Veel emigranten ervaren dat het leven in het buitenland van keuze niet zo rooskleurig blijkt te zijn als men had verwacht. De vooruitzichten van het bedrijf dat ze er hebben opgezet zijn een stuk minder positief dan vooraf was ingeschat, de bureaucratische druk vergt teveel van de gemoedstoestand of het contact met de buren is te verschillend van wat men in Nederland gewend was. Gaandeweg komt men tot de conclusie dat het verstandiger is om terug te keren naar Nederland.
Pensioengat
Remigreren is in de meeste gevallen geen pretje. Als je het goed beschouwd is het gemakkelijker om uit Nederland te vertrekken dan om er terug te keren. Men kampt vaak met het gevoel “mislukt” te zijn (niet doen! Er is niets zo mooi om je dromen na te jagen. Risico nemen betekent ook dat het mis kan gaan), en vreest terug te vallen in de sleur die men juist hoopte te ontvluchten. Vaak keert men terug met een buitenlandse partner, die niet zonder slag of stoot in aanmerking komt voor een Nederlandse verblijfsvergunning. Een ander punt van zorg is de financiële planning. Vaak is er sprake van een flink pensioengat, moet je opnieuw op zoek naar een baan en is het de vraag of je in aanmerking komt voor een uitkering.
Uitkering
Soms telt je werkt in het buitenland mee als je in Nederland een uitkering aanvraagt. Zorg wel voor bewijzen waaruit blijkt dat je tijdens je verblijf in het buitenland verzekert was. Vaak kan een buitenlandse uitkering, zoals een werkloosheidsuitkering, arbeidsgeschiktheidsuitkering of pensioen, gewoon naar Nederland worden meegenomen. Vraag bij de instantie die deze uitkering uitkeert welke voorwaarden hier aan vastzitten.
Over het wel of niet recht hebben op een ww-uitkering of bijstand is informatie te vinden op de website van het UWV. Hier kun je op deze vragen een antwoord vinden.
AOW
Een serieus probleem is je aanspraak op AOW. Gedurende de jaren dat je in het buitenland woont draag je geen AOW-premie af (tenzij je compensatie daarvoor regelt, zie de SVB site). In Nederland draag je tussen je 15e en 65e AOW-premie af. Als je bijvoorbeeld tussen je 25e en 45e buiten Nederland hebt gewoond, heb je straks op je 65e nog maar recht op 60% van de AOW-uitkering. Daarom is het ook verstandig om al voordat je met emigreren begint een polis voor lijfrente af te sluiten. Dat kan natuurlijk ook op een later moment maar vergeet niet dat de premie erg hoog kan oplopen als je hier te lang mee wacht.
Lees meer over het AOW-gat op de website van het SVB.
Beste Cindy,
Zeer informatief artikel.Bedankt!
Ik heb nog een vraag.Op dit moment ben ik mijn terugkeer naar Nederland aan het voorbereiden.Dat ik geen recht op uitkering zal hebben lijkt me ,gezien mijn omstandigheden, zeer waarschijnlijk.Maar ik vraag me af of ik wel recht op kinderbijslag voor mijn twee (Nederlandse) kinderen heb.Ik heb op je website hierover geen info gevonden.
hallo Cindy,wij wonen ook in duitsland al 7 jaar,zitten ook te denken om terug te keren naar NL,waarom heb jij geen recht op uikering?wij hebben 3 kinderen,wij willen zeker weten dat we recht hebbne op uitkering anders gaan we niet terug,maar is niet zo makkelijk lees ik op internet
Geachte,
Ik woon bijna 2jaar in belgie en denkt nu eraan on terug te keren naar Nederland. Heb Ik recht op een uitkering aangezien dat ik jonge kinderen heb van 1jaar oud en 5 jaar.
M.v.g
Beste Cindy
Wat je schrijft is de situatie zoals die in de boeken staat en zoals het officieel zou moeten gaan.
De praktijk blijkt toch heel wat anders. Vooral degenen die vertrekken uit Nederland en zich ergens in de EU vestigen. Hoe is de werkelijke situatie namelijk? Meer dan 90 procent laat zich niet uitschrijven in Nederland. Zij staan ingeschreven bij vrienden of familie en vertrekken dan naar het buitenland.
Zij hebben geen last van een pensioengat door dit trucje, niemand ligt wakker van het feit dat het fraude is. En als het tegen zit in het buitenland? Geen probleem, ze pakken hun spulletjes in en komen terug naar Nederland, ze zijn officieel nooit weggeweest. En als zij ook al die tijd gewoon zijn ingeschreven gebleven voor een huurwoning, komen zij zelfs nog eerder aan de beurt dan diegenen die wél in Nederland netjes wonen en nog niet zolang op de lijst staan.
Van alle Nederlanders die in het buitenland wonen, kiezen voor bovenstaande trucjes. Ik ken mensen die al 15 jaar op die wijze in het buitenland wonen. Toen ze AOW kregen, kregen zij de volle 100% en omdat het land waar zij woonden de pensioenen niet belastte, schreven zij zich op dat moment uit in Nederland. Resultaat: 100% AOW én ook geen inhoudingen, Bruto is dus netto!
Misschien dat deze fraude eens aangepakt zou kunnen worden, want dit is toch niet eerlijk ten opzichte van mensen die wel netjes alles geregeld hebben en áls zij terug komen naar Nederland, voor grote problemen komen te staan!
Ik heb zelf meegemaakt dat terug gaan naar Nederland bijna onmogelijk was, het is een muur waar je tegenop loopt. (Zogenaamde) vrienden uit hetzelfde land kwamen ook terug, ze hadden gewoon het vriendenadresje en van daaruit was het makkelijk. Ze hadden zelfs nog gewoon de ziektekostenverzekering laten doorlopen al die jaren. Ziek toen ze nog in het buitenland woonden? eventjes terug naar Nederland en dan weer terug naar je stekje.
Dat wilde ik even kwijt.
Succes met de informatieve site. Dat hebben we hard nodig.
Ik wil ook terug naar nederlandd,heb me uit nederland uitgeschreven,betaal hier ook mijn nederlandse premies ziektekosten,waar ik eigenlijk hier niks aan heb,maar omdat ik gewoon nederlandse ben,maar ingeschreven in de eu.
Wat zijn nou de problemen voor terugkeer naar mijn vaderland,wegens gezondheids reden.o.a.
Harry
Hoezo heb jij er niks aan dat je in Nederland premies voor je ziektenkostenverzekering betaald?
Als jij in je woonland naar de dokter gaat, betalen die wel je kosten hoor.
Nou nee dus, want meestal ben je verplicht dubbel verzekerd; Dat was in iedergeval voor ons in belgie, duitsland en frankrijk het geval,we bleven daardoor vaak met rekeningen zitten omdat de verzekeringen vonden dat “de andere verzekering” het moest vergoeden. Om een idee te krijgen ongv 800 euro premie te veel per maand en 40.000 ongedekte rekeningen in 9 jaar omdat duitse artsen en ziekenhuizen tot 7x de lokale tarieven mogen rekenen voor mensen die in het buitenland verzekerd zijn. Bingo! Grote Gezondheids problemen hadden we niet : een tekenbeet, één kleine oogcorrectie, een voedselvergiftiging en een paar verplichte controles.
Dat te veel betaalde wilde ik dus aftrekken van ons gezamelijke inkomen voor het berekenen van het bedrag voor het terug kopen van aow jaren maar dat schijnt niet te mogen. Ik snap niet waarom de in het buitenland betaalde volksverzekeringen en rechten niet naar nederland kunnen worden overgemaakt. Dat schijnt aan allerlei voorwaarden gekoppeld te zijn. Alleen de Belgen zijn daar correct in, de andere landen pikken gewoon de premie in. In frankrijk wordt je dan wel goed verzorgd, als je iets hebt.
In totaal ben ik dus zwaar belast en ook nog eens dubbel verzekerd, en heb desondanks een wao-gat. Nog verbaasd dat mensen een beetje europasceptisch worden? Ik denk dat de mensen die ” frauderen” gewoon op zeker spelen en groot gelijk hebben. Het is belachelijk dat we wel één munt hebben, bedrijven overal mogen opereren, maar dat dit nog steeds niet geregeld is. Waarom is er niet gewoon één europees sociaal fonds voor iedereen die in een ander land woont en/of werkt?
Eerlijk gezegd vind ik dit wat kort door de bocht allemaal en klopt de informatie niet helemaal en ken ik persoonlijk niemand die nog ingeschreven staat in nederland omdat dat simpelweg niet kan. In ieder geval niet hier in duitsland, als je je nml niet uitschrijft in nederland schrijven ze je hier niet in, kun je dus geen huis kopen, wel huren denk ik maar zeker weten doe ik dat niet. Verder heb je bij emigratie de keuze om je aow verzekering vrijwillig voort te zetten of niet, werk je nog in nl dan loopt hij automatisch door, bij een uitkering kun je vrijwillig verzekeren. Verder ben je als uitkeringsgerechtigde verplicht verzekerd voor de zorg in nederland en ben je middels verdragen binnen de eu wel of niet verplicht belasting af te dragen in nederland of in je woonland of beiden.
Wij hebben alles twee jaar voorbereid voor 30 km over de grens en alle instanties er bij betrokken alles zwart op wit op papier laten zetten zodat er geen verassingen komen. Maar het lijkt er te vaak op alsof een emigrant toch als een persoon gezien word die zijn vaderland een trap na geeft en in het nieuwe land komt om te profiteren ergens van…..de zon de frisse lucht ? In ieder geval onze nederlandse overheid gunt ons dat niet en probeert emigranten die door hun eigen wetten van ze afhankelijk zijn te discrimeneren op basis van woonland ondanks dat je een nederlands ingezetene bent. Nu willen ze dus ook niet dat je weg gaat maar ook niet dat je terug komt dus wat willen ze dan ?
