Terug naar Nederland na 30 jaar

grafitti.jpg

Geplaatst op 31 januari 2015 at 17:50

 

 

 

 
Dank u ten eerste voor deze site en het initiatief daarachter. Sta me toe vervolgens mijn situatie beknopt uiteen te zetten, gevolgd door enkele vragen.

– Geboren in Geldrop

– Verhuisd (ge-emigreerd) naar Z. Afrika in 1985

– Nederlands staatsburger, maar sinds 30 jaar uitgeschreven

– Getrouwd met Engelse vrouw

– als zzp-er werkzaam als on-line free-lance administrateur en vertaler alsook gecertificeerd Life Coach. Mijn werk is niet geografisch gebonden.

– Inkomsten vanuit het buitenland

– Actieve Nederlandse bankrekening met spaargeld.

– In geval van verhuizing is er is een ‘overgangsadres’ beschikbaar bij familie, voor zo’n 4 – 6 maanden

– Vanwege mijn leeftijd en de verslechterende sociaal-economische situatie in Z. Afrika ben ik een
eventuele verhuizing naar Nederland serieus aan het onderzoeken.

– Mijn vrouw is in het buitenland werkzaam, met eigen inkomsten, en zou zich pas op een later tijdstip bij mij voegen.

– Het is mijn wens naar Nederland te verhuizen teneinde aldaar mijn praktijk uit te breiden en ook mijn ander werk voort te zetten.

Vragen:
-1. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om voor toestemming tot her-inschrijving in aanmerking te komen?

-2. Kan ik die procedure beter hier beginnen, alvorens ik naar Nederland ga, of beter terwijl ik daar ben?

3. Bestaat er een sociale regeling waarbij ik tijdelijk aanspraak zou kunnen maken tijdens mijn her-vestiging en het vestigen en opbouwen van mijn praktijk?

4. Zou een aanzoek voor tijdelijke steun meer succes hebben als ik aantoon enig werk te hebben en geringen doorlopende inkomsten?

5. Zijn er zaken of vragen die ik hier niet genoemd heb, maar die wel van belang zijn?

Met hartelijke groet en ook met dank voor uw aandacht en betrokkenheid. Na eventueel bericht zal ik u met plezier op de hoogte houden.

Hoogachtend, A. Bogaers

Reacties

 1. Ik overweeg iets soortgelijks. Ik heb eerder een tijd in Amerika gewoond, wat permanent was bedoeld maar anders uitpakte. Weer wennen aan Nederland was destijds best moeilijk. Amerika vond ik heerlijk. Ik had het totaal niet verwacht maar ik voelde me daar als een vis in het water.

  Inmiddels woon ik ruim 10 jaar in Engeland; de bedoeling was om hier 3 tot 6 jaar te zijn en dan weer terug naar Amerika te gaan. Ik ken in dit land nog steeds geen hond maar ben wel jaren gepest en gehackt (wat funest is als je als zzp-er voor opdrachtgevers over de hele wereld werkt waarmee ik in Nederland al was begonnen).

  Ik hou van uitdagingen en wilde me uit principe niet weg laten pesten, maar ik zie de toekomst hier somber in. Ik ben intussen iets nieuws begonnen en heb daarvoor een Limited opgericht. Het enige dat er tot nu toe binnen is gekomen als reactie op mijn nieuwe onderneming zijn bizarre pranktelefoontjes en wat gespoofte e-mails en tweets waarvan het nut me volkomen ontgaat.

  Het maakt niet uit wat ik hier ook probeer of voorstel, het leidt alleen tot pranks en spoofs en dan zakt de moed je wel in de schoenen. Ik heb een schat aan ervaringen en inzichten en zou me hier plaatselijk goed kunnen inzetten, maar men moet me hier gewoon niet, punt uit. In de praktijk betekent dat dat ik vaak niet te eten heb en mijn rekeningen niet kan betalen.

  Mijn vrienden her en der vragen me wat ik in hemelsnaam nog doe in dit land. Ze hebben gelijk. Me niet willen laten wegpesten is een mooi principe, maar er is een grens overschreden en nu ben ik eigenlijk alleen nog maar mezelf aan het kwellen. Wat doe ik hier nog, inderdaad? Mijn leven gaat hier compleet naar de kloten. Ik heb zoveel te geven, zoveel bij te dragen en ik kan er hier helemaal niets mee, verpieter volkomen.

