Radio uitzending Argos 27-12-2014

IMG_3010
Ik keer terug!

 

Jaarlijks keren tienduizenden Nederlanders terug na een korter of langer verblijf in het buitenland. Geen vakantiegangers, maar mensen die in het buitenland gewoond en gewerkt hebben.
Dat terugkeren blijkt in de praktijk een moeizaam proces. Hebt u uw Burger Service Nummer bij de hand? Wat is uw DigiD? Hebt u salarisstroken van de afgelopen drie maanden? Hebt u een vaste betrekking in Nederland? Heeft uw buitenlandse partner haar inburgeringsexamen?

Goede informatie is moeilijk of niet te vinden. Een opvangloket bestaat niet. Verhalen van Nederlanders waarvan sommigen maar in het buitenland blijven wonen omdat ze er niet in slagen terug te keren.

 

http://argos.vpro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/27-12-2014

Reacties

 1. Carl Cheizoo zegt:

  Bij het horen van de radio-uitzending “ïk keer terug” , heb ik toch wel een aantal dingen gehoord die eenvoudig te pareren zijn.
  B.v. het krijgen van een BSN !!

  Inschrijven in de RNI

  Sinds 6 januari 2014 kunnen niet-ingezetenen zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) bij inschrijfvoorzieningen bij 18 gemeenten in Nederland. Dit zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle.

  Niet-ingezetenen moeten zich voor inschrijving in persoon melden met een geldig legitimatiebewijs. Zij moeten ook hun woonadres in het land van herkomst aanleveren. Bij inschrijving aan het loket ontvangen niet-ingezetenen direct hun toegekende burgerservicenummer (BSN) en een afschrift van de opgenomen persoonsgegevens. De inschrijving is gratis.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wat-is-de-registratie-niet-ingezetenen-rni.html

  Voor een Nederlander (met nederlands paspoort) is het heel eenvoudig om een (buitenlandse) partner mee te brengen naar de EU (vrij verkeer van…).. Mensen met vragen kunnen mij e-mailen carlcheizoo@gmail.com

  Met vriendelijke Groet Carl Cheizoo

  • Beste Carl,
   Dank je voor je reactie. De link is al een paar maal besproken en biedt inderdaad uitkomst voor een aantal mensen en staan ook elders op deze site vermeldt. Vrij verkeer binnen de EU is inderdaad een feit maar de problemen bij terugkeer vanuit buiten de EU met een buitenlandse partner en kinderen zijn er wel degelijk en zijn daardoor extra ‘zuur’

   Ik hoop da je veel mensen kunt helpen. Je eigen ervaringen in de vorm van een blog delen op de site is ook een optie. ik plaats het graag.

   Hartelijke groet,

   Cindy

  • richard sintcolaas zegt:

   dan is de vraag nog steeds hoe kan ik een huis krijgen ,zonder werk ,want die moet ik eerst finden

  • Bedankt voor je reactive. Ik overweeg na 20 jaar in de VS te hebben gewoond weer terug te keren naar Nederland,

 2. ali ahmed zegt:

  Hallo cindy
  ik woon in turnhout belgie ik wil graag naar nederland terug met mij familie (mijn vrauw in verwachting 4 kinderen met 3 drie kinderen het is lang verhaal ik niet alles hier vertellen kunt u mischien mij hulpen

  bedankt
  Ali Ahmed

 3. annemiek van der laan zegt:

  Beste Carl,

  Ik geloof direct dat hetgeen je opmerkt over een BSN zou moeten kloppen, maar in de praktijk werkt het dus lang niet altijd zo. In sommige gevallen komt dat omdat gemeenten een fout maken. Het is dan ook niet voor niets dat de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de NVVB, wil dat er een checklist komt voor ambtenaren, zodat er geen fouten meer gemaakt worden.
  Wat betreft het meebrengen van een buitenlandse partner (niet EU) door een Nederlander, dat is echt niet eenvoudig. Ik heb gedurende drie maanden intensief contact gehad met talloze Nederlanders in het buitenland die met dit probleem zitten. Soms is dit probleem zo groot dat deze Nederlanders in het buitenland blijven omdat het te lastig is hun partner hier te krijgen. Een stelling die ook nog eens beaamd wordt door immigratie-advocaat Susanne Mooij.
  Ik zou je willen vragen om hier op deze site uit te leggen hoe eenvoudig het volgens jou wel is. Want dan kan iedereen dat zien.

