua huisvesting en werk/geld ?
  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen daamee.

  groet, Ellen

 2. arje cohen zegt:

  Ik heb de Nederlandse nationaliteit en speel met de gedachte om terug te keren naar Nederland. Ik ben 65 jaar, heb een uitkering als oorlogsslachtoffer. Wat zijn de eerste stappen die ik moet ondernemen??

  • Beste Arje,

   Op deze site onder stap voor stap treft u een stappenplan dat u in ieder geval een klein stukje op weg kan helpen. Begin bijvoorbeeld met:
   http://www.newtoholland.nl – site van de rijksoverheid geeft na invullen van leeftijd en verblijfsdoel een handige checklist. De site is niet altijd goed toegankelijk maar het is de moeite waard om later nogmaals in te loggen.
   In uw geval, een uitkering als oorlogsslachtoffer, een ’bijzondere’ omstandigheid is het verstandig om bij de gemeente waar u zich wilt vestigen vast na te gaan voor welke voorzieningen en uitkeringen u in aanmerking komt.
   Mocht u tijdens dit traject nog specifieke vragen hebben, stel ze dan gerust, wellicht dat een andere terugkeerder u hiemee kan helpen. Schrijf hierbij ook uw huidige woonland en de gemeente waar u naar terug wilt keren, misschien dat wij u dan kunnen in contact brmnegen met ‘lot’genoten.

   Succes.

   Hartelijke groet,

   Cindy

   • Marlene Kramer zegt:

    Geachte Mevrouw Cindy,

    Ik woon al 20 jaar in Egypte. Was hier getrouwd en heb 2 kinderen uit dat huwelijk. Ben na de scheiding in Egypte gebleven daar ik mijn kinderen niet het recht kan ontnemen zonder vader op de groeien. Helaas, heeft hun vader nu besloten ze mee te nemen naar Engeland, waardoor voor mij er geen reden meer bestaat om in Egypte te blijven. Wil daarom terug naar Nederland, zodat ik toch wat dichter bij mijn kinderen ben, UK/NL is niet zo ver weg als UK/Egypte. Bovendien wonen mijn ouders in Nederland en worden ook een dagje ouder. Vooral na het overlijden van mijn broer, die in Nederland woonde, voel ik toch dat het mijn plicht is om dichter bij hun te zijn. Ik ben 53 jaar en heb gelukkig nog steeds mijn Nederlands paspoort (enige). Heb me 20 jaar geleden in spijkenisse laten uitschrijven. Hoe kan ik mij weer laten inschrijven in Nederland? Is er een duidelijk website waar ik al deze informatie kan vinden? Heb al gegoogled maar helaas allemaal onduidelijk. Zou het zeer warderen als u mij hierbij en misschien iemand die deze procedure al is doorlopen mij kan adviseren of tips geven. Dank u voor uw vriendelijke mederwerking en wacht uw reactie af.
    Met vriendelijke groeten
    Marlene Kramer

 3. Karin zegt:

  Hallo, Ook ik ben in Egypte voor 12 jaar nu, ben gescheiden mijn ex man woont in Nederland (egyptenaar) Ik heb geen uitkering of iets dergelijks, geen huis.. maar mijn kinderen en ik willen een nieuwe toekomst opbouwen in eigen land. Is er een mogelijkheid voor mij om terug te gaan? Ik heb gehoord dat het moeilijk is.

 4. Miranda zegt:

  Dat zal zeker een schok zijn geweest om er achter te komen dat je je Nederlandse Natianaliteit was kwijt geraakt. Ik woon nu bijna 12 jaar in Australie. Mijn man is Australier maar ik ben nog Nederlander. Heb hier een verblijfs vergunning maar ben nooit Australier geworden. Heb Nederland altijd als mijn thuis gezien en kon gevoelsmatig het niet opgeven of zelfs niet voor de ‘dual citizenship’ gaan.

  Maar nu kijken we naar een terug keer naar Nederland. Waar ik van schok is hoe moeilijk het voor mijn man is om te blijven. We zijn dit jaar 11 jaar getrouwd, maar als hij een verblijfsvergunnig wil hebben, moet ik binnen 3 maand een vast contract zien te krijgen. En dat is niet makkelijk gezien het economisch klimaat. Het ligt nog in de planning om terug te keren maar het zal langer duren en ik ben nog steeds op zoek naar iets waardoor het makkelijker kan…meer in de zin van meer zekerheid. Want als ik geen contract krijg binnen 3 maand, moet hij terug en dan wordt het nog moeilijker want onze kinderen zijn nog zo jong en hun zorg valt dan voledig op mij.

 5. candy zegt:

  Hallo, ik ben spaans en terug uit nederland 10 jaren geleden, mijn dochter is in Nederland geboren, haar vader is nederlander, maar ze heb nu spaanse nationaliteit, ik will naar Nederland terugomdat ik vind dat; haar toekomst is beter in nederland dan in Spanje. Mijn vraag is; hebben we some rechten in Nederland?? Kan ik dubbelnationaliteit van mijn dochter vragen??

  Dankuwell,gracias.

  Candy

 6. Een treffend stuk neerkrabbelen over vakantiehuizen spanje is niet zo een fluitje van een cent doch ik moet zeggen dat het je heel goed is geslaagd, goed gedaan!

 7. Wat een teleurstelling moet dat zijn als je erachter komt dat je ineens geen Nederlander meer bent. Wist dit gelukkig zelf al wel en zou daar zeker emotioneel niet zomaar willen opgeven.

  In ieder geval nu in het mooie Oostenrijk, al 12 jaartjes… misschien later. Nu is de tijd er (nog) niet rijp voor.

  Groetjes en Good Luck!

 8. marjolein zegt:

  Helaas ben ik genoodzaakt om naar nederland terug te gaan. Op dit moment woon ik samen met mijn man ruim 3 jaar in Marokko. We hebben geen geld en werk en mijn gezondheid is niet echt goed en mijn leeftijd is 57.
  Ook heb ik nog een zeer oude moeder (90) die ook niet het eeuwige leven heeft.
  Mijn man zal in Marokko blijven. Welke wegen moet ik bewandelen om me weer te kunnen settelen?

  • Beste Marjolein,

   In Augustus heb ik per mail gereageerd op je reactie. Ik ben benieuwd hoe de terugkeer is verlopen en of je inmiddels weer een beetje ‘thuis’ bent in Nederland.
   Ik zou je terugkeer ervaring ook graag willen plaatsen op deze site als voorbeeld voor anderen.

   Hartelijke groet,
   Cindy

 9. martin middelkoop zegt:

  ik ben in 1995 naar de uk verhuist,en zit nu al bijna 6 jaar in spanje.mijn moeder is vorige week overleden,en ik zit in spanje financieel aan de grond.ben in nederland met een engelse vrouw getrouwd 5 jaar geleden,en nu willen wij graag naar nederland om daar te wonen en werken.ik heb geen geld om een huis te huren totdat ik daar werk heb en wilde u dus vragen wie mij kan helpen met info wat ik moet doen en waar ik moet wezen om terug te kunnen keren naar nederland

  alvast bedankt.

  martin.

  • Beste Martin,

   Allereerst gecondoleerd met het verlies van je moeder.
   Ik wil je graag antwoorden geven op je vragen maar heb wat meer informatie nodig om dit goed en gericht te kunnen doen. Kijk vast even op – stap voor stap- op deze site, breng je situatie in kaart en mail dan gerust je gerichte vragen die overblijven met wat achtergrond.
   http://www.newtoholland.nl kan ook veel informatie verschaffen en biedt de mogelijkheid een checklist voor jezelf te maken.

   Hartelijke groet,
   Cindy

 10. Hallo,
  Ik ben naar het land van mijn partner verhuisd in zuid Amerika, mijn partner heb een verblijfsvergunning met beperkte tijd. nu dat we in haar land zijn ben ik bang dat haar verblijfsvergunning kwijt zou raken; het punt is dat we ook 2 kinderen(7 en 2) hebben met Nederlandse nationaliteit en we willen binnen 4 jaar terug naar Nederland om verder zijn studies laten doen.
  weet misschien iemand meer over de gevolgen hier of wat ik kan doen om ”slechte” situaties te voorkomen….
  alvast bedankt.
  Jan

 11. hallo ik heb een vraag.alstublieft ik ben een man van 23 jaar ik ben geboren in nederland om 1990 en ben ik terug met mijn ouders naar marokko om 1995 maar.ik was klein ik hou niet van marokko kan mischien iment mij helpen dank je dit is msn voor mij farid20jaar@live.nl

 12. Hallo, ik heb een vraag ik woon 12 jaar in Suriname, en wil weer terug naar Nederland, ben wel al twee keer terug geweest maar wel met de gedachten ik ga terug naar Suriname. ik heb beide keren ook een huis gehad in Nederland maar ook weer opgezegd. de eerste keer door het verlies van mijn dochter inmiddels 5 jaar geleden, kinderen opgevangen,goed de tweede keer ben ik gegaan voor mijn kleinzoon omdat die naar school moest, dan heb ik een heupoperatie gehad. eenmaal opgeknapt dacht ik ik ben nu 65 wil nu terug naar Suriname en niet meer in Nederland, Voorheen kon ik mijn huisraad bij mijn kinderen kwijt, maar toen ik 65 werd zei ik laat ik alles wegdoen ,ik heb het niet meer nodig , nu het was niet zoveel maar toch als ik nu terug ga heb ik niets maar ook geen geld, waarom ga ik nu terug omdat ik meestal een kamer of een huisje huur, en de spullen die ik hier heb gewoon gewoon in de kamer laat en bij terugkomst was alles weg, nu wil ik dus terug en gewoon nooit meer terug naar Suriname, ik ben heel erg teleurgesteld, maar maak ik recht op wat geld om een paar spullen te kopen zoals een bed wasmachine en koelkast en een tafel en stoelen rest is voor mij niet belangrijk, maak wel een goede kans op een huis daar ik al jaren sta ingeschreven als woningzoekende dus ik bedoel eigenlijk kom je daar als Nederlander voor in aanmerking , Heb nog nooit iets gevraagd, zo ja waar kan ik terecht voor deze zaken, als iemand weet hoe het werkt zou ik graag een antwoord krijgen dank u alvast groeten Ria

Laat wat van je horen

*