  Ik keek net online en zag dat ik in Nederland recht zou hebben op 70% van het minimumloon, aan bijstand. Daarvoor moet ik in Nederland wonen. Is dat niet een kip-eiverhaal? Je kunt niet aan een huurwoning komen zonder een inkomen te hebben en je kunt niet aan bijstand komen zonder een woning te hebben. Ik sta wel nog ingeschreven bij een woningbouwvereniging, geloof ik. Het zou wel erg wennen zijn, in het begin, maar daar ben ik op voorbereid en kom ik wel doorheen.

  Mijn Limited zou ik waarschijnlijk gewoon kunnen laten bestaan; de koers ervan kan ik een beetje ombuigen en dan in Nederland stevig op de rails gaan zetten. In Nederland was ik altijd flink actief; ik ging vaak naar bijeenkomsten van allerlei netwerken. Ik heb niet de illusie dat mijn oude netwerk nog werkt maar een schuchter muisje ben ik niet en ik maak wel weer nieuwe contacten.

  • Ik was zelf 26 jaar ge-emigreert en had het zelfde probleem. Het kip ei verhaal is op 3 manieren te omzeilen . 1 via een gerechtelijke procedure in een kort geding met een zwaarwegend belang. 2 via een tijdelijke inschrijving op het adres van een familielid of bekende die geen aow , ww , of bijstand stand heeft – voordeursdelerskorting ! – (die jij 3 eventueel zou kunnen compenseren door huur te betalen)

   De Digi-D kun je aanvragen door eerst je je bsn nummer (sofi-nummer) opvragen in de provincie hoofdstad van je laatste woonplaats in Nederland vóór vertrek. En als je na 1990 vertrokken bent kan dat zelfs via een speciale balie op schiphol. Kosten 25 Euro en twee uur wachten (tijdens een tussen stop of tijdens een Nederlandse vakantie)

 2. Zojuist vond ik dit:
  http://verenigdkoninkrijk.nlambassade.org/producten-en-diensten/burgerzaken/terugverhuizen-naar-nederland.html

  Voor terugkeer uit Zuid-Afrika zal dat niet vreselijk anders zjin.

 3. Hallo allemaal,

  na 10 jaar uit Nederland te zijn weg geweest ben ik weer terug.
  Ik denk dat ik heel veel geluk heb gehad want ik stapte Zaterdag 12 September uit het vliegtuig en 14 september had ik een baan! 15 september een kamer gevonden, 16 september verhuisd en gelijk aan de gang. Maar nu komt de problematiek: ik moet mij laten inschrijven in de gemeente (alkmaar) en dan moet ik een afspraak maken via Digi-D. (nooit van gehoord, maar afijn) Dus ik proberen een digi-d aan te vragen online. Word niet toegekend want hij zegt: dit persoon is uitgeschreven uit Nederland. Maar zonder digi-d GEEN afspraak mogelijk bij de gemeente.
  Een soort van kip en ei verhaal.
  Wie heeft dit eerder meegemaakt en weet de oplossing?

  • Beste Henk,
   Ook zonder DigiD kan je een afspraak maken bij de gemeente. Even bellen met de gemeente waar je woont en een afspraak maken voor ‘hervestiging’ vanuit het buitenland.
   Hartelijke groet,

   Cindy

  • carolien zegt:

   Beste Henk,
   Inschrijvingen in de gemeente duren soms 2 tot 3 weken voordat deze gedigitaliseerd is.
   mijn ervaring is dat àlles in Nederland met elkaar verbonden is, de belastingdienst, de SVB, de gemeente, de DUO, verzekeringsmaatschappij, banken,etc.. dus pas als jouw inschrijving door een vlotte beambte verwerkt is kun je je digiD aanvragen. Zonder digiD kun je niets, zelfs je openbaar vervoer kaart moet met digiD aangevraagd worden.
   wel opletten dat je een burgerservice nummer hebt, anders kun je niets ! regelen.
   mijn beide kinderen zijn naar Nederland gegaan met een tussenpose van een jaar en heb inmiddels de nodige ervaring opgedaan.
   en inderdaad moet je voor de 1e stap : de inschrijving , eerst naar de gemeente !
   succes!