Onze emigratie is eerlijk gezegd een grote mislukking wat in de eerste instantie als oorzaak heeft de veranderingen in 2006 en de chaos die daardoor is ontstaan bij de belastingdienst en het cvz. Al 8 jaar ben ik bezig en heb hiervoor hulp gehad van de ombudsman, zonder de ombudsman had ik hier niet meer gezeten denk ik maar ergens onder een brug, en nu nog bezig dus van 2005 tot en met 2013. Naast die chaos waarbij dus alles fout loopt en wij van keurig burger met plichtsbesef veranderd zijn in wanbetalers en je je bijna een crimineel voelt als je even op visite de grens over wipt, heeft de nederlandse overheid voor ons een europees verdrag uit 1950 opgezegd om een toeslag niet meer uit te hoeven betalen aan zieke mensen die onder het sociaal minimum leven en dus een aanvulling hadden moeten krijgen. Weg 300 euro in de maand……dus dan de vrijwillige aow maar stoppen anders trekken we het niet meer. Kortom wij die alles wel volgens de regels doen zodat we hier rustig en iets prettiger kunnen leven met de ziekte MS worden door de overheid als paria’s gezien. Niet wij alleen, gepensioneerden oa ook. Ik snap niet dat je een paria kunt zijn als je alles afdraagt in nederland alsof je in nederland zou wonen, we hebben zelfs een nederlandse hypotheek, okee het brood haal ik hier om de hoek en andere boodschappen ook….is dat het euvel dan ? Of we mogen wel afdragen maar de rechten worden ons ontzegd. Tja niet dat ik wil maar wij kunnen niet terug naar nederland met dank aan nederland nml. er word gedreigd dat we opgepakt worden als we de grens over komen en dat voor een bedrag van onder de 3000 euro of minder wat er volgens hun open staat alwaar de ombudsman nu weer achteraan zit. Had ik die trucjes maar geweten en dan maar fraude, door de nederlandse overheid voel ik me nu toch al een crimineel. Ik wil hier ook niet blijven om de redenen dat we ten eerste blijkbaar in de zeven slechte jaren zaten en dus enorm veel pech hebben gehad waar je niemand als schuldige voor aan kunt wijzen, echter komt dan wel de mentaliteit om de hoek kijken en pfff….breek me de bek niet open. En je word dan geconfronteerd met wetten, regels, verzekeringen, rechters, advocaten…..en ook daar word je misselijk van maar misschien is dat in nederland ook wel zo. Dus terug kan ik niet, blijven wil ik niet maar kan niet weg, misschien het advies van de nederlandse overheid opvolgen en in lucht oplossen ? Ik wens in ieder geval degenen die wel terug gaan dat alles wel goed verloopt, voor zever ik weet mag je nooit onder het sociaal minimum leven dus bijstand krijg je altijd en ook kinderbijslag, eigenlijk hoor je alles te krijgen maar misschien met je er even voor vechten….de overheid heet je niet van harte welkom terug….ooh nog even dit, ziek in het buitenland kan, het kan namelijk ook dat een buitenlandse verzekering je met ziekte niet accepteert, je kunt je voorstellen dat oa dure ms patienten daar niet welkom zijn en ze mogen je weigeren, nederland mag dat niet dus kan het zijn dat nederland verplicht blijft je verzekerd te houden….tuurlijk zijn er profiteurs maar degene die dat niet zijn worden er wel vaak voor aangezien, de gemiddelde duitser hier denkt dat we van hun staat profiteren, we hebben er nog nooit 1 cent van gehad, de nederlander hier denkt dat we van nederland profiteren…….tja…..oplossen dan maar weer…
Ik ben sinds 1980 woonachtig in Spanje, de laatste jaren is de werkeloosheid ster toegenomen, ik heb in de afgelopen 4 jaar al 6 verschillende banen gehad op contractbasis van 6 maanden, nu zit ik weer zonder werk, en zonder uitkering, ik pijns vaak om terug te keren naar Nederland als 54 jarige, ben ik de nederlandse cultuur ontgroeid, en wat werk betreft ik sprreek perfect spaans, ben achtergebleven op het gebied van de nederlandse taal, informatica, en alles wat er in Nederland gebeurd,
hallo cindy , ik ben MARLON ben een 37 jarige jongen en ben erg nieuwsgierig of je mij kan helpen , want . want ben nu op ARUBA en wil dolgraag weer terug naar NEDERLAND , had het anders verwacht nu ik in ARUBA ben , dacht echt dat het me gelukkig maakte en dat ik een toekomst zou kunnen hebben , waar zoals iedereen weet niet alles is wat je denk , nou ik dacht er anders over ik dacht laat me wat van maken , maar heelas kom ik niet verder dan dat ik echt helemaal terug wilt keren naar NEDERLAND , heb gewerkt en nog steeds gewerkt om iets van te maken , maar kan en wilt niet meer blijven , niet de heimwee overdondert me , maar kom er gewoon niet uit in en op ARUBA , dus bij deze zou ik dolgraag weten als je mij kan helpen om weer naar NEDERLAND te kunnen gaan of terug te keren , zou het zeer op prijs stellen als je informatie of me zo goed mogelijk kan begeleiden om terug te keren . hartelijk bedankt en hoop snel iets van je te horen .
MARLON FLADEMIER BRETE
00297-5676836
woont nu op ARUBA
Hallo,
Hopelijk kunnen jullie mij helpen met deze vraag.
Ik ben van plan om vanuit Duitsland terug naar Nederland te verhuizen, maar ik heb bog geen diploma en wil dus in Nederland weer naar school.
Maar hoe zit het dan met bv een studiefinanciering of een ander ondersteuning?
Mvg.
Ik woon al 23 jaar in Afrika maar heb tussendoor (13 jaar geleden) 2 jaar weer in Nederland gewoond. Mijn dochter (15) en ik hebben beide een Ned paspoort. We wonen in ZuidAfrika maar ik zie hier geen veilige toekomst voor mijn dochter en zit er over te denken om terug naar Ned. Voor ik vertrok naar Afrika heb ik 6 jaar in Nederland gewerkt dus dat leverd weinig op als ik denk aan een AOW uitkering. Ik begrijp dat het verkrijgen van een uitkering ook een problem is als je zo lang weggeweest bent. Ik ben nu 49 jaar en de kans op een baan is neem ik aan nihil. Hoe zit dit nu? Laten ze je gewoon op straat staan zonder geld zelfs als je het land waar je nu woont wil verlaten vanwege het onveilig voelen?
