Don Quichot

Wie kent er niet het verhaal van Don Quichot: Een Spaanse edelman die door het lezen van te veel ridderomans de zijn verstand kwijtraakte. Hij dacht zelf een dolende ridder te zijn en verliet onder de naam Don Quichot van La Mancha (naar zijn geboortestreek) zijn huis. Hij dwaalde over de wegen en het platteland van Spanje, op zoek naar avonturen. Als doel heeft hij voor ogen het rechtzetten van alle soorten onrecht, om door deze goede daden beroemd te worden.

Op zijn trektocht wordt Don Quichot vergezeld door zijn buurman en dienaar Sancho Pancha een kleine boer, analfabeet maar niet dom, met eten en drinken als belangrijkste interesses.  Sancho weet dat z’n meester niet helemaal goed bij z’n hoofd is, toch volgt hij hem omdat zijn zwakheid voor de aardse geneugten maakt dat hij gelooft in de grote beloning die Don Quichot hem in het vooruitzicht stelt.

Dat Don Quichot behoorlijk in de war is blijkt als hij herbergen aanziet voor kastelen, windmolens voor reuzen, een hoertje voor een prinses, een kudde schapen voor een leger… Maar zijn waanideeën stuiten steevast op de nuchterheid, de voorzichtigheid, en de spreekwoorden van Sancho. Deze botsing tussen de ideale en fictieve wereld van Don Quichot en de werkelijke wereld van Sancho zullen heel herkenbaar zijn in het remigratie proces.

Bureaucratische molens

Al doende zal je net als  Don Quichot en Sancho veel verschillende ‘personages’ ontmoeten en vele bureaucratische molens bevechten. Je kunt soms in de war raken of gefrustreerd, omdat het niet werkt en je tussen wal en schip lijkt te vallen. Als dat gebeurt is het fijn als je een Sancho in de buurt hebt. Iemand die nuchter en rustig kan meedenken en voor je klaarstaat.

De molens moeten bevochten worden, het leger verslagen, maar misschien zijn ze wel minder dreigend dan wij in eerste instantie denken….. Er valt veel te leren van de avonturen van Don Quichot en Sancho!