Gastschrijvers

Op deze pagina zullen regelmatig verhalen van gastschrijvers gepost worden. Ervaringsdeskundigen die hun ervaringen willen delen

Gast blog – New Options – werk zoeken in Nederland

Hanneke Dijkman van New Options schrijft een maandelijks gast blog met tips en trics. Een goede voorbereiding is het halve werk en ook het inschakelen van een specialist om je hierbij te begeleiden kan van grote waarde zijn.

Vragen over dit onderwerp kunt u richten aan Hanneke of middels een reactie op deze pagina.

 

 

 

Solliciteren in Nederland: wat zet je in je cv?

Een cv waarin staat dat je jaren in het buitenland hebt gewerkt, kan werkgevers afschrikken. Hoe kan je je buitenlandse ervaring zó presenteren dat je werkgevers ermee overtuigd? Hier de drie beste tips van New Options for Dutch Repats:
Tip 1: Leg de focus op resultaten
Veel c.v.’s lijken wel een kopie van de personeelsadvertentie… Beschrijf wat je hebt bereikt, wat je resultaten zijn. Diverse onderzoeken laten zien dat werkgevers hierop selecteren. Dus welke markt heb je veroverd, welke conflicten heb je op weten te lossen, hoe zijn mensen of organisaties door jou veranderd? Door de focus te leggen op resultaten in plaats van de “exotische” omgeving, ben je herkenbaar voor Nederlandse werkgevers.

Tip 2: Maak de schaal duidelijk
Het maakt nog al uit of je een organisatie van drie, dertig of driehonderd mensen hebt geleid. Of je één keer hebt lesgegeven of drie jaar vijf groepen, drie lessen per week. Of je gebruik kon maken van een bestaand draaiboek of dat je zelf een systeem moest bedenken. Laat je toekomstige werkgever niet raden, zet een helder beeld neer.

Tip 3: Voor iedere sollicitatie een eigen c.v.
Een standaard c.v. is goed als basis. Daarna pas je dit per sollicitatie aan. De meeste Dutch repats hebben een rijke ervaring, teveel om allemaal te vermelden. Maak dus een selectie. Heb je leidinggevende ervaring in de communicatie en solliciteer je nu op een baan als leidinggevende, leg dan de focus op de leidinggevende aspecten van de baan.

Meer weten? Neem contact op met Hanneke Dijkman, New Options for Dutch Repats. www.newoptions.nl

Op de hoogte blijven? Lees: Kamervragen AOW / proef internetstemmen?

Kamervragen AOW Nederlanders in het buitenland  – door Eelco Keij – www.eelcokeij.com  volg op twitter @eelcokeij
Al eerder had ik melding gemaakt van “pensionado-perikelen” na herhaalde berichten vanuit verschillende landen. Deze verhalen hebben ook de Tweede Kamer bereikt. Afgelopen maandag heeft – na input van Nederlanders in het buitenland, o.a. vanuit Costa Rica – Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) de volgendeKamervragen aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesteld:

Vraag 1
Hoeveel Nederlanders ontvangen een AOW-uitkering in het buitenland? Kunt u dit uitsplitsen naar land?

Vraag 2
Met hoeveel en met welke landen heeft Nederland een verdrag gesloten over toezicht ten behoeve van het samenwooncriterium in de Algemene Ouderdomswet (AOW)? Kunt u aangeven hoeveel Nederlanders een AOW-uitkering ontvangen in een land waarmee Nederland een verdrag heeft, en hoeveel Nederlanders in een land waarmee Nederland geen verdrag heeft? Kunt u dit uitsplitsen naar land?

Vraag 3
Hoe controleert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op bijvoorbeeld overlijden in landen waarmee Nederland geen verdrag heeft gesloten?

Vraag 4
Deelt u de mening dat Nederland met zoveel mogelijk landen een verdrag zou moeten sluiten, zodat Nederlanders die in het buitenland verblijven aanspraak kunnen maken op de AOW-hoogte waar ze recht op hebben en niet worden ‘gekort’ op de uitkeringshoogte omdat de SVB niet kan controleren op het samenwooncriterium?

Vraag 5
Kunt u aangeven met hoeveel landen thans onderhandelingen worden gevoerd over een verdrag, met hoeveel landen in het verleden onderhandelingen zijn gevoerd die niet hebben geleid tot een verdrag, danwel met hoeveel landen een gesloten verdrag is opgezegd?

Vraag 6
Klopt het dat de onderhandelingen met Costa Rica over een verdrag zijn gestaakt? Zo ja, waarom? Bent u voornemens de onderhandelingen met Costa Rica te hervatten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

Zodra de antwoorden op deze Kamervragen binnen zijn, verschijnen ze uiteraard integraal op deze site. Aan Nederlandse Verenigingen in het buitenland het vriendelijke verzoek de Nederlanders ter plaatse van deze vragen op de hoogte te stellen!


Internetstemmen?

Vorige maand heeft Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) – ondanks een negatief adviserend rapport van consultancybureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) – besloten om toch een proef met internetstemmen te doen. Wanneer? Nog onduidelijk: voor het ‘volgende Algemeen Overleg’ (AO) komt de Minister met verdere toelichting en uitwerking. Dit AO staat inmiddels gepland en wel voor 4 november a.s.(zie laatste agendapunt). Overigens is 19 september jl. een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met een keurige evaluatie van de stemprocedure (en resultaten) van afgelopen mei (Europees Parlement): zie hier voor die brief & tabellengesmul. Meer info na de 4e november.