Hallo Annamarike,
Ik (34) heb de afgelopen 10 jaar in Zuid-Afrika gewoond en ben sinds eind juli 2014 terug in Nederland. De reden van terugkomst was ook de toekomst van onze kinderen. Mijn probleem is dat dingen veel anders zijn geworden zoals in mijn gedachten. Het vinden van werk is ook een probleem tot nu. Ik heb een hbo diploma basisonderwijs maar ben ook bereid om ander werk te doen. Ik heb geen uitkering aangevraagd omdat ik niet genoeg opgebouwd heb en bij mijn ouders woon. Mijn man (van Zuid-Afrika) is met een tijdelijk visum hier 9 (nog tot 15 maart) we willen de Belgische route doen. Mijn dochter zat in Zuid-Afrika in graad 1 en doet hier nu groep 3. Ze moet als we naar Belgie gaan weer naar een andere school.
Ik weet niet of je al inmiddels terug bent gekomen of niet. Ik verlang op het moment terug naar ons huis daar en de rust. Ik weet niet of dit een goed belsuit is en waar ik nu beter thuis hoort.
groetjes Daisy
las verhaal van dasy.
familie wil met gezin na 25 jaar naar ned. terug keren
hij nederlander , kinderen talig paspoort, vrouw zuid Afrikaanse………….
waar moeten zij op letten
school nivo………
papieren………
voorwaarde…..
zie door de bomen het bos niet meer
zie bij jou belgiesche route……wat houd dat in?
graag wat info en hulp van iemand die wat ervaring heeft.
Ik heb een vraag over remigreren. Ik woon namelijk in Japan en heb nu een Japanse paspoort. Na 16 jaar heb ik besloten om terug te keren naar mijn vader land. Ik ben een keer naar de Nederlandse ambassade in Tokyo geweest, maar ze zijden dat je 6 maanden in Nederland moet wonen om je nationaliteit terug te krigen. Hebben jullie enige tips op dit grond? Ik heb nog een oma en heb op klein school en middel bare school gezeten in Nederland.
Ik ben al tijden opzoek naar antwoorden.
Ik woon al 15 jaar in spanje.
Mijn Duitse vriend is 3 jaar geleden aan kanker overleden, we waren 8 jaar samen hard bezig geweest met het bouwen van onze huis. Plotseling snel overleden en niets zwart op wit laten Zetten.
Erg dom achteraf, maar kinderen van hem ij duitsland waarvan contact als 12 jaar niet was geweest, hebben alles onder mijn kont getrokken.
Heb na jaren lang procuderen de zaak verloren. Ik erf niets, ik mocht nog blijven op woonrecht.
Inmiddels een oude vriend van ons is mijn man geworden heeft me geholpen en gesteund jaren lang.
Dit jaar moeten we vertrekken. We hebbn minimaal pensioen. Uit duitsland en zwitserland.
Ik helemaal niets.
Nu wil ik terug keren omdat hier niets meer is. Geen werk geen inkomsten.
En de rechtzaak verloren.
Hoe kan ik met mijn duitse man van 67 terug keren naar holland?
Ikzelf ben 58.
Ik kan nergens antwoorden vinden
Wie weet waar ik heen moet voor antwoorden?
Gr inga
Vraagje?
Zijn er instanties die je helpen met remigratie naar nederland?
Ik woon al enige jaren in Sydney en heb een Australische partner (niet getrouwd, wel de facto partnership). Ik heb een permanente verblijfsvergunning, maar heb wel nog mijn Nederlands paspoort. Ik kies er voor geen Australische citizen te worden. Nu overweeg ik om terug te keren naar Nederland. Kom ik in aanmerking voor een bijstand als ik terugkeer? Ik kan mij laten inschrijven bij mijn zus in Nl.
Ik woon In de usa Sinds 14 jaar . Wegens echtscheiding wil ik terug naar Nederland . Woonde in Rotterdam moet ik terug naar die gemeente of kan ik mij overall inschrijven voor een huis uitkering heb ik voorlopig eerste jaar niet nodig heb wat gespaard om te overbruggen kunt u mij info sturen wat de stappen zijn hartelijke dank anna
Hallo, ik woon nu al 9 jaar in Duitsland ik zit net over de duitse grens. En ik zou ook graag terug naar nederland willen verhuizen. Ik ben 23 jaar oud en ik ben nu al 2 jaar werkeloos ik krijg werkelozen geld uit Duitsland. Ik ben nu in 3 jaar tijd 4 keer voor meerdere maanden dakloos geweest en ik heb er echt geen zin meer in. Ik heb meerdere sancties gekregen dat betekent dus de duitse staat betaald niet meer. Een vriend van mij is ook verhuist en woont nu bij zijn oom in amsterdam en krijgt dus ook een uitkering. Ik heb niet zo veel zin om bij familie leden te gaan wonen ik wil op me zelf wonen en in nederland gaan werken ik heb hier in Duitsland ook gewerkt en heb maandelijks iets minder als 700 euro gekregen. Nou goed wat dus mijn vraag is kan ik niet gewoon terug naar nederland een woning zoeken en dan een uitkering aanvragen het is natuurlijk niet voor altijd maar gewoon voor zo lang totdat ik werk heb. Ik zou het echt fijn vinden als iemand hier op antwoord geven kan
Hoi,.beetje erg laat maar ik kom nu pas op deze website omdat ik informatie aan het zoeken was. Ik zou graag willen weten hoe het je nu gaat. Woon je al in NL of nog in Duitsland? Ik zit namelijk ong in dezelfde situatie in spanje…
Niet erg gerustellend als ik alles zo lees. Ik woon 14 jaar in Brazilie. Daarheen verhuisd vanwege de cariere van mijn vrouw. In Nederland was ik 17 jaar werkzaam als docent beeldende vorming.
