De kunst van het remigreren

 

 

 

 

Terug naar Nederland, wat kan daar nu zo moeilijk aan zijn? Het hele gezin is daar immers geboren, tussen de Friese weilanden en de grauwe polders van het hoge Noorden. Geboren en getogen in Nederland, alleen daar niet zo lang gewoond. Dat dan weer niet.
Vooral voor de kinderen, inmiddels tieners en zelfs jongvolwassenen, hebben langer in het buitenland gewoond dan in het eigen kikkerlandje. Maar nogmaals, terugkeren kan toch geen probleem opleveren, toch?
Wij zijn bekend met de Hollandse nuchterheid, de gejaagdheid en de manier van communiceren. Zelfs het wisselen van de seizoenen is voor ons geen nieuwigheid meer, dus kom maar op. Die zeven jaar van ons in Midden-Amerika, dat was maar tijdelijk. Een avontuur, dat natuurlijk wel. En we hebben het heerlijk gehad, een andere cultuur en een andere samenleving.
Heerlijk quality-time met het gezin, genieten van de warmte waardoor je ook weer vaker buiten bent of bijvoorbeeld onder de porche je ontbijt nuttigt. 
Met de voetjes in het zand, een flesje Rose half in het water en de BBQ binnen handbereik. Natuurlijk hadden we wel eens last van muggen, schorpioenen en waren de criminaliteitscijfers veel hoger dan in Nederland. En ja, het land was misschien wel wat onveiliger voor ons als westerse expats, zeker ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners van het land. 
Maar we hebben het er heerlijk gehad, niet eens meer gedacht om terug te keren naar het geboorteland. We gingen op in de omgeving, vermeden typisch Hollandse bijeenkomsten en neigde steeds meer naar lokale feesten en partijen.
Natuurlijk kwam de datum van terugkeer steeds dichterbij, er was geen ontkomen meer aan. Maar goed, we hadden deze terug verhuizing naar Nederland wel eens vaker gedaan, dus wat kon er in hemelsnaam nu misgaan?
Nou, dat hebben we geweten. Ditmaal knalde het Reverse Culture Shock fenomeen keihard om onze oren. Ieder van ons gezin kreeg hier hoe dan ook mee te maken. Verdriet, pijn, heimwee, boosheid, woede en zelfs lichamelijke klachten verschenen een aantal weken na onze aankomst in Nederland. Alles wat je kan vinden over dit fenomeen klopt. De heftigheid varieert van persoon tot persoon. Maar hoe kan dat toch nu? Wij waren toch bekend met alles in Nederland, hoe kan dit ons nu overkomen? 
Het leek wel of wij er niet meer inpaste, alsof wij veranderd waren, maar ook onze vrienden en zelfs familieleden bleken veranderd te zijn. Zelfs de omgangsvormen op het schoolplein, in de winkel of onderling op straat leek ons tegen te staan. Is iedereen hier in Nederland nu zo onbeschoft? Zeggen we elkaar op straat niet meer gedag? Moet ik echt weken van tevoren een afspraak maken met de buurvrouw om een kopje koffie te drinken? He’? Hoe kan dat nu toch?
Totaal van slag van alle indrukken, begon ik een zoektocht naar het ontstaan van dit fenomeen. Lotgenoten herkende allemaal in meer of mindere mate de verschijnselen van het Reverse Culture Shock fenomeen, sterker nog het leek er allemaal gewoon bij te horen. Na verloop van tijd kom je erachter dat het niet erg is dat dit je overkomt. Kennelijk heeft de tijd in het buitenland je meer goeds gebracht dan dat je zelf überhaupt beseft. En de kans is nog groter dat je de terugkeer naar Nederland hebt onderschat. Want dat is het, iedereen gaat er maar vanuit dat terugkeren de gewoonste zaak van de wereld is. En dat bleek dus niet zo te zijn! Maar er is hoop, je kan de kans op zo’n shock in ieder geval verkleinen. Hoe? Dat lees je onder andere in ‘De kunst van het remigreren’.
Een autobiografisch verhaal over hoe ons gezin met vallen en opstaan weer een leven probeert op te bouwen in Nederland. Hoe wij onze ervaringen vanuit het buitenland meenemen en gebruiken in alle dagelijkse dingen. Daarnaast ook wat feitjes over het Reverse Culture Shock fenomeen, hoe ontstaat het en beter nog hoe verklein je de kans hierop. Een aanrader voor iedere terugkerende expatter of remigrant. Maar ook een handig hulpmiddeltje voor de nog vertrekkende expat.

‘De Kunst van het remigreren, de ervaringen van een expatgezin’ verschijnt a.s. maart 2018 en wordt uitgegeven door LM Publishers. ISBN 9789460224713

 

 

Ervaring van een Repat met NewOptions

Een terugkerende expat vertelt:

“Na afwisselend in Nederland en het buitenland te hebben gewoond, besloten we ons nu te gaan settelen in Nederland. In het verleden had ik al eens contact gehad met New Options en in de vijf gesprekken die we voerden, deels via skype, deels in Rotterdam, ging het over netwerken, zelfinzicht, cv, etc.

Begin november sloten we af. De verhuizing naar Nederland is achter de rug, een nieuw huis is gekocht en de stap naar nieuwe activiteiten gezet.

Wat ik prettig vond is dat er via Skype meteen contact mogelijk was, met een gezicht erbij. Het e-learning pakket is heel handig omdat het altijd en overal te raadplegen is, je goed ondersteund in je denkproces en een echt stukje training geeft. Niet alleen nadenken, vooral ook doen!

Ik raad vrienden en collega’s die ook terug gaan naar Nederland van harte aan om New Options in te schakelen.”

Vooral ook doen!

Dat stukje over “vooral ