Ik vertrek!

Op de Nederlandse televisie is het programma ‘ik vertrek’ een populair programma: Stellen of gezinnen die Nederland verlaten om een eigen bedrijf op te zetten worden gevolgd door camera’s en delen hun lief en leed met een miljoen kijkers.

Jaarlijks vertrekken er ook veel Nederlanders naar het buitenland zonder de camera’s. Er zijn voldoende sites, informatie bijeenkomsten en commerciële bedrijven die kunnen ondersteunen in het emigratieproces en in de regel bereiden emigranten zich goed voor op deze grote stap.

Veel missies lukken maar met grote regelmaat keren er ook Nederlanders terug. Redenen hiervoor lopen uiteen maar meestal is een ingrijpende gebeurtenis de reden voor het al dan niet vroegtijdig) afbreken van een buitenlands avontuur. Denk bijvoorbeeld aan heimwee, een scheiding, overlijden van een partner, kinderen die niet meekomen op school, verlies van gezondheid, ouders die ziek worden, economische crisis etc.

Ik keer terug!

Als je leven dan al zo op z’n kop staat schiet een goede voorbereiding op die terugkeer er vaak bij in. Het organiseren en plannen van die terugkeer is echter minstens zo belangrijk als het goed organiseren van je vertrek. Vaak weet men niet waar te beginnen en is het niet eenvoudig om uit te vinden welke stappen je eerst zal moeten nemen.

Met deze site wil ik deze groep terugkerende Nederlanders de mogelijkheid geven om kennis en ervaring uit te wisselen, elkaar hulp te bieden en linkjes geven naar specialisten die dit proces kunnen vergemakkelijken.