Bijzonder is dat deze proef is toegezegd op navraag van de VVD (wél goed gedaan natuurlijk) – want dat is juist die partij die zo tegen dubbele nationaliteit is. Bent u VVD’er, schrijft u dan aub uw eigen partij aan waarom dit toch zo’n eng verhaal blijft voor uw vertegenwoordigers in Den Haag. Dan hoeft u het ook niet van mij te horen wat ik telkens in de wandelgangen verneem: namelijk dat ze electoraal bang zijn voor Geert Wilders z’n PVV (beginnen over dubbele nationaliteit gaat onvermijdelijk ook over de discussie rondom andere groepen in Nederland met een dubbel paspoort, en dat kan stemmen kosten), en dat ze bang zijn dat u, Nederlander in het buitenland, op hoge leeftijd alsnog met grote gezondheidsklachten naar Nederland vliegt en u zich op exorbitante kosten van de hardwerkende Nederlander medisch laat verzorgen.

Of blijft u toch liever bij uw echtgeno(o)t(e)/partner/kinderen/kleinkinderen in ‘uw’ buitenland wonen ondanks medische tegenslagen? Dat wordt in Den Haag namelijk niet altijd geloofd.

“Modernisering” postennetwerk diplomatie
Over de verschraling inkrimping uitkleding sorry modernisering van het diplomatieke postennetwerk heb ik pasgeleden nog geschreven. Niet zozeer hoofdzakelijk uit medelijden met diplomaten maar omdat u, Nederlander in het buitenland, in de nabije toekomst lastiger met ‘uw’ consulaat in contact kan komen. Met name waar het formele documenten betreft waar uw fysieke komst vereist is (denk aan paspoorten, zeker ook bij kinderen iedere 5 jaar) gaat dit u mogelijk heel veel reistijd en -geld kosten.

Ter herinnering zij vermeld dat op woensdag 15 november a.s. hierover een AO in de Tweede Kamer zal plaatsvinden. Volgende week woensdag 15 oktober heeft de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken een gesprek met de opstellers (letterlijk “Groep van Wijzen” genoemd) van het “Slotrapport Adviescommissie Modernisering Diplomatie” – opstellers die mijns inziens de positie van de Nederlanders in het buitenland helaas totaal genegeerd hebben:

Mobiele opslag

Inzet van mobiele opslag vaak vergeten

Er zijn meerdere mogelijkheden om de huisraad van A naar B te verplaatsen. Het is soms makkelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar meestal is het beter om dit uit te besteden aan een verhuisbedrijf. Ook is er nog een middenweg mogelijk: gebruik maken van mobiele opslagruimte.

Bij mobiele opslagruimte wordt er een verhuisbox op adres A afgeleverd, en zodra deze is gevuld, wordt deze door de verhuurder van de opslagruimte opgehaald. Dan kan de opslagbox afgeleverd worden op adres B, of tijdelijk worden opgeslagen. Hier kan de opslagruimte worden leeggehaald op de bestemming of nog in de opslag blijven staan. De lege box wordt dan aan het einde van de dag opgehaald door de verhuurder.

Deze vorm van verhuizen kan goed toegepast worden als de verhuizing te groot is om zelf te doen, maar te klein is om een groot verhuisbedrijf in te schakelen. Ook bij emigratie of remigratie is deze manier van opslaan interessant. Het kan enorm schelen in de kosten, om dat zeker te weten is het verstandig om meerdere offertes bij meerdere aanbieders aan te vragen.

Tijdelijke opslagboxen zijn verkrijgbaar in de maten 2x2x2, oftewel 8 m³. Per keer kunnen maximaal 5 opslagboxen tegelijk bezorgen worden, dat is in totaal 40 m³. Een dergelijke inhoud geeft ruimte voor een grote hoeveelheid goederen die in één keer bezorgd kunnen worden. Over het inladen van een mobiele opslagbox wordt ongeveer anderhalf uur gedaan.

De opslag kan ook worden gebruik bij tijdelijk werk in het buitenland of als er naar een kleinere woning wordt verhuisd. Tegen een laag tarief kan het teveel aan spullen in een droge, beveiligde omgeving worden opgeslagen. Om ervoor te zorgen dat de spullen ook verzekerd is, moet wel even doorgegeven aan de inboedelverzekering waar de spullen zich bevinden.

Zodra u gaat verhuizen loont het de moeite om te onderzoeken of het een gunstige optie is om van mobiele opslagruimte gebruik te maken. Zodra u over genoeg helpende handen beschikt, kan het een goedkope en eenvoudige oplossing zijn.

Heimwee


Na een langdurige schrijversblock vallen ineens de puzzelstukjes als ik gister, op twitter, een thema voorbij zie komen.
Of iemand een blog over ‘heimwee’ wil schrijven…
Noëlle zwemt intussen in een vieze vaart in onze woonwijk waar we behalve onze lieve buren weinig mensen kennen. We komen niet uit deze buurt, de school is ver weg en de meeste leeftijdsgenoten zitten op de buurt-middelbare school. We kozen de buurt omdat we het huis en de aansluiting op de A4 zo leuk vonden.

Ik zit op de steiger aan het water en lees de tweets van dit weekend nog eens door.
Die van kwart over twee, midden in de nacht op zaterdag als Onno me geschrokken wakker belt om te vertellen dat hij beroofd is. Trillend nog vertelde hij me dat ze zijn keel dichtknepen en hem met twee man sterk tegen een boom neerzette. Dat hij het kleedgeld, wat ik hem de dag ervoor nog had gegeven was kwijtgeraakt.
“We got mugged. Het spijt me mama, die 100 euro heb ik niet meer.”
Zijn vriend is tegen de grond geslagen.

Ik ben boos op Nederland, op de medelanders die erin wonen. Die altijd klagen over slecht weer en over hitte gaan klagen als het zonnetje eindelijk gaat schijnen.

“So, when are we leaving?” zegt Noëlle als we de aangifte van de politie hebben doorgelezen. “Jullie wilde toch terug naar Nederland voor ons?

“Je weet dat sinds we terug in Nederland zijn zowel Onno als ik al eens in elkaar zijn gemept hè?”
Het is geen verwijt, het is een terechte observatie.
“En je weet dat zoiets ons nooit is overkomen in het buitenland, ook al waren die landen zogenaamd niet veilig…”

Ik heb dus heimwee.
Heimwee naar de opgewektheid van de Dominicanen, de muziek op elke straathoek, de stroom die altijd uitviel en de huishoudster die me belazerde.
Ik heb heimwee naar mijn zwembad in de achtertuin, de tuinman, de supermarkt, waar je met dichtgeknepen neus langs de vleesafdeling loopt en waar je boodschappen door een knul aan de kassa wordt ingepakt.
Ik heb heimwee naar de chaos op de weg, de stoplichten die het nooit doen en de verkeerspolitie die het verkeer vakkundig ontregelt.
Ik heb heimwee naar 9 maanden sneeuw in Canada, de bergen, de politie die me bekeurde en de Starbucks.
Ik heb heimwee naar de Superstore, de muffins van de Safeway, de boeken van Chapters en Thijs heeft vast heimwee naar de Home Depot.
Ik heb heimwee naar moskee-gejengel om vier uur ’s morgens. Naar grote winkelcentra met airco en met heerlijke restaurants. Ik heb heimwee naar die prachtige Frangapani in mijn achtertuin, mijn Arabische zwemcoach in z’n thobe die me zoveel heeft geleerd, de prachtige ondergaande zon en de geur van wierook.
Ik heb heimwee naar brandende banden op de snelweg, wegblokkades, gewapende oproerpolitie en corrupte generaals.
Ik heb heimwee naar lange vliegreizen, jetlags, transitlounges en airmiles sparen.

Het Nederland waar we naar terugkeerde, is niet het Nederland wat we achterlieten.
En elk land leert ons weer nieuwe dingen, zoals we dat ook hier in Nederland leren.
Zo leren we onze kinderen dat je na een gewelddadige beroving maar het beste aangifte kunt doen, ook al word je door de dader bedreigt en weet je niet zeker of de politie de daders wel kan pakken.
Die uren die Onno op het bureau heeft doorgebracht kan hij beschouwen als ‘Community Service Hours’.

Welkom in Nederland mijn lieve kinderen; hier is jouw fiets van mij als je hem niet goed genoeg op slot zet. En hier mag ik jouw kleedgeld stelen als ik een grotere bek dan jij hebt.

Ik kan alleen maar hopen dat die mentaliteit niet besmettelijk is…

M.

Ik vertrek nooit

Ik vertrek nooit

 

 

 

 

Door Marinske
Op twitter las ik de oproep van @ikkeerterug en riep spontaan dat ik ook wel een blog wilde schrijven, totdat… ik zag waar ikkeerterug.nl precies over gaat. Wat een verhalen, wat een avonturen. Ik hou van avontuur, maar één ding weet ik zeker. Ik vertrek nooit, met dus als voordeel dat ik ook nooit terug hoef te keren;-).
De reden is heel simpel. Ik hou teveel van Nederland. Ik ben ook dol op Italië, maar ben nog nooit op een plek op aarde geweest waarvan ik dacht: hier zou ik wel willen wonen. Het klimaat zou de enige reden zijn om te vertrekken. Maar ook eigenlijk ook weer niet. Waar kun je nou zo lekker schaatsen als hier? Nergens ruikt de vrieslucht zo lekker als je je neus naar buiten steekt als in ons koude kikkerlandje. Het enige wat ik hier teveel mis is de zon. Van mij mag elke zomer een hittegolf hebben of een aantal snikhete dagen. We hebben al dat water toch niet voor niets? Lekker varen op de plassen, of een duik in zee en bakken op  het strand. De waddeneilanden zijn mijn favoriete plekjes. Een stukje buitenland in Nederland.
Een goede jeugdvriend van mij is een paar jaar na school vertrokken naar Denemarken en daar woont hij nu al meer dan twintig jaar. Laatst was hij weer even in Nederland en spraken we elkaar weer uitgebreid. Hij zei dat ie moeite had met de Nederlandse taal. Ik merkte daar gelukkig niets van. Heel af en toe was ie aan het zoeken naar een woord. Verder sprak ie accentloos Nederlands. Maar als je goed naar hem luisterde, is ie Nederlander af. Hij is helemaal ‘verDeenst’. Hij heeft zelfs zijn kinderen geen Nederlands geleerd. Glimlachend vertelde hij dat ie altijd de rillingen krijgt als hij Nederland vanaf de Groningse A7 binnenrijdt. ‘Al die rechte weilanden, al die keurige tuintjes en bij ons in het dorp staat voor elk raam hetzelfde plantje of kaarsenstandaard.’ Burgerlijke truttigheid noemde hij het.
Ik kan me er niets bij voorstellen. Ik ken die burgerlijkheid. Mijn roots liggen in Tukkerland, oftewel Twente. Als ik daarnaartoe rijdt en ik passeer de brug bij Deventer op de A1, dan daalt er een ‘weer thuis’ gevoel op me neer. Ik zou er voor geen goud terugkeren, want de sociale controle en bekrompenheid grijpen me naar de keel als ik er te lang ben, maar dat landschap… ik vind het rijden tussen de weilanden en over de Holterberg richting het dorp waar ik ben opgegroeid elke keer opnieuw een heerlijk thuiskomen-gevoel. Ik geniet van elk herkenbaar punt, van elk plekje waar ik een herinnering heb liggen. Zelfs de begraafplaats waar mijn vader al jaren begraven ligt, hou ik van. Wat een serene rust, wat mooi aangelegd en wat een bijzonder graf heeft die ene burgemeester.
Zelf moest ik onlangs noodgedwongen door een scheiding verhuizen. Ik wilde het niet. Ik hield van mijn huis, ik  hield van de straat, ik hield van mijn buren en ik wilde mijn kinderen hun vriendjes met wie ze vanaf de wieg waren opgegroeid niet ontnemen. Helaas, we hadden geen keus. We waren uiteindelijk blij dat ons huis verkocht was en zijn ‘slechts’ twee wijken ‘opgeschoven’. Maar wat heb ik me ontheemd gevoeld. En nog. Ik mijd ik mijn oude straat als de pest. Ik kan het emotioneel nog niet aan om daar weer vrolijk doorheen te fietsen.
Als je nu denkt dat ik altijd zo honkvast ben geweest. Dat is niet zo. Eenmaal uit huis en Twente achter me latend, ben ik in 7 jaar, 6 keer verhuisd. Was ik bereid om in Zeeland te gaan wonen, maar werd het uiteindelijk Stadskanaal of all places. Daar ben ik dan wel gillend weggerend, maar bewaar ik toch ook nog steeds mooie herinneringen aan de tropenjaren die ik daar als journalist heb beleefd. Natuurlijk kan ik genoeg redenen bedenken waarom mensen vertrekken. Ook ik heb jarenlang in de file naar mijn werk gestaan, ook ik betaal teveel belasting, net als iedereen hier. Maar ook ik geniet van de goede infrastructuur, treinen die rijden ook al vertrekken ze te laat en een goede adequate gezondheidszorg, die wij maar al te vaak vanwege een zieke ex-partner van zeer dichtbij meemaken. Ik denk dat ik gewoon zoveel van Nederland hou vanwege de duidelijkheid. Ik weet waar ik aan toe ben. Het enige onvoorspelbare is het weer. Ik woon prachtig met bos, hei en water binnen een straal van 5 kilometer. Grote steden dichtbij, weilanden er tussenliggend.
Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de Nederlanders waaronder mijn vrienden en vriendinnen en mijn familie. Dichtbij en veraf. Ik denk dat afstanden tegenwoordig makkelijk te overbruggen zijn met alle moderne technieken van tegenwoordig, maar dan nog. Ik kan na deze ode aan Holland alleen maar herhalen: ik vertrek nooit!

Opfriscursus voor juristen

Vanuit Erasmus Academie wordt  jaarlijks een Opfrisprogramma voor Juristen georganiseerd. Dit jaar zelfs met een feestelijk tintje: het programma wordt voor de 25ste keer georganiseerd.

Het programma is speciaal ontwikkeld voor (her)intredende juristen die de ambitie hebben om weer als jurist aan de slag te gaan. Naast een theoretisch gedeelte, wordt men ook voorbereid op een (her)intrede op de arbeidsmarkt.

De deelnemers bestaan voornamelijk uit vrouwen, van wie veel na hun terugkeer als Expat naar Nederland.

Inhoud

Bij het Combinatie Opfrisprogramma voor Juristen | Actualiteiten Bestuurs- en Privaatrecht kiest u ervoor om de twee aparte leergangen van het Opfrisprogramma voor Juristen [Actualiteiten Bestuursrecht én Actualiteiten Privaatrecht] als een cursus te volgen. Daarbij volgt u eerst het deel Actualiteiten Bestuursrecht en vervolgens het deel Actualiteiten Privaatrecht. Het voordeel van het Combinatie Opfrisprogramma is dat u verzekerd (*) bent van een plek in beide actualiteiten-cursussen en dat u profiteert van een extra korting op de cursusprijs.

Resultaat

Na het volgen van het Combinatie Opfrisprogramma voor Juristen | Actualiteiten Bestuurs- en Privaatrecht, heeft u op efficiënte wijze en binnen een relatief kort tijdsbestek uw juridische kennis op het gebied van het bestuurs- en privaatrecht geactualiseerd en bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen binnen deze vakgebieden.

Doelgroep

Het Combinatie Opfrisprogramma voor Juristen | Actualiteiten Bestuurs- en Privaatrecht is een academisch programma specifiek ontwikkeld voor zowel werkenden als niet-werkenden met een afgeronde juridische opleiding, die de ambitie hebben weer als (her)intredende jurist aan de slag te gaan.
Te denken valt aan advocaten, rechtshulpverleners en juristen.

Om het Combinatie Opfrisprogramma voor Juristen | Actualiteiten Bestuurs- en Privaatrecht te kunnen volgen, heeft u een hbo- of universitaire opleiding recht met succes afgerond.

 

http://www.eur.nl/erasmusacademie/juristen/

Prepaid chipknip

 

Expats en toeristen die niet over een Nederlandse betaalrekening beschikken lopen vaak tegen problemen aan als ze willen betalen in bedrijfskantines of parkeergarages. Daar is een heel simpele oplossing voor waar helaas maar weinig mensen van op de hoogte zijn: De Prepaid Chipknip kaart.
Tot voor kort verkocht de ABN AMRO bank op Schiphol deze kaarten, maar zij zijn hiermee gestopt…

Voor mensen die niet bekend zijn hier is het sindsdien een haast onmogelijke opgave geworden om de kaarten te vinden.
Daarom wil ik u laten weten dat de kaarten te koop zijn bij:
Tabaksspeciaalzaak van Wou
van Woustraat 18 in Amsterdam (020-6719501)
De Prepaid Chipknip kaart is verkrijgbaar in waarden van €20,- en €50,- (op deze prijs worden nog kaartkosten berekend).
Hieronder vindt u meer informatie over de Prepaid Chipknip kaart.

 

 

Wat is een Prepaid Chipknip?