 4. Hallo allemaal.
  Ik heb een vriendin in belgie wonen .Ze heeft daar een dop uitkering maar wil terug naar nederland omdat ze
  spierziekte symptonen heeft.Ze is nederlandse.
  Heeft ze hier eventueel recht op een wia uitkering?
  In belgie moet je met een dop uitkering verplicht kinderoppas doen.
  Wie kan mij helpen als ze eventueel naar nederland gaat verhuizen en wat kan ze hier verwachten van het uwv

  Mijn dank alvast

 5. Hallo ook ik wil graag terug komen samen met mijn man, heb pensioen, maar mijn kinderen hebben geen plaats voor ons om langer dan een paar weken te blijven, we hebben genoeg om onze eerste tijd door te komen, hebben zelfde kip ei probleem , wat doe je eerst, een woning zoeken lijkt redelijk makkelijk online, maar de meeste lijken alleen bestemd voor studenten , werk vinden is veel moeilijker, maar hebben wel een klein inkomen, om in ieder geval van rond te komen, wat is de beste eerste stap , gewoon bellen voor een digi-d vanuit aruba, of bij de gemeente langs gaan, tijdens eerste ” vakantie” verblijf terug , graag wat advies

 6. Waarom worden sommige reacties waaronder die van mij verwijderd?

 7. Daan Goedhuis zegt:

  Goedemiddag,

  Door de economische toestant in Suriname ga ik na 18 jaar in het verblijfbuiten naar Nederland .
  Ik he werkelijk geen idee wat goed is of wat ik moet doen. Ik heb geen woning, en zo te zien ook nog geen verblijf. Van internet wordt ik helemaal niet wijzer want veel informative staat er niet niet ik zoe het erg opsprijs stellen als er mensen zijn die mij advise kunnen geven

  Gr Daan

 8. Martin zegt:

  Verbeeld ik me dit of word deze site niet meer bijgehouden?

 9. otto meijer zegt:

  Cindy dit klopt,het grote probleem is met de meeste mensen ze gaan zonder info weg uit Nederland maar zoeken wel naar iemand als de problemen zich opstapelen, zoals je weg bent gegaan kan je ook terug komen .”maar waar geen wil is is geen weg”!!!!!!!!

 10. hallo allemaal,
  ik ben bezig me voor te bereiden om terug te keren naar Nederland en weet dat mensen nog steeds zoeken naar informatie dus dacht ik dat ik hier wat bij kan helpen.
  je burgerservicenummer BSN is je oude Sofi (belasting) nummer.
  Je kan je Digid aanvragen voor je naar Nederland komt op dit website:
  https://digid.nl/aanvragen
  Het aanvraagproces:
  Ga naar http://www.digid.nl en kies voor Aanvragen.
  Kies tijdens de aanvraag voor “Ik woon buiten Nederland”. Onthoud uw gebruikersnaam en wachtwoord goed.
  Na het afronden van de aanvraag ontvangt u een baliecode. Met de baliecode gaat u binnen 30 dagen na de datum aanvraag naar één van de DigiD balies om uw DigiD activeringscode te ontvangen.
  Met de activeringscode en uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u uw DigiD activeren via http://www.digid.nl.

  ik heb die van mij net gedaan en het was super simpel.

 11. De digiD aanvragen vanuit het buitenland is mij gelukt. Nu zijn we echt bezig met het proces te remigreren na 26 jaar. Het is ons ook gelukt een NL paspoort aan te vragen voor mijn zoontje. De obstakels die wij nu tegenkomen zijn:
  om onze inboedel te verschepen hebben wij een adres in NL nodig.
  Om huisvesting te bemachtigen, hebben wij bewijs van inkomen nodig.
  Wij hebben enkel genoeg spaargeld om ons twee jaar lang staande te houden, en zijn van plan om in NL een job te vinden. Partner gaat ZZP-er worden.

  Hoe navigeer je de huisvesting/ibewijs van inkomen/inboedel verscheping?

  Heeft iemand hier ervaring mee? Ik vind het maar moeilijk.

 12. Berit Duizendstra zegt:

  Ik zat met hetzelfde probleem. Het is vrijwel onmogelijk een huis te vinden zonder inkomen. Dat kan alleen via particuliere huur maar ook dat loopt meestal via makelaars die ook een loonstrookje vragen. Ik heb een bericht geplaatst op marktplaats en met veel geluk heb ik een woning gevonden. Of het lukt is ook een beetje afhankelijk van de woonplaats waar je voor kiest. Ik heb, om deze reden, voor Almere gekozen.
  Succes

 13. Beste lezers,

  Voor mijn HBO bachelor scriptie doe ik een onderzoek naar de struikelblokken die mensen tegemoet komen bij remigreren naar Nederland. Het blijkt namelijk dat het veel makkelijker is om uit NL te gaan dan terug te komen. De resultaten zal ik bij de gemeente aankaarten en advies geven aan de gemeente om meer aandacht te geven voor de doelgroep.

  Om de resultaten te meten ben ik op zoek naar respondenten die hun verhaal willen delen. Ik ben op zoek naar personen van 60+ die voor een langere tijd in het buitenland hebben gewoond en nu weer terug in NL zijn. Als jullie je verhaal willen delen over deze ervaring zou ik dat zeer op prijs stellen.

  Als jullie ook mensen kennen dan hoor ik het graag.

  • Elly Kunst-Versluis zegt:

   Goedemiddag, misschien kunt u mij helpen. Een goede vriend van mij, geboren 7.1.1944 in Ferwerd Friesland, is met zijn ouders geemigreerd naar Canada in 1951.
   Graag wil hij weer terug naar Nederland komen. Hij heeft uiteraard een eigen pensioen inkomen en kan bij ons wonen.
   Dus totaal niet afhankelijk van de Nederlandse staat.
   Weet u hoe wij dit zouden moeten aanpakken?
   Hoor het heel graag en vast bedankt.

 14. Jo van Katwijk-Redeker zegt:

  Ik wil ook graag terug naar NL omdat de politieke situatie in Zuid-Afrika niet meer fijn is.
  Ik ben als kind (13 jaar) met mijn ouders in 1957 naar Z-A gegaan. Ik heb dus nooit in NL gewerkt.
  Ik krijg wel een pensioen van het Zuid-Afrikaanse Onderwijs Departement, maar dat zal wel niet genoeg zijn om van te leven in NL (is het ook niet in ZA)

  Ik heb in 1972/3 een klein jaartje in Amerfoort gewoont toen ik nog getrouwd was en weet niet of ik daar in- en uitgeschreven ben. Ik ben in Haarlem geboren en wil graag weer daar in de buurt gaan wonen in een senioren flat.

  Ik weet niet waar om te beginnen met het terugkeren.

  • Yvonne Hennevanger zegt:

   Ik wil ook graag terug na NL, ook asgevolg van de politieke situatie in Zuid Afrika wat niet meer fyn is.
   Ik bent geboren in Nederland en is verhuis na Zuid Afrika tou I agt jaar oud was. Zo nooit gewerkt daar.
   Hoe kan myn eigen land my helpen om te vlucten uit Zuid Afrka. Hebt wel geld om mee te bringen maar niet genoeg om van te leven voor ewig. Ik bent nu sestig en zal zeker geen werk daar krygen. Wat staat my te doen, Ik voel niet meer veilig hier. Ik zoek dringend hulp assjeblieft

   Groete Yvonne

 15. Peter Boon zegt:

  Ik woon al bijna 30 jaar in Amerika en ik ben ingedacten om weer terug te keren naar Nederland. Ik ben Amerikaan geworden meer dan 10 jaar geleden. Ik zou graag horen van mensen die het hetzelfde mee maakt als ik van plan bent. Hoe zijn hun gevoelens en was het moeilijk om terug te keren naar Nederland naar zo lang. Wat moest je doen om weer in Nederland kunnen verblijven. Al mijn familie is in Nederland. Is daar een organisatie in Nederland om met mensen bij me kaar te komen om elkaar weer gemakklijk in Nederland te kunnen verblijven want na zon tijd word je wel verandered in kultuur en gedachtens. Ik zou het prettig vinden om met iemand te kunnen praten volgens hun ervaringen. Het bijzonder zou het zijn als het een Nederlander is die ook amerikaan is geworden, en na zoveel jaren is terug gegaan naar Nederland.