In Brazilie had ik een eigen atelier. Maar nu zit ik midden in een scheiding. Onze dochter van 11 wil bij mij blijven. Ik wil samen met mijn dochter terug naar Nederland. Kan ik ergens (juridish)) advies vinden.
Mijn ex. wil mijn dochter laten gaan maar wil ouderlijke rechten laten bestaan in geval mij iets overkomt.
Waar ik op moet letten bij bv. de verkoop van mijn huis hier. Kan ik dat geld zo meenemen of laten overmaken op mijn Nederlandse rekening. Moet ik daardan nog belasting over betalen?
Wie kan me adviseren?
Binnenkort moet ik terug naar Nederland, woon in Brazil en gaat scheiden van mijn vrouw.
Eles alleen maar negative reacties m.a.w het zal dus heel moeilijkste worden voorij na 15 haar in Brasil Werk zal heel erg moeilijkste worden met mijn 53 haar, het ziet er allemaal heel slecht uit helaas
Hallo frank,
Ik kan een ding zeggen zorgen dat jij dat geld niet overmaakt op je nl rekening.
Als je haar tenminste nog vertrouwd zal ze via westunion gedeeltelijk kunnen over maken want ja je betaald zeker belasting over dat geld en zo kan de belasting nog anderen vraagjes gaan stellen.
En denk er ook aan dat je goed over de alimentatie gedeelte bespreek en laat beschrijven em ook bij de cartorio laat legaliseren zodat ze straks ook niet extra geld bij jou komt aftrogelen…..niet gemeen bedoeld!!
Zorg dat gelegaliseerd is. Probeer wel gedeeltelijke ouderschap te hebben want ze is namelijk onder 18 beide ouders kun je straks zonder problemen. Mocht je toch meer advies willen zoek op google juridisch loket daar kun je gratis advies krijgen en contact opnemen via mail.
Hallo,
ik heb na 5 jaar in Australië te hebben gewerkt en gewoond besloten om terug te keren naar Nederland. Ik blijf alleen de eerste 4 maanden nog wel werken voor het bedrijf in Australië vanuit de Nederlandse vestiging; ik behoud dus mijn Australisch contract en 457 visum. Het is dus eigenlijk een soort business trip alleen dan waarschijnlijk 4 maand. Vanuit Australië zijn hier geen issues mee maar ik was benieuwd of vanuit de Nederlandse overheid het OK is dat ik in Nederland verblijf (misschien een huis huren) terwijl ik een contract heb in Australië.
Heeft iemand hier toevallig ervaring mee?
Misschien is de juiste vraag wat is de maximale periode dat een buitenlander in Nederland kan werken voor een business trip?
Al vast bedankt,
Frank
Hoi Frank
Inmiddels alweer een jaar geleden maar ik was op zoek naar een antwoord op dezelfde vraag. Hoe is het inmiddels opgelost? Heb je je ingeschreven bij aankomst in NL of pas nadat het contract was afgelopen?
Ik heb zelf een bedrijf in de UK waar ik nu nog inkomsten van krijg en ben nu eigenlijk gewoon op een business trip dus en NL weet niets af van mijn verblijf hier bij vrienden want ik ‘woon’ gewoon nog in Londen. Natuurlijk moet ik op een gegeven moment een huis huren, inschrijven etc.
Bedankt alvast als je wat info wilt delen.
Willy
Goededag, zo’n 11 jaar geleden was ik zakelijk veelvuldig gebezigd in Lisboa Portugal en heb daar destijds AANTOONBAAR geld gestort op mijn rekening bij Banco Santander Lisboa.
Nu wilde ik mijn spaarcentjes opeisen, middels mijn huidige Spaanse Bankia, doch zij verstrekken geen informatie naar “buitenlandse” banken. Nu heb ik recentelijk nog wat geld getelebancierd en dees werd gerouteneerd met de mededeling Rekening Opgeheven.
Wie cq welk bedrijf kan mij helpen om alsnog mijn zuur verdiende centjes op te eisen van die Portugeesche Santander Lisboa ??
Fr. rgds. Peter
Er zal toch ongetwijfeld een instantie zijn die tegen provisiebasis mijn destijds aantoonbare gestortte geld terug kan halen bij de Banco Santander te Lisboa ?? WIE OH WIE SVP !!
Alvast bedankt, mvg, Peter.
Hallo
Neem maar effe contact met mij op via email.
Mvg ch beumkes
Hallo,
Mijn ouders wonen in het buitenland in europa. Al tien jaar. Door eco crisis loopt hun on
derneming daar niet zoals gepland en terugkeer mogelijk noodzakelijk. Ze hebben
geen pensioen opgebouwd. Aow is 20%minder. Ze zitten nog een paar jaar voor de pensioen leeftijd.
Ze kunnen bij evt terugkeer in ieder gevsl tijdelijk terecht bij familie.
Werk vinden zal lastig worden. Weet iemand of er financiele regelingen zijn voor hen bij terugkeer?
Bijstand?
Alvast dank.
Beste,
Graag wil ik het volgende vragen.
Ik ben van plan een half jaar naar het buitenland te gaan (Spanje). Hierbij houd ik alles aan, d.w.z. mijn huur (ik ga onderverhuren), verzekeringen etc.
Met een financiële buffer en de besparing op huurkosten e.d. denk ik dit te kunnen halen.
De bedoeling van dit half jaar is dat ik ga onderzoeken naar een mogelijke toekomst in het buitenland (Spanje).