De Prepaid Chipknip is een elektronische portemonnee en een variant op de Chipknip. Het is een chipkaart met een vooraf opgeladen geldtegoed. De kaart is niet persoonsgebonden en niet aan een bank- of Girorekening gebonden. De chipkaart kan niet opnieuw worden opgeladen met een geldtegoed.

U kunt een Prepaid Chipknip herkennen aan het Chipknip logo en de tekst ‘Prepaid’, beide verticaal aan de rechterzijde van de kaart geplaatst. De Prepaid Chipknip is verkrijgbaar in verschillende coupures. De expiratiedatum van de Prepaid Chipknip staat op de voorzijde van de pas vermeld, achter de tekst ‘valid thru’.

Voor wie is de Prepaid Chipknip bedoeld?
De Prepaid Chipknip is een elektronische portemonnee met een geldtegoed, die u kunt aanschaffen bij diverse verkooppunten in Nederland. De Prepaid Chipknip is speciaal bedoeld voor consumenten die wel gebruik willen maken van het betaalgemak van Chipknip, maar niet over een Nederlandse bank- of Girorekening beschikken. Bijvoorbeeld toeristen, buitenlandse gasten en jongeren zonder betaalpas. Wie een Nederlandse bank- of Girorekening heeft, kan gewoon gebruik maken van Chipknip. Deze is te herkennen aan het goudkleurige vlakje op de bank- of Chippas.

http://www.prepaidchipknip.nl

 

 

Online mediation is in opkomst

Als u in Nederland getrouwd bent, kunt u, ook als u in het buitenland woont, in Nederland scheiden. Online mediation, in eigen taal, biedt dan grote voordelen. Het proces loopt in grote lijnen gelijk aan een traditioneel scheidingsproces. Samen met een ScS Scheidingsspecialist wordt geïnventariseerd wat er geregeld moet worden. Hierbij komen in ieder geval aan de orde: de financiën, de alimentatie, het huis, de hypotheek, de pensioenen, de schulden en bezittingen. Zijn er kinderen, dan wordt daar uiteraard veel aandacht aan besteedt. Zij mogen, waar mogelijk, niet de dupe worden van de scheiding. Ook erfenissen, schenkingen en een eigen bedrijf kunnen in het traject worden meegenomen.

Naast de traditionele mediation is het nu ook mogelijk om op afstand een conflictsituatie tussen twee partijen te begeleiden (probleem op te lossen) of een (echt)scheidingsprocedure te begeleiden. Chantal Scherpenhuijzen en René Stijns, ScS Scheidingsspecialist en gecertificeerd online mediator, begeleiden binnen Setttlement Echtscheidingspraktijk deze mogelijkheid (service).

Mediation: wat en wanneer?

Mediation is een vorm van bemiddeling waarbij u, onder begeleiding van een bemiddelaar (mediator), samen met de andere partij tot een voor beiden aanvaardbare oplossing van het conflict (uw probleem) probeert te komen. Kern is dat partijen zelf de oplossing voor hun conflict (probleem) zoeken. In dit proces worden zij begeleid door de mediator. Het proces wordt afgesloten met een vaststellingsovereenkomst, waarin alle afspraken worden vastgelegd en die juridisch bindend is. Mediation kan ingezet worden op (bij) veel verschillende gebieden (problemen), zoals: (echt)scheiding, arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke conflicten, en familieproblemen. Voorwaarde is dat partijen er samen uit willen komen.

Online mediation: wat en wanneer?

Online mediation is mediation zonder dat partijen fysiek met elkaar en de mediator in één ruimte zijn. Partijen beantwoorden via een computer, op een plek en een tijd die hen schikt, de vragen. Denk hierbij aan onderwerpen waarover partijen snel overeenstemming kunnen bereiken. Maar zeker ook over onderwerpen die veel gevoeliger liggen en waarover men het niet eens is. In theorie zijn er geen problemen die niet via online-mediation behandeld kunnen worden. In de praktijk blijkt dat steeds weer opnieuw zorgvuldig bekeken moet worden of online mediation geschikt is. Maar dat geldt ook voor de ‘gewone’ mediation.

Online mediation heeft grote voordelen als er sprake is van grote fysieke afstand tussen partijen en/of mediator. Dus ook als u in het buitenland woont is dit mogelijk. Maar ook als er grote machtsverschillen zijn, waardoor het voor één van de partijen moeilijk is om samen in één ruimte te zijn met de andere partij. Ook prijstechnisch is online mediation interessant. Zoals bij ieder mediationtraject, worden er vooraf duidelijke afspraken gemaakt over wie waar verantwoordelijk voor is en wordt de aansprakelijkheid zorgvuldig besproken en afgedekt.

Online-mediation: hoe werkt het?

Het traject kan helemaal online plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld als één of beide partijen in het buitenland wonen. Of als de verhoudingen dusdanig zijn dat partijen niet meer aan een tafel kunnen zitten. Binnen Settlement wordt echter meestal gekozen voor een hybride variant. Dit betekent dat er naast online begeleiding ook daadwerkelijk een gesprek plaatsvindt. De mediation start met een kennismakingsgesprek waarbij beide partijen en de mediator aanwezig zijn. Hierin wordt uitgelegd hoe online mediation werkt en wat partijen van elkaar en de mediator kunnen verwachten. Daarna wordt de mediation verder online vervolgd, totdat er een eindresultaat bereikt is. Er kan dan afgesloten worden met een bijeenkomst waarbij beide partijen de vaststellingsovereenkomst tekenen.

Bij online mediation krijgen partijen ieder een eigen inlogcode. Hiermee loggen zij in op een beveiligde site. Daar vullen zij de door de mediator klaargezette vragenlijsten in. Alleen de mediator kan de antwoorden zien. Hij bepaalt wat de andere partij ook kan zien. De mediator kan aan de hand van de antwoorden zien over welke onderwerpen partijen het eens zijn en waarover nog gediscussieerd moet worden. Op deze manier worden de stappen in het proces gezet en komt men tot een eindresultaat.

