Dubbele nationaliteit: hoe zat het ook alweer?

IMG_2929

LET OP!

De informatie op deze pagina is verouderd.

Eelco Keij werkt nog steeds aan het dubbele nationaliteiten gesprek, dat kun je volgen op zijn persoonlijke pagina: Eelco Keij.

 


 

Met dank aan Eelco Keij – lees mee op: http://eelcokeij.com/2015/01/09/kamervragen-dubbele-nationaliteit/

 

Dubbele nationaliteit: hoe zat het ook alweer?
Nadat het actiecomé “NederlanderBlijven” ruim 2 jaar geleden het beruchte wetsvoorstel voor totale afschaffing van dubbele nationaliteit heeft weten tegen te houden, volgde prompt de reactie (en nog steeds): “maar dan is nu toch alles opgelost voor de Nederlanders in het buitenland?”. Nee dus.
Hoe zat het ook alweer? In een notendop, zo simpel mogelijk uitgelegd (en dus geen juridisch advies – altijd zelf navragen bij consulaat/ambassade en/of advocaat!):

Hoofdregel en uitzonderingen
Het begint bij de Rijkswet op het Nederlanderschap. Kort gezegd luidt de “hoofdregel”: wanneer een Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verliest deze persoon automatisch het Nederlanderschap. –> “Als u […] vrijwillig een andere nationaliteit verkrijgt, geldt onder de gewijzigde Rijkswet […] dat het Nederlanderschap automatisch verloren gaat.” U krijgt dus géén waarschuwing hierover!

Maar — en dat is bekend — er zijn tóch Nederlanders met dubbele nationaliteit. Hoe kan dat dan, hoe zit dat? Er zijn namelijk 3 wettelijke uitzonderingen op de bovengenoemde hoofdregel:

Als u in het land van die andere nationaliteit bent geboren en u daar uw hoofdverblijf heeft op het moment dat u de andere nationaliteit krijgt, dan verliest u het Nederlanderschap niet.
Als u voor uw 18e jaar 5 jaar lang onafgebroken hoofdverblijf heeft gehad in het land van die andere nationaliteit, dan verliest u het Nederlanderschap niet.
Als u een andere nationaliteit wilt krijgen, verliest u het Nederlanderschap niet als u gehuwd bent met, of geregistreerd partner bent van, iemand van die andere nationaliteit.
De 3e uitzondering is de meest bekende: als je trouwt met iemand van het land waarin je woont, mag je die nationaliteit aannemen en toch je Nederlanderschap behouden.

Daarnaast zijn er nog 2 uitzonderingen, eigenlijk gewoon door ‘omstandigheden’ en deels door regelgeving van andere landen:

1. Nederlanders die met een andere dubbele nationaliteit zijn geboren, hoeven van Nederland later niet te kiezen (maar let op: dat andere land zou dat wél kunnen vereisen)
2. Nederlanders die daarnaast een andere nationaliteit hebben van een land waarvan ze de nationaliteit niet mógen opgeven, al zouden ze het willen (bijv. Marokkanen en Argentijnen – zoals onze koningin Máxima)

Conclusie: dubbele nationaliteit meestal NIET mogelijk
Dit alles betekent dat slechts “uitzonderlijke” Nederlanders dubbele nationaliteit mogen hebben. Daarnaast is het zo dat in Europa verreweg de meeste landen de afgelopen decennia overstag zijn gegaan en allang niet meer moeilijk doen over dubbele nationaliteit. Ook landen als de VS, Australië en Canada hebben geen bezwaar tegen dubbele nationaliteit. Nederland kijkt dus achteruit, terwijl er steeds meer Nederlanders in het buitenland gaan wonen, de globalisering toeneemt en dubbele nationaliteit een steeds meer normaal verschijnsel is.

Radioprogramma Argos, 27 december jl.
De afgelopen jaren zijn er genoeg verhalen opgedoken van Nederlanders in het buitenland die door deze ouderwetse wetgeving flink in de problemen zijn gekomen. Een recent voorbeeld betreft het gezin Brienen op Mauritius, zie hier en hier.

En er zijn er meer: een paar weken geleden wijdde het onderzoeksjournalistiekprogramma Argos (VPRO) een uitzending aan de problemen die Nederlanders in het buitenland ondervinden, zeker ook bij het willen terugkeren naar Nederland.