Ik loop momenteel tot eind september bij een loopbaanbureau. Het salaris dat ik nu ontvang is gebaseerd op de arbeidsovereenkomst dat ik heb gesloten tussen dit bureau en mijn vorige werkgever, de gemeente. Deze inkomsten zullen dan stoppen wanneer ik dus voor een half jaar vertrek naar het buitenland.
De vraag is welke rechten ik dan heb bij terugkeer op een bijstandsuitkering?
Ik wil namelijk de financiële risico’s zoveel mogelijk vermijden.
Mvg
Yiannos
Beste Cindy,
Mijn Boliviaanse vrouw en ik hebben 5 jaar in Nederland gewoond, onze dochter van 5 jaar is daar geboren, Sinds 3 jaar wonen we in Bolivia, onze zoon is hier geboren. We beschikken wel alle vier over een Nederlands paspoort. We hebben ons destijds uit laten schrijven uit NL. Nu willen we graag terug. Hoe pakken we dit aan? Hier vandaan een huurhuis regelen, is dat mogelijk? Ik ben 49, mijn vrouw 37 jaar. Dus waar gaan we wonen, om de meeste kans op werk te maken, waar vinden de beste combinatie voor werk/woonplezier/goede scholen? Ik neem aan dat we gewoon recht hebben op kinderbijslag? Hoe zit dit met bijstand? Zijn er verder nog dingen waar we ´tegen aan kunnen lopen´?
Alle tips zijn welkom!
Met vriendelijke groet, Bert en Maria
Hoi Bert.
Wij hebben 6 jaar in Paraguay gewoond en moesten vanwege de handicap van onze zoon (zwaar autist) ook terugkeren naar Europa. Ik kan je wel zeggen dat ze in NL NIET op je zitten te wachten!! Zorg dat je wat eigen vermogen hebt…want gelijk een uitkering krijgen kan je vergeten. je hebt nog geluk dat je partner een NL paspoort heeft…dat had mijn vrouw niet, dus we moesten in Duitsland gaan wonen want de visa regels vd IND zijn onbarmmachtig streng!! daar hebben we eerst een paar weken in een recreatiehuisje gewoond…en daarna kon ik wat kleins kopen in de D/NL grensstreek. Mijn vrouw beviel het maar niets in Duitsland…en is inmiddels weg bij mij met onze zoon. het weer en ook het sociale klimaat zijn enorm verschillend met Zuid-Amerika..enfin je weet wat ik bedoel. Als je wat meer wilt weten kun je me mailen…vr groet Johan
Beste Cindy,
Ik wil na 18 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Egypte, om financiële en gezondheidsredenen terug naar Nederland. Mijn man woont (in een piepklein appartement) en werkt in Nederland, door problemen wil ik alleen wonen. Wat kun je mij adviseren, wat zijn de eerste stappen die ik moet zetten om te herintegreren hier? Moet ik eerst naar een sociale dienst, of naar de gemeente?
Man partner en ik hebben in de jaren 70 vijf jaar in Australie gewoond. We hebben nu allebei Aow en via Centerlink (na het invullen van een dik pak formulieren) ontv Aan Ngen wij nu ook Aow. Nu vragen wij ons af of wij over die Aow uit Australie belasting in NL moeten betalen of is er op dat bedrag al belasting ingehouden?
Over aow wordt geen loonheffing berwkend, het bedrag dat u ontvangt is netto. U zult wel in het buitenland uw aangifte inkomsten belasting moeten doen.
Goedemiddag,
Ik heb de volgende situatie waar ik graag een antwoord op wil krijgen. De SVB bank en de gemeente kunnen mij helaas niet goed helpen.
Ik heb de mogelijkheid om binnenkort, samen met mijn vrouw en minderjarige kinderen, (allen NL burgers) te emigreren naar Amerika om te gaan werken voor onze vestiging aldaar. Ik zal dus in dienst treden van de Amerikaanse firma, wat dus betekent dat ik mijn vast contract in NL opgeef.
Aangezien ze in Amerika niet echt met (vaste) contracten werken brengt dit natuurlijk meer onzekerheden met zich mee. De keuze om voor dit avontuur te kiezen zal deels afhangen van mogelijke problemen die wij tijdens remigratie naar NL kunnen verwachten. Het idee is namelijk wel om op termijn terug te komen.
Stel, wij komen na twee of drie jaar terug naar NL en ik heb geen werk; maak ik dan wel aanspraak op bijv. een (bijstands)uitkering, kinderbijslag etc.? Kan ik überhaupt een huis huren in die situatie? Zal deze situatie veranderen als wij na bijv. 5 jaar pas terugkomen?
Zijn er nog andere zaken waar ik in mijn situatie bij terugkomst naar NL rekening mee moet houden? Dat ik tijdens mijn verblijf in het buitenland gekort wordt op de AOW weet ik al, maar wellicht zijn er andere zaken die belangrijk zijn.
Ik ben zo bezig met emigreren dat ik aan de gevolgen van remigreren te weinig heb gedacht en helaas vind ik geen concrete anwoorden op de vragen die ik heb,
Aan diegene die me kan helpen, alvast bedankt.
Goedemiddag,
IK ben aan het uitzoeken, welke papieren ik nodig heb om naar Nederland terug te keren vanuit Turkije.
Een vriendin van mij is teruggekeerd naar Duitsland na een verblijf van 23 jaren hier. Zij moest bij de Immigratiedienst papieren overleggen over haar werkverleden van de laatste 2 jaren in Turkije en was al die tijd al gepensioneerd. maar dat was onvoldoende. Weet iemand of dat in Nederland ook het geval is?