Online (echt)scheidingsmediation: hoe werkt het?

Als u in Nederland getrouwd bent, kunt u, ook als u in het buitenland woont, in Nederland scheiden. Onze online mediation biedt dan grote voordelen. Het proces loopt in grote lijnen gelijk aan een traditioneel scheidingsproces. Samen met een ScS Scheidingsspecialist wordt geïnventariseerd wat er geregeld moet worden. Hierbij komen in ieder geval aan de orde: de financiën, de alimentatie, het huis, de hypotheek, de pensioenen, de schulden en bezittingen. Zijn er kinderen, dan wordt daar uiteraard veel aandacht aan besteedt. Zij mogen, waar mogelijk, niet de dupe worden van de scheiding. Ook erfenissen, schenkingen en een eigen bedrijf kunnen in het traject worden meegenomen.

Online mediation: werkt het?

Bekijk hier de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar online mediation:

http://www.juripax.com/NL/references.php

Online mediation: de voordelen

  • Afstand      is geen bezwaar: als u maar over internet beschikt;
  • Tijd      is geen bezwaar: u vult de vragenlijsten in wanneer het u uitkomt;
  • Snelheid:      u hoeft niet te wachten tot een volgende afspraak
  • Kosten:      online mediation kost minder tijd en is kost dus minder geld;
  • Ook      als u niet meer ‘on speaking terms’ bent;
  • Lange      houdbaarheid: u maakt uw eigen keuzes en afspraken
  • Behoud      persoonlijk karakter: ieder traject is maatwerk;
  • Persoonlijk      contact blijft mogelijk indien wenselijk of noodzakelijk.

Meer informatie?

 

Kijk voor meer informatie over Settlement Echtscheidingspraktijk op www.settlement.nl.

Wij kunnen u in een vrijblijvend en persoonlijk gesprek meer tekst en uitleg te geven en te bekijken of online mediation in uw geval tot de mogelijkheden behoort. Dit kan ook via een telefonisch overleg of via Skype. Uiteraard is dit gesprek gratis.

 

We gaan verhuizen naar Nederland

 Na meer dan 7 fantastische jaren in het noorden van Noorwegen, is het tijd om weer nieuwe keuzes te maken. Na veel overwegingen hebben we besloten om in de zomer van 2013 te gaan verhuizen naar Nederland. Er zijn veel redenen om hier te blijven en er zijn veel redenen om naar Nederland te gaan. We willen graag deze overwegingen met jullie delen.
De redenen om eventueel hier te blijven hebben vooral te maken met de natuur; zoals het mooie licht, de ongereptheid, de adembenemende uitzichten, de bergen, het heldere water, het noorderlicht. Maar ook de veilige omgeving, de “rust” en de contacten van met name de kinderen waren redenen om te overwegen hier te blijven. Ik schrijf ‘rust’ tussen aanhalingstekens omdat we veel meer van die rust zouden willen genieten. Ook hier in het noorden is er sprake van een druk programma, veel werken en weinig vrije tijd.
De redenen om naar Nederland te verhuizen hebben met name te maken met het gemis van familie, vrienden, de eigen taal, de cultuur en ook wel het weer. Ongeveer in deze volgorde. Mijn ouders zijn nu beide boven de 85 en daarmee groeit de behoefte om af en toe dichterbij te zijn. Ook de overige familieleden missen we steeds meer. Het gemis van vrienden is groter dan we aanvankelijk dachten. Het is voor ons lastig om ‘echte’ vriendschap op te bouwen en dat heeft voor een gedeelte met de cultuur te maken en voor een groot deel met de taal. Ook al spreken we goed noors, we kunnen ons nooit op dezelfde manier uit drukken zoals we dat in het nederlands kunnen. Daarbij merken we ook het cultuurverschil wat betreft achtergrond, interesses, eetgewoontes en humor. Dat maakt dat een verhuizing binnen Noorwegen voor ons niet interessant is.
Als we volgend jaar gaan verhuizen zijn we allemaal 8 jaar ouder. Voor de kinderen betekent dat een nieuwe levensfase met nieuwe mogelijkheden. Bram is dan klaar op de VGS (middelbare school) en kan gaan studeren. Ananke moet eigenlijk nog 1 jaar op de VGS maar kan ook insteken in een andere opleiding. Aangezien ze graag een sportopleiding wil gaan doen, is er in Nederland veel meer keus dan hier in Noorwegen. Irana is volgend jaar klaar met de basisschool en wil graag starten met een middelbare school in Nederland. Ook Irana merkt verschil in kontakten met leeftijdsgenoten tussen Nederlandse en Noorse kinderen waarbij het toch lastig blijft om kontakten te onderhouden in Noorwegen. Bram en Ananke hebben daar weer minder moeite mee. Elmer heeft hier weinig vriendjes maar dat heeft meer te maken dat we niet in een kinderrijke omgeving wonen.
We zien het dan ook niet als ‘terugkeren’ in de negatieve zin van het woord, maar meer als ‘doorverhuizen’, ditkeer naar Nederland. We zijn ons bewust van het feit dan Nederland niet meer het Nederland is van 8 jaar geleden. De tolerantie is minder, de bezuinigingen groter, de crisis heeft zijn littekens achtergelaten en de politieke toekomst ziet er niet best uit. Maar we zijn wel wat tegenslagen gewend en zijn nog even flexibel als voorheen.
We hebben er in ieder geval vreselijk veel zin in. We hadden de ervaringen uit Noorwegen niet willen missen en het heeft ons dan ook heel veel opgebracht. Een kleine opsomming:
We spreken nu allemaal goed tot vloeiend noors. De kinderen zijn volledig tweetalig, Bram spreekt daarnaast nog vloeiend engels en duits (hij is nu noors /duits / engels /nederlanse gids in Tromsø). We hebben straks 8 jaar ervaring met de noorse cultuur, hebben op een eiland gewoond en zijn onderdeel geweest van de noorse samenleving. We hebben een noors netwerk opgebouwd zowel prive als in het werk. De kinderen zijn gedurende 8 jaar opgegroeid op een van de mooiste plekken op de aarde waarbij ze geleerd en ervaren hebben wat puur natuur is, noorderlicht, sneeuw, wilde dieren, extreme omstandigheden en middernachtzon.
Dat zijn ook de ervaringen die we het meest gaan missen en die we zeker weer zullen opzoeken. Meer dan 8 jaar noord Noorwegen is een ervaring die we met zijn allen op onze eigen manier zullen meenemen voor de rest van ons leven.
Wat gaan we doen in Nederland:
Het plan is om te verhuizen naar Vathorst in Amersfoort of anders een andere locatie met de mogelijkheid (voor ons) goedkope huizen die centraal in Nederland liggen. Ik schrijf goedkoop voor ons omdat we voordeel hebben aan het huizentekort in Tromsø en het grote aanbod in Nederland. We kunnen ons huis in Noorwegen dus goed verkopen en de lage euro is daarmee voor ons gunstig.
Rita kan waarschijnlijk vrij snel werk krijgen als verpleegkundige. Ik weet nog niet precies wat ik ga doen. Ik heb nog een jaar om dat te onderzoeken. Ben in ieder geval wel al bezig om via Linkedin mijn oude contacten op te frissen. We zullen waarschijnlijk in eerste instantie gaan huren om daarna, zodra we contracten hebben, een huis te gaan kopen. Zoals de plannen nu zijn wil Bram psychologie gaan studeren in Amsterdam, Ananke wil een sportopleiding beginnen in Zwolle of Amersfoort, Irana wil graag naar het Vathorstcollege en Elmer zal invoegen in de plaatselijke basisschool.
Er moet natuurlijk nog een boel gebeuren het komende jaar. Zo gaan we eerst ons huis opknappen om het zo goed mogelijk te kunnen verkopen. We zullen veel spullen verkopen om zo min mogelijk mee te verhuizen naar Nederland. Uiterlijk maart moeten we ons werk opzeggen. En verder gaan we het komende jaar nog zoveel mogelijk genieten van alle leuke dingen in Noorwegen.
Tot gauw.
Namens de hele familie,
Jan