Op basis van deze reportage heeft Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) vorige week besloten Kamervragen te stellen over dubbele nationaliteit. Deze vragen gaan over de kern van de problematiek en zijn dus uitermate relevant voor de 700.000 – 1,2 miljoen Nederlanders in het buitenland. Het is afwachten wat de regering besluit hierop te antwoorden, we volgen het met grote interesse.

Reacties

 1. Ronald zegt:

  Hallo,

  Dit wordt ook voor mijn familie binnenkort een probleem denk ik.Mijn dochter heeft twee nationaliteiten en wordt volgend jaar 18. Ik woon al achttien jaar in China en daar is mijn dochter ook geboren.Ze heeft al sinds haar geboorte de Nederlandse en Chinese nationaliteit.Ik bezit alleen de Nederlandse nationaliteit en mijn zoontje van 7 ook.Dus voor mij en mijn zoontje zijn er geen problemen.

  Nu heb ik jaren geleden al gehoord dat zodra je 18 wordt je een nationaliteit moet opgeven.Maar ik kan hier heel weinig informatie over vinden.Eigenlijk niks..Als ik de informatie hierboven goed heb gelezen,zou het betekenen dat ze volgend jaar niet hoeft te kiezen (want bij geboorte twee nationaliteiten gekregen).Maar klopt deze informatie?

  Dit is voor mij nogal een kopzorg want volgend jaar studeert ze hier in juni af op de Chinese middelbare school.In maart wordt ze 18 en als ze voordat ze 18 wordt moet kiezen,hoe zit het dan met haar verblijf en examen hier?Nu ben ik al een tijdje bezig met het voorbereiden van onze terugkeer naar Nederland,maar ik zou toch graag zien dat ze hier eerst afstudeert!

  Ik heb hier al contact opgenomen met de ambassade maar die hebben momenteel vakantie.En ik hoop hier snel wat informatie of advies te krijgen.

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet,

  Ronald

 2. richard sintcolaas zegt:

  hej weet u misschien waar ik kan huren met een inschrijfadres,als ik alles leest dan is dat bijna niet mogelijk,woont al 18 jaar in danmark. help ikdacht zelf aaneen camping de eerste 4 maanden indie 4 maanden kan ik werk zoeken maar zonder inschrijfadres kan ik geen werk zoeken weet iemand wat.

 3. Duijmelinck zegt:

  Waarom past Nederland deze regelgeving niet aan. Ik woon en werk in Frankrijk. Om mijn pensioen en aow rechten in Nederland niet te verliezen moet ik mijn Nederlanderschap behouden en dat snap ik. Wat als een land beslist dat om daar mijn pensioenrechten aan te spreken de nationaliteit van dat land moet aannemen. Wat dan?? Problemen alom. Eigenlijk ontmoedigd Nederland het wereldburgerschap. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Overigens ben ik er mij van bewust dat ikzelf gekozen om in Frankrijk te gaan wonen en werken. Maar toch, een overheid dient mee te gaan met ontwikkelingen. Overigens zijn er wel meer punten waar de Nederlandse overheid te kort schiet t.a.v. het onderwerp Nederlanders in het buitenland.

 4. Elizabeth zegt:

  Hallo,
  Ik ben geboren in Australie en op 12 jarige leeftijd ben ik naar Nederland gekomen met pleegouders. Ik had nog mijn Austrialische nationaliteit tot mijn 19 de. Toen heb ik via buitenlandse zaken op een functie gesolliciteerd in USA maar om die functie te vervullen moest je Nederlandse nationaliteit hebben. Wij wilde toch trouwen dus het maakte die een stuk makkelijer. De ambtenaar van de gemeente vertelde dat ik mijn Nederlandse nationaliteit kon krijgen en als ik terug kwam uit het buitenland mijn Australische nationaliteit terug kon krijgen.
  Nu komt het….toen ik terug kwam (praat ik over 35 jaar geleden) en naar de gemeente ging om mijn Australische nationaliteit terug te vorderen, kon dit niet meer. De regels/wetten waren inmiddels veranderd! dus je kan je voorstellen hoe kwaad ik was. Ze hadden een stuk indentiteit van mij weg gehaald zonder mij daarover te informeren.
  Door de jaren heen heb ik een paar keer contact opgenomen met de Australische Consulaat en blijkt dat Australia geen probleem heeft maar Nederlandse regering die mij geen dubbele nationaliteit wilt geven.

