Tijdens het proces van terugkeren, op het moment dat je al in Nederland bent, kun je je behoorlijk negatief voelen over alles wat maar Nederlands is. Als het weer dan ook niet meewerkt, je weinig contacten hebt en de wereld gewoon door lijkt te gaan kun je je steeds negatiever gaan voelen.

Dat heeft te maken met een omgekeerde cultuurschok, waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

De vraag is, hoe kom je uit zo’n negativiteitsspiraal. Dan gaan we er natuurlijk even vanuit dat je niet de rest van je leven als een grumpy old man door het leven wilt gaan.

Accepteer je emoties

De eerste stap is acceptatie. Accepteer dat je je negatief voelt, stop die emotie niet weg. Het is een proces waar je doorheen moet. Als je het toelaat voor jezelf kun je er wat mee doen, als je het wegstopt komt het op een ander moment (heftiger) terug. Waar je doorheen gaat is een rouwproces. Je moet afscheid nemen van een leven dat je had en wennen aan het leven dat je nu hebt.

Rouwen klinkt misschien wel als iets groots, maar als je bedenkt wat je verliest of in ieder geval voorlopig niet meer hebt, dan is het wel op zijn plaats.

Neem de tijd

Als je geaccepteerd hebt dat je midden in je omgekeerde cultuurschok zit en weet wat het is, zul je misschien gelijk al wat meer lucht krijgen en je beter voelen. Zo niet, geef het wat tijd. Het is een fase waar je doorheen moet en dit soort periodes hebben tijd nodig.

Misschien helpt het je om op te schrijven waar je boos over bent, wat zo irritant is aan die Nederlandse cultuur en hoe onbegrepen je voelt. Soms helpt het om het uit te schreeuwen in die tegenwind, of om een lange wandeling te maken…. doe wat jou helpt om stoom af te blazen.

Gebruik wat je geleerd hebt

Je overgang van het buitenland naar Nederland is misschien niet zo soepel verlopen als ze zelf in gedachten had. Of hadden je vrienden en familie er meer van verwacht.

Toen ik mij heel negatief voelde over mijn tijd in Nederland ging ik op zoek naar een mogelijkheid om in Nederland te gebruiken wat ik geleerd had in het buitenland. Bijvoorbeeld, mijn overgang van het buitenland naar Nederland verliep niet heel makkelijk. Ik had relatieproblemen, geen werk, geen vaste woonplaats en nog weinig toekomstperspectief in Nederland. Moeilijk is een understatement denk ik. Nu ik door deze ingewikkelde fase heen ben probeer ik anderen te helpen die in een soortgelijke situatie zitten. Ik heb mijn moeilijkheden zo omgezet naar een verhaal dat zorgt voor moed en zelfvertrouwen.

Zo zijn er schrijvers die hun expat ervaringen in boeken hebben omgezet (Corien Oranje en Patricia Snel bijvoorbeeld) en coaches die hun ervaringen op het gebied van remigratie gebruiken in de coaching van mensen die ook weer naar Nederland terugkomen.

Het schrijven ter bemoediging van anderen in eenzelfde situatie is voor mij dé manier geweest om uit de negativiteitsspiraal te komen en jij hoeft alleen je eigen ladder omhoog te vinden.