Terugkeer

In juni 2009 ben ik met mijn twee kinderen, drie tassen met kleren en een paar euro in mijn portemonnee gevlucht voor huiselijk geweld. Wij woonden in ons eigen huis in Spanje en konden terecht bij familie in België. Hieraan vooraf gingen jaren van aanhoudend psychisch en emotioneel geweld. De spanning liep zo op dat er politie en een ziekenwagen aan te pas kwamen. Ik besloot te vluchten om mijn kinderen en mijzelf in veiligheid te brengen tegen het toenemende geweld.

Hoewel ik nimmer uit Spanje heb willen vertrekken, accepteerde ik mijn omstandigheden om in België van scratch een nieuw leven op te bouwen met mijn kinderen, daarbij geholpen door het excellente sociale stelsel en de mogelijkheden voor werken en
wonen, waarvan ik dacht dat die voor mij open stonden. Wanneer je al je zekerheden kwijt raakt en afhankelijk wordt van de overheid gaat het na enige tijd dagen dat je van een autonoom iemand, die zich prima kan bedruipen, verwordt tot een afhankelijke van een lineair en patriarchaal systeem dat aan alle kanten hapert. Van een hard werkende ondernemer was ik verworden tot iemand die ziek en afhankelijk is, met een inkomen beneden de armoedegrens. Als je eenmaal in die omstandigheden verkeert, lijkt het alsof het systeem je aan alle kanten behulpzaam is om in die situatie te blijven.

In België kreeg ik geen sociale woning toegewezen en ook in Nederland konden wij als Nederlanders niet terecht.  Door mijn
geringe bestedingsruimte lukte het ook niet op de particuliere markt. Bovendien ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt en alleenstaande moeder met twee kinderen, wat niet helpt bij de beeldvorming van potentiële verhuurders. Het resultaat was dat ik met mijn twee kinderen dik twee jaar thuisloos ben geweest. Hoewel ik steeds zelf voor een tijdelijke oplossing heb gezorgd, was het geen pretje om in een vochtig en veel te klein appartement te wonen en met 15 graden onder nul zonder verwarming te zitten. De kinderen zijn door de verhuizingen in twee jaar tijd vier keer van school veranderd.

Ik kwam niet in aanmerking voor rechtshulp met betrekking tot mijn eigendommen in Spanje en de conflicten met mijn ex die sinds augustus 2010 woonachtig is in Nederland. Ik heb vele brieven geschreven aan allerlei instanties en politici. Hierop kreeg
ik geen gehoor. Slechts een enkeling toonde belangstelling, maar niemand kon oplossingen bieden. De sociale dienst liet mij in maart 2011 weten dat mijn kinderen en ik per oktober 2011 niet alleen thuisloos, maar ook dakloos zouden zijn. Niemand kon mij vertellen wat mij te wachten stond. De onzekerheden stapelden zich op en de hulpverlening schoot ernstig tekort. Sterker, ik heb van hulpverlening weinig gemerkt en heb mij meer dan eens opnieuw een slachtoffer gevoeld,  van de instanties
waarvan ik dacht dat zij bedoeld waren om mensen zoals mij te helpen.

