Op internet trof ik deze blog van DrieCulturen (TCK- Third Culture Kid).

De blog is al wat ouder maar het onderwerp en de tips zeker niet dus die wil ik jullie niet onthouden.

“Ik wil vandaag iets schrijven over het terugkeren naar het land van je paspoort
(je thuisland?) Ik was zelf 19 jaar oud toen ik vanuit Zimbabwe vertrok en in
Nederland ging studeren. Eigenlijk kan je niet spreken van een “terugkeer” omdat
ik nooit echt in Nederland had gewoond. Ik ben geboren in Zambia en woonde tot
mijn 19de in Afrika. Op het moment dat ik ging studeren in Nederland ging ik ook
het huis uit. In dit geval was het een grote sprong in het diepe, vanuit
Bulawayo naar Leiden. Gelukkig kon ik goed zwemmen anders was ik vast
verdronken. Voor mij waren er toen veel veranderingen tegelijk en zodoende vind
ik het moeilijk om precies aan te geven wat de symptomen waren van de
cultuurschok. In ieder geval was het een erg verwarrende tijd. Voor een korte
impressie over mijn begin tijd in Nederland zie mijn bericht Waar
kom je vandaan?
Het lijkt mij daarom zinvol om iets te schrijven over het
terugkeren naar je thuisland.

Shane Pulmano keerde met haar familie terug naar de Filipijnen na een verblijf van 20 jaar in het buitenland waarvan 12 jaar in Nederland. Zij beschrijft de cultuurschok bij terugkeer zo mooi in Tambuli het enige Nederlandstalige online magazine over de Filipijnen: “Lichaam en geest reageren allebei sterk op de fysieke verhuizing. Ik voel me net een soort tak, gesnoeid van de moederboom, in een potje geplaatst met de opdracht:
“Ga maar wortel schieten”. Gedachten en gevoelens kun je leren beheersen, maar
dit, dit lijkt eerder op een soort innerlijk drang die je niet tegen kunt houden.”

Maria Foley geeft aan in een artikel dat Third Culture Kids (TCKs), ofwel kinderen die in het buitenland opgegroeid zijn hulp zouden moeten krijgen bij terugkeer naar het land van hun paspoort. Zij heeft ook een artikel over de psychische en lichamelijke klachten die je kunt ervaren bij een cultuurschok. Bij terugkeer kan er sprake zijn van een omgekeerde cultuurschok en dan kun je last hebben van precies dezelfde klachten als bij een gewone cultuurschok. Er kan sprake zijn van moeheid, slapeloosheid, verlies van eetlust of juist toename van eetlust om maar een paar klachten te noemen. Wat betreft de psychische klachten kan er sprake zijn van bijvoorbeeld: verdriet, eenzaamheid, verlies van identiteit, een negatief zelfbeeld of moeite met concentreren.

Adviezen bij terugkeer:

 1. Deel je ervaringen met anderen. Begin een blog, of schrijf artikelen.
 2. Blijf dingen doen die je in het buitenland hebt geleerd, blijf het eten eten
  wat je daar lekker vond. Lees internationale kranten of websites. Zoek de
  internationale gemeenschap op in je eigen land.
 3. Vraag om een training. Er bestaan trainingen om je voor te bereiden op de
  terugkeer naar je eigen land. In Nederland kan een re-entry training
  bijvoorbeeld bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) gedaan worden en het kan ook bij In Transit, Crosscultureel Psychologen. Soms heet het ook een debriefing.
 4. Voor jongeren die vanuit het buitenland naar Nederland komen om te studeren
  lees het boek Global Nomad’s Guide to university Transition geschreven door Tina Quick en lees de 5 adviezen van Tina Quick.

Voor praktische tips bij terugkeer naar Nederland zie mijn eerder bericht en het filmpje van Paul. Tips voor terugkeer in het Engels zijn te vinden op de blog van Expat Explorer.”

Meer lezen van DrieCulturen? Klik op: http://drieculturen.blogspot.com/2011/07/terugkeer-re-entry-help.html.