  Ondertussen ben ik wel een aantal keer terug gegaan naar Australie en wie weet als ik gepensioneerd bent daar natoe wil vertrekken. Ook omdat ik daar niet weg wilde maar weg moest vanwege mijn Nederlandse pleegouders.

  Ik vraag mij af omdat ik 12 jaar was en opgegrooied in Australia ben toen naar Nederland gekomen of ik toch in aanmerking zou komen voor een dubbele nationaliteit. Ik geef niet mijn Nederlandse niet op anders loop ik straks AOW en pensieon miss! Voor mijn eigen gevoel en identiteit zou ik toch nog een dubbele nationaliteit willen hebben. Inderdaad Nederland, normaal zijn jullie haantje te voorste maar als het hier aangaat??????? Ik hoop dat de wetgeving hier goed naar kijkt en niet alleen naar onze Koningin Maxima, Marocanen enz. wanneer het maar uitkomt. Iedereen gelijken rechten toch?

  • Beste Elizabeth,

   Een heel vervelende situatie en ik begrijp je boosheid. Maar bij de vergelijking met Marokanen en Maxima wil ik toch een kleine nuance aanbrengen. Lees deze link maar even https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/dubbele-nationaliteit

   Er zijn een aantal regels en voorwaarden aan behoud van een dubbele nationaliteit. Een daarvan is het behouden van de tweede nationaliteit als je met een Nederlander getrouwd bent (Maxima ) andere reden is dat het voor sommige landen juridisch niet mogelijk is om afstand te doen van je tweede nationaliteit. Er is een lijst met landen waar dit niet kan waaronder Marokko maar ook bijvoorbeeld Griekenland.

   Gelukkig staat in je paspoort nog wel je stad en land van geboorte en die gegevens zullen. Altijd zichtbaar blijven. Een stukje bewijs van je identiteit.

   Hartelijke groet,

 5. A.Spijkman zegt:

  Hier ben ik nog eens.
  Onze dochter woont dus ruimm 30 jaar in Australie.
  Is ongehuwd.
  Heeft nu nog een uitsluitend nederlands paspoort
  Wil eigenlijk ook wel een Australisch paspoort.
  Voor zover bij ons bekend kan dit niet in combinatie met een nederlands paspoort.,
  zou namelijkniet niet mogelijk zijn daar Nederland geen dubbele paspoort erkent.
  Zij overweegt nu haar nederlands paspoort in te leveren voor een ander
  Europees land.(misschien Belgie),dat wel een dubbele paspoort erkent..
  Zij stelt namelijk ook veel prijs op behoud van een paspoort van een Europees land.Wij zouden het zeer op prijs stellen Eelco van jou een berichtjje te ontvangen.
  Alvast hartelijk dank
  Groet van fam.Spijkman

 6. Petra zegt:

  Mijn vrouw en ik zijn van plan om Canadese burgers te worden.

  Wat we gaan doen is als volgt.
  – Ik word Canadese burger en verlies mijn Nederlanderschap.
  – Zij wordt Canadese burger en maar behoudt haar Nederlanderschap. Dat kan omdat zij dan gehuwd is met mij, een Canadese burger.
  – Ik ga opnieuw Nederlanderschap aanvragen. Ik mag dan wel mijn Canadese nationaliteit behouden omdat ik met een Nederlander gehuwd ben.

  Simpel!

 7. Pieter van Lammeren zegt:

  Ik ben getrouwd met een Canadese en woon in Montreal. Eind dit jaar mag ik de Canadese nationaliteit aanvragen. Verlies ik daarmee mijn Nederlandse nationaliteit en a.o.w. rechten ?

 8. Hallo allemaal.
  Ik ben geboren als een marokaanse/Nederlander in NL.
  En woon in marokko sinds 1993 met een Marokaan getrouwt en woon in Marokko.
  ik verleng elk 5 jaar mijn paspoort.
  Dit jaar zal ik een 10 jaar geldige paspoort krijgen.
  Maar ik zie veel nieuws dat als je meer dan 10 jaar in een buitenland woont je Nederlandse nationaliteit kan kwijtraken.!

  Hoe kan dat en waarom.

  Kan ik zo mijn Nederlandse nationaliteit kwijtraken ?

Laat wat van je horen

*