Dames/Heren met ervaring.
Als je een paar jaar in het buitenland hebt gewoond. Uit the bevolkings register hebt laten schrijven. Gewoon je RABO bank aangehouden en daar geld op laten storten wat je in het buitenland hebt verdiend.
En je wilt weer terug naar Nederland, komt de belasting dienst dan om te innen wat je hebt verdiend in het buitenland? Er is geen belasting afgedragen in welk land dan ook.
Hallo,
Ik woon in Spanje en ruim 10 jaar geleden heb ik, mijn autistische broer bij me in huis genomen. Hij was totaal vastgelopen in Nederland en had een torenhoge schuld. Hij leefde in Nederland al heel lang van een bijstandsuitkering. Wij, mijn man en ik, hebben zijn schulden gesaneerd en betaald en hij woont nu al 10 jaar bij ons in. We hebben hem al die tijd volledig onderhouden en heeft voor ons in ruil daarvoor wat klusjes in en om huis uitgevoerd. Hij heeft hier geen officieel inkomen maar heeft wel een ziektekostenverzekering. Hij is inmiddels bijna 57 jaar.
Nu we ouder worden en onze inkomsten steeds minder worden, zijn we niet meer in staat om hem te onderhouden. Erg jammer voor hem en ons maar hij zal terug naar Nederland moeten we weten alleen niet hoe we dit aan moeten pakken en wat de mogelijkheden zijn voor hem. Volledig zelfstandig wonen is geen optie ben ik bang.
Ik ben in 2005 naar Spanje vertrokken. Hier heb ik alle tijd muziek gemaakt en eigenlijk het meeste zwart. Tussendoor ook op contracten gewerkt bij verschillende bedrijven maar ook al weer jaren optredens in het zwart. Ik heb nooit een residentia gehad. (ook niet echt nodig). Wel een NIE nummer (belastingsnummer). Ik heb al die tijd een huis gehuurd. (nu nog). Maar het word elk jaar moeilijker hier om werk te vinden en ook in de muziek is er veel veranderd zodat ook dat steeds minder word.
Nu wil ik eigenlijk niet terug naar NL, maar op het moment zonder inkomen. (een klein beetje via internet en mijn vader in NL die mij financieel helpt ), lijkt er mij geen andere keus.
Maar hoe zit dat dan? Ik heb daar niemand en niets meer. Alleen mijn vader waar ik niet kan gaan wonen. (woont in aangepaste woning). Krijg ik hulp,krijg ik een uitkering. Vind ik nog werk etc etc..
Ik zou wel wat informatie wilen van mensen die hetzelfde hebben gedaan of van plan zijn.
Ik ben wel bezig rgens anders wat te gaan zoeken in spanje wat ik woon nu 13 jaar op Mallorca maar ben er van overtuigd dat ik op het vaste land op plaatsen wel werk kan vinden. Alleen zit ik nu finacieel dat ik niet van het eiland af kan. Ook heb ik persoonlijke spullen die ik weer mee moet nemen of op laten slaan. Maar goed,.dat is een andere optie. Wat ik wilde weten is of er in mijn geval hulp is,.of dat ik NL gewoon moet vergeten en proberen hier te blijven.
Wat jullie moeten doen is de grondwet gaan lezen en goed bestuderen. Als je dat doet hoeven deze onnodige vragen niet gesteld te worden.
Elke nederlander mag ten alle tijden terugkeren naar nederland en heeft recht op alle faciliteiten die de staat grondwettelijk verplicht is te doen. Het enige probleem die je tegen kan komen is huisvesting.
Indien je dat hebt ook al is het een kamer die huurt waar je je wel moet kunnen inschrijven loopt de rest vanzelf als je je aanmeldt bij de socialedienst.
Ik woon al 18 jaar in Zuid Africa. wij hadden in 2000 een guesthouse gekocht wat wij al die tijn gerund hebben. Mijn Nederlandse vrouw is al 16 jaar geleden overleden en sinds 4 jaar ben ik getrouwd met een Zuid Afrikaanse vrouw. Wij zijn van plan om het guesthouse te verkopen en overwegen omj naar Nederland terug te gaan. Weet iemand wat ik moet doen zodat mijn Zuid Afrikaanse vrouw mee kan gaan.
Hallo, , 4 jaar geleden ben ik vertrokken samen met mijn vrouw naar Latijns America. Toen netjes uitgeschreven en nieuwe adres in het buitenland opgegeven. Nu dat we 2 kinderen hebben, willen we eigelijk terug naar Nederland. Het probleem is dat we geen adres hebben waar we ons zouden kunnen inschrijven… geen familie , geen vrienden alleen een paar kennissen. Ik heb ook schulden in Nederland , maar weet ook niet precies hoeveel en waar, want kan niet meer vanuit het buitenland inloggen met mij inloggegevens van de bank om een BKR overzicht te kunnen aanvragen.
Ik wil gewoon gaan werken, eigelijk al wat afgesproken bij mij vorige werkgever, en natuurlijk wil ik mijn schulden betalen , is het mogelijk om deze in termijnen te betalen? Of moet ik alles in een keer betalen? En hoe zit het als ik aankom bij Schiphol is de kans groot dat de marechaussee mij dan uit pikt? En waar zou ik dan terecht voor een woning? Kan ik een aanmerking komen voor een woning (Urgentie)? Had ergens gelezen dat met schulden geven de gemeentes niet een urgentieverklaring , klopt dat wel?
Mvg
Alex
Beste Alex,
Het is wat lastig om op basis van deze schrale informatie een duidelijk antwoord te kunnen geven. Schulden worden in de regel hoger als je er 4 jaar niets mee doet en soms is dit exorbitant hoog en buiten proporties. Heb je in al die jaren geen correspondentie ontvangen op het huidige adres? Als dat bij uitschrijving is doorgeven staat dit in een register niet ingezetenen vermeld en kunnen bepaalde instanties (belasting, zorgverzekeraars ed) dit inzien en doorsturen naar het nieuwe adres. De kans dat je er op Schiphol tussenuit gepikt wordt is groot maar je kunt vooraf wel checken of je een BKR registratie hebt
https://www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/kan-ik-vanuit-het-buitenland-een-overzicht-opvragen/
Voor wat betreft de woning, er is heel veel veranderd en er is een enorm woning tekort dus jullie zullen so wie so niet in aanmerking komen voor een urgentie. Voor sociale woningbouw zijn vaak lange wachtlijsten en restricties qua inkomen https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/sociale-huurwoning-voorwaarden. Ik verwacht dat jullie in de vrije sector terecht zullen komen. De meest logische stap is een arbeidscontract aan te gaan met je oude werkgever of elders. Een tijdelijke woning te zoeken (vakantiehuisje of iets dergelijks) en in de omgeving op zoek te gaan naar beschikbare huurwoningen. Op http://www.funda.nl en http://www.pararius.nl krijg je een duidelijk idee van de huidige markt. Houd er rekening mee dat er strikte voorwaarden zijn bij woningbouw verenigingen. Vaak moet het salaris vergelijkbaar zijn met 4 x de huurprijs.
Het stappen[lan op deze site kan je misschien een beetje op weg helpen. Denk er wel aan dat aangezien je kinderen in het buitenland geboren zijn alle officiële documenten omtrent de geboorte nodig zijn en dat ook deze aan een aantal regels moeten voldoen (allemaal na te lezen op de site van de rijksoverheid)
Succes met de terugkeer.
Hallo,
Ik ben in november 2011 uit Nederland vertrokken naar Wit-Rusland. Ik had dromen om hier met mijn (Wit-Russische) vrouw een bestaan op te bouwen nu na zes jaar en vier maanden kom ik tot de conclusie dat mijn huwelijk is stukgelopen vanwege de financiele zorgen en dat ik noodgedwongen zal moeten terugkeren naar Nederland zonder geld, zonder inkomen en geen huisvesting. Ik ben 62 jaar oud en ben in december 2011 in Minsk gediagnostiseerd met C.L.L (chronische lympfatische leukemie) en heb een persioengat van zes jaar. Ik heb mij destijds in Assen officieel laten uitschrijven. Bij mijn twee broers (mijn enige familie) hoef ik niet meer aan te kloppen die hebben mij al een keer laten weten dat ik op geen enkele steun van hun hoef te rekenen. Als ik het land gedwongen wordt uitgezet in December (scheiding en het verlopen van mijn verblijfsvergunning) dan weet ik niet wat mij te wachten staat. De russische taal spreek ik nauwelijks, hier blijven is derhalve ook geen optie
Beste Jan,
Wat een terurig verhaal. Erg lastig om alles weer op de rit te krijgen in NL. Ik kan je alleen aanraden bij terugkeer contact op te nemen met het Leger des Heils, fantastische organisatie, zij kunnen je helpen met de eerste stappen.
Veel sterkte en het allerbeste gewenst.
Mijn man en ik zijn beiden gepensioneerd en wonen 17 jaar in Duitsland. We hebben beiden A.O.W en een pensioen. Nu willen we graag weer terug naar Nederland om in de buurt van onze kinderen te gaan wonen. We willen ons huis in Duitsland verkopen en in Nederland een appartement huren. Welke stappen moeten we nu gaan ondernemen? Is het werkelijk zo moeilijk om terug te keren.? En maakt het ook uit dat we dan de overwaarde van onze woning op zak hebben?Hiervan kunnen we een aantal jaren de huurkosten aanvullen.
Beste Rinie,
Terugkeer hoeft niet ingewikkeld te zijn als de voorbereidingen maar goed getroffen zijn.
Huurwoningen voor 55+ zijn nog zeker nog wel te vinden maar het ligt er wel aan in welke omgeveing. Vaak is het handig om vanuit het buitenland vast in te schrijven bij de woningbouw corporaties actief in de gemeente waar je terug wil keren. http://Www.funda.nl en http://www.pararius.nl zijn de beste sites om te kijken wat er te huur staat. er wordt aangeven via welke makelaar of corporatie de woningen worden aangeboden. B.v. Vesteda, Actys (nu MVGM geloof ik) Ymere, Vestia etc.
Daar inschrijven en de sites goed in de gaten houden, direct reageren wanneer er iets vrij komt.
Het zoeken naar de juiste woning kan ook uitbesteed worden http://www.changeofaddress.nl zoekt in opdracht en regelt ook alle bureacratische rompslomp hieromheen.
Succes met de voorbereidingen.
Wij wonen net over de grens bij Hardenberg en willen daar graag een appartement huren. Nu horen we dat we niet voor een sociale huurwoning in aanmerking zulken komen wanneer we ons huis gaan verkopen, terwijl ons inkomen onder de grens van 36000 euro is.
Is dat zo?
Heb ik het recht op een uitkering? Ter overbruging tot ik been baan bind. Ben 17jaar in buitenland verbleven. Kom terug met twee teenagers. Dankje
Er is geen overbruggings uitkering. Je kunt het beste beginnen met het zoeken naar een baan vanuit het buitenland. Voor een