  Hartelijke groet,

  Annemiek van der Laan,
  programmamaker Argos

  • Carl Cheizoo zegt:

   Beste Annemiek, jouw allerlaatste opmerking, “iedereen kan zien” is de reden dat ik het niet raadzaam vind om alles op de site uit te leggen. Er zijn een aantal instanties in NL op gebrand om zo veel mogelijk nieuwkomers te weren.
   Mogelijke (sluip) routes lopen dan ook gevaar.
   Even over BSN-nummer: De Gemeente Nijmegen weet exact hoe het werkt en je krijgt dan ook meteen je BSN. Wel vertellen dat je langer dan 4 maanden wil blijven en (nog) geen eigen veblijfs-adres hebt. Als je nl. wel een adres hebt, moet de desbetreffende gemeente je een BSN geven.
   Geef adres van bekende als postadres op. Er komt overigens geen post op dat adres.
   Om een bankrekening te openen in NL, heb je dat BSN en een postadres nodig. De bank stuurt uiteraard wel de (nieuwe) pas naar dit adres. ING veruit de makkelijkste bank voor dit.

   Over de hereniging:
   De route is eenvoudig, de uitvoering zal voor sommige iets lastiger zijn.
   Er van uitgaande dat degene met dergelijke problemen een soort avonturiers zijn, denk ik dat het mee valt.
   Je schrijft je in, in een niet nader te noemen EU niet schengen land (4 stuks) dat de immigratie regels van de EU kaal uitvoert, zonder eigen toegevoegde regels zoals inburgering en inkomens eis.
   Je partner mag direct na het verkrijgen van jouw verblijfsvergunning een aanvraag doen voor hereniging.
   De partner krijgt de zelfde rechten als de EU-aanvrager. Inclusief schengen reizen. Hierover zijn nog wel wat misverstanden bij de marechaussee in NL en DE, maar samen reizen is nergens een probleem.
   Douane Airport Rotterdam begrijpt de regels overigens wel en laat partner ook alleen binnen.
   Naturalisatie (NL) na 3-5 jaar

   Mensen die al ingeschreven staan in NL hoeven/moeten niet melden aan enig NL oveheids-instantie dat ze inschrijven in een ander EU land. Die verplichting ligt bij het ontvangende EU land, maar wordt niet uitgevoerd.
   Mensen met bv een hypotheek die uitschrijven, kunnen die verliezen omdat “eigen bewoning” meestal een vereiste is.

   Mensen mogen mailen voor details en contactpersonen. Uiteraard probeer ik het kaf (lees IND) van het koren te scheiden, dus graag enige onderbouwing.

   Met vriendelijke Groet Carl Cheizoo

  • Margarita zegt:

   Ik heb hulp nodig bij het terugkeren naar Nederland. Mijn man komt uit Guatemala en ons dochtertje is in Nederland geboren. Ik wil als GEZIN naar Nederland en niet de traumatische ervaring aan onze dochter geven dat ze een van ons maandenniet ziet. Wie weet hoe dat kan?

 4. Carl Cheizoo zegt:

  Belangrijke folder als je van je EU-rechten gebruik wilt maken.

  http://ec.europa.eu/justice/citizen/document/files/guide-free-mo-2013_nl.pdf

 5. Ik wil naar huis, echt ik ben64 jaar en wil naar huis maar kan niet

 6. Na 2 en half jaar In belgie Wil Ik terug keren naar Nederland. Ik heb nog Mijn bsn nummer, bankrekening en sta 5 jaar ingeschreven bij woningnet. Maar Zonder inkomen en onderdak heb Ik Geen idee Waar Ik moet beginnen. Iemand een advise of idee.

  Gr Edna

Laat wat van je horen

*