In augustus 2011 nam ik met de kinderen de beslissing terug te gaan naar ons huis in Spanje, dat door mijn ex was achtergelaten in verwaarloosde toestand en met flinke schulden, waaronder de niet meer betaalde hypotheek. De bank had inmiddels een procedure opgestart, waartegen ik, niet geïnformeerd en zonder juridische hulp, nooit bezwaar heb kunnen maken.

In September ben ik met mijn kinderen teruggegaan naar Spanje. Ik stond daar inmiddels te boek als een wantbetaler vanwege de door mijn ex gemaakte schulden, waardoor het zelfs moeilijk was de meest essentiële diensten te contracteren, zoals elektriciteit en telefoon. Wij hebben bijna drie maanden zonder elektriciteit gezeten en in de winter 2011/2012 afgezien vanwege het vocht in het huis, een lekkend dak, tocht en het ontbreken van warm water in de keuken en adequate verwarming.

In januari 2012 heb ik eindelijk juridische hulp toegewezen gekregen. Een aantal zaken kunnen echter nog steeds geen doorgang vinden, omdat eerst mijn echtscheidingsakte in Spanje gelegaliseerd moet worden, een proces dat nu al sinds februari 2012 in beslag neemt. De procedure over de hypotheek is in volle gang. Mijn advocaat kan alleen tijd rekken, maar ziet geen uitweg. Hoewel ik beschik over verklaringen van het meldpunt voor huiselijk geweld en een arts, worden deze bij de
beoordeling van mijn zaak niet in aanmerking genomen. Ook krijg ik in Spanje, net zoals in België, geen bijstand van de hulpverlening. Terwijl de Europese Unie 100 miljoen Euro’s heeft toegezegd om de financiële sector te herkapitaliseren
en de Spaanse banken hun directie met bonussen van miljoenen euro’s op pensioen sturen, staan mensen zoals ik er alleen voor. Ik vraag mij wel eens af wat er zou gebeuren als alle schulden zouden worden kwijtgescholden in plaats van proberen de financiële sector te redden, mensen die het duidelijk niet nodig hebben te voorzien van een exorbitante beloning en particulieren waar niets (meer) te halen valt achter laten zonder huis, maar met een hypotheekschuld die zij van zijn leven niet meer afbetaald krijgen (Spanje kent geen schuldsanering).

Mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering van 600 EUR per maand en de driemaandelijkse bijdrage van de Nederlandse kinderbijslag zijn niet toereikend om naast ons levensonderhoud een huur te betalen. Voor degenen die zich afvragen waar de
vader is in dit verhaal: mijn ex neemt geen initiatief voor een omgangsregeling met de kinderen en betaalt sinds ons vertrek naar Spanje 135 EUR per kind per maand alimentatie, terwijl 300 EUR per kind per maand was afgesproken. Daarover
loopt nu al een jaar een rechtszaak in België. In Spanje loopt een procedure voor zijn persoonlijk faillissement, terwijl hij in Nederland een goede baan heeft en een zeer respectabel salaris geniet.

Mijn kinderen en ik hebben na drie jaar overleven en schending van onze mensenrechten behoefte aan stabiliteit en een kans om ons leven opnieuw op poten te zetten en definitief een punt zetten achter de nasleep van het huiselijk geweld. Uiteraard niet wéér onder nieuwe en marginale omstandigheden. Ik ben afgebrand. Wij voelen ons bovendien op onze plek in ons thuis in Spanje en willen graag hier blijven.

Het huis heeft een fantastische locatie in de natuur. Vóór onze vlucht uit Spanje in 2009 had ik het idee om aan huis een sanatorium te beginnen. Ik ben teruggegaan naar Spanje met het verlangen dit te realiseren, met als doelgroep mishandelde vrouwen en hun kinderen. Ik ben als ervaringsdeskundige met een flinke portie persoonlijke ontwikkeling, als geen ander op de hoogte op dit gebied én van de schrijnende aanvullende problematiek waarmee je te maken krijgt als je het lef hebt te kiezen voor de veiligheid van jezelf en je kinderen.

In Spanje heb ik al contact met diverse professionals die hun medewerking hebben aangeboden. Aan de planning en de ontwerpen voor de  aanpassing en uitbreiding van mijn woning tot een accommodatie geschikt voor acht tot twaalf mensen, wordt al belangeloos gewerkt door het fantastische team van Earthship Spain. Aan de realisatie hiervan gaat echter aandacht voor mijn persoonlijke situatie vooraf.

Vooralsnog is het noodzakelijk dat wij hier kunnen blijven en dat onze woning gedeeltelijk wordt gerenoveerd om de winter door te komen. Ik zoek publiciteit om draagvlak te krijgen en heb behoefte aan een sterke onderhandelingspositie om te kunnen praten met de bank. In Spanje staan meer dan drie miljoen huizen leeg en worden dagelijks gemiddeld 517 families op straat gezet die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Om niet te verdwijnen in de anonimiteit en mijn missie te volbrengen, geloof ik dat belangstelling van de internationale pers ervoor kan zorgen dat mijn zaak voldoende aandacht krijgt en dat in plaats van dat enkel het recht wordt toegepast, dat duidelijk niet is afgestemd op de mensenrechten van vrouwen en kinderen, gerechtigheid geschiedt.  Ik heb behoefte aan iemand die mij goed kan adviseren en door het proces kan loodsen, ook met betrekking tot de financiële aspecten en het project dat ik in ontwikkeling heb. Daarnaast heb ik fondsen nodig om dit te bekostigen. Mijn professionele activiteiten moeten gaan zorgen voor mijn onafhankelijkheid en aanzet geven tot die van vele vrouwen die leven onder soortgelijke omstandigheden.