  • janet dubbeling zegt:

   Mijn nicht woont al 48 jaar in amerika heb tot de 28 ste in holland gewoond is nu weduwe en wil terrug naar nederland heb een amerikaans aow en eenbgedeelte holandse aow wat moet ze ondernemen om terrug te komen

 16. Verhalen gelezen…maar wat wanneer je belastingschulden hebt? Welke kennis familielid of ander wil mij inschrijven? Zonder inkomen kan ik geen huis/kamer huren.Ga ik een uitkering aanvragen,wordt er een adres vereist.Heb ik geen fin.middelen ben ik kansloos.N.B. wie kan mij vertellen of een belastingschuld uit een BV na 10jaar kan worden kwijtgescholden? Bij wie kan ik me het beste melden om deze ellende op te lossen.

 17. janet dubbeling zegt:

  Mijn nicht woont al 48 jaar in amerika heb tot de 28 ste in holland gewoond is nu weduwe en wil terrug naar nederland heb een amerikaans aow en eenbgedeelte holandse aow wat moet ze ondernemen om terrug te komen

 18. Ben toevallig op deze site terecht gekomen. Leef al 16 jaar in USA en ben getrouwd met twee stiefkinderen.
  Heb al jaren enorme heimwee naar NL. Mijn moeder is inmiddels ouder en innen bezorgd dat ikle dingen van mijn familie mis. Zo kan ik ook mijn dagelijkse dingen die ik hiermeemaak niet echtdelen. Als ik weer in NL ben zie ik weer het kneuterige de gezelligheid en de Nederlandse humor. Ik droom ervan om terug te gaan. Maar mijn man wil absoluut niet mee. Dat betekentdus een scheiding. Ik weet niet wat te doen. Ben ik NL te veel aan het idealiseren? De k ik dat het gras groener is maar het is niet zo? En dan de verhalen die men hier schrijft over de moeilijkheden van het remigreren. Ik ben wrs te oud (53) voor Nederlandse begrippen om nog aan de bak te komen. Het belastingstelsel is waanzinnig. De euro en het leven verschrikkelijk duur. En natuurlijk wat velen hier in dit forum beschrijven de reaktie “ je bent toch zelf weggegaan? “. Ik vind het absurd om te verwachten dat de NLse regering voor mij moet zorgen. Maar is het mogelijk om te gaan en te wonen te werken zonder dat je alles moet verantwoorden? Mijn man begrijpt mijn dilemma niet. Hij weet het maar ik praat er niet over. Want hij is immers in zijn eigen land, ik niet. Verwachten wij te wel?

  • Hallo Sandy. Misschien zou je een vakantie naar Nederland kunnen plannen? Zo kun je eerst kijken of je Nederland nog wel herkent. Als het bevalt, kun je meteen kijken of er op de banenmarkt iets is wat je aanstaat. Hangt ook af van wat je vakgebied is natuurlijk, maar als je niet kieskeurig bent, denk ik dat er vaak toch wel werk is. Als je inkomen laag uitvalt, heb je mogelijk weer recht op toeslagen. Zelf heb ik jaren met heimwee gelopen en nooit spijt gehad van mijn remigratie. Ook van de emigratie niet, de ervaring heeft me veel geleerd. Veel succes!

 19. PS ik heb een dubbele nationaliteit. Ikben Nederlandse en Amerikaanse.

 20. Jo van Katwijk-Redeker zegt:

  Ik denk dat deze site niet veel bekeken wordt en er dus geen antwoorden op de diverse vragen komen.

  Ik raad iedereen aan om naar de volgende FB site te gaan: Nederlanders in het buitenland:

  https://www.facebook.com/groups/dutchabroad/

  Altijd goede raad te verkrijgen op die site.

 21. Annet Mason zegt:

  Zo’n 15 jaar geleden kwam ik terug in Nederland na een lang verblijf in het buitenland, waarvan de langste tijd in de Verenigde Staten. Daar had ik wel geleerd dat je hard moet knokken om aan de bak te komen en dacht dat dat me hier in Nederland zeker goed van pas zou komen.

  Ik kwam in het onderwijs terecht, als vervanging, via uitzendbureau’s en als ZZP’er. Ook nu gaan er weer veel leraren de straat vanwege de hoge werkdruk, de lage beloning en de veel te volle en gemeleerde klassen. Ik kan me nog herinneren dat Wim Kan 12 miljoen oliebollen langs de straten zag rollen en besef dat we nu eenderde zoveel inwoners hebben met veel verschillende achtergronden. Dat is ook in het onderwijs duidelijk merkbaar. De term ‘remedial teaching’ zo hard nodig, gonst nog wel eens door de gangen, maar er zijn geen lokalen voor en zeker geen (betaalde) docenten.

  Er is wel geld genoeg om de banken overeind te houden die, naar ik dagelijks lees, hun lesje echt niet geleerd hebben. Subsidies zijn moeilijker te krijgen, bijvoorbeeld voor extra ondersteuning binnen het onderwijs. Dit vooral omdat er jarenlang belastinggeld met overheidssteun naar het buitenland is gesluisd. En veel subsidiegeld voor laaggeletterheid, waar zowel oude als nieuwe Nederlanders mee te maken hebben blijft op de plank liggen omdat de eisen ervoor nauwelijks haalbaar zijn, en ook hier de docenten onderbetaald zijn en ruimte niet beschikbaar is.

  Nu moeten veel van onze kinderen en bijna alle vluchtelingen zich diep in de schulden steken om in dit superrijke land een redelijk en veilig bestaan op te bouwen. Zelf ben ik inmiddels de 60 gepasseerd en hoop over een jaar of 4 in aanmerking te komen voor AOW, hoewel die leeftijd steeds verder vooruit geschoven wordt en ik niets heb kunnen opbouwen met al die losse contracten. Tot die tijd doe ik heel veel vrijwilligerswerk, waar vanwege mijn goede opleiding en voorkomen, steeds weer nieuwe deuren opengaan. De beloning is natuurlijk minimaal, maar ik kan in deze tijd wel rekenen op diverse, soms zelfs nogal extragavante, kerstpaketten. Vast aftrekbaar van de belasting.

  De economie trekt aan, en als ik om me heen kijk naar de prachtige gebouwen en verleidende reclames, zou je toch haast denken dat dat voor mij ook nog wat zou kunnen bieden. Terwijl deze week de kranten volstonden over slavenhandel, en Joris Luyendijk vraagt of we (verder) kunnen praten. Mijn vernieuwde visitekaartje ziet er kleurrijk en uitnodigend uit, en het nieuwe jaar brengt wie weet een socialer regering en mogelijkheden voor anderen dan alleen die in de bovenlaag, ondanks het slechte voorbeeld uit de Verenigde Staten.

 22. Pierre Reniers zegt:

  Hallo,
  Mijn vrouw en ik zijn 12 jaar geleden Nieuw zeelanders geworden met als gevolg dat we onze Nederlandse nationaliteit zijn verloren,nu willen we terug naar Nederland door een verblijfsvergunning aan te vragen,kan dit aangevraagd worden vanuit Australie (wonen al weer 10 jaar in Australie),en is het mogelijk om meteen een huis te kopen in Nederland met een verblijfsvergunning?

  • Beste Pierre,
   Voor de aanvraag voor MVV is alle informatie te vinden op de site van de IND. daar staat ook welke papieren er nodig zijn en hoe dit in zijn werk gaat. Zodra de vergunning is goedgekeurd krijg je een brief en kan je een afspraak bij de ambassade maken (goed navragen waar en wanneer geopend, hier zijn nogal wat veranderingen)
   In principe kun je een huis kopen maar daar zal best wat tijd overheen gaan voordat je alles financieel geregeld hebt (NL bankrekening, evntuele hypotheek aanvraag etc.)
   Het is zeer raadzaam om hier een aankoopmakelaar voor in te schakelen. Het hele traject van aanvraag vergunning tot assistentie bij inschrijving, ziektekosten verzekering etc. kan ook uit handen genomen worden. http://Www.changeofaddress.nl assisteert al 10 jaar terugkerende Nederlanders.
   Succes met de voorbereiding!

 23. djoke steen zegt:

  Hallo, I heb voor de laatste 30 jaar in Nederland gewoond. Mijn man en ik denken er over om in Friesland te gaan wonen. Wij gaan op vakantie naar Nederland deze zomer van 22 Aug. to 13 Sept. We zouden het ontzettend leuk vinden om tijdens onze vacantie met expats, or repats die in Friesland wonen contact te krijgen.

  Heb je suggesties voor mij hoe ik dat zou kunnen doen?

  Veel dank

Laat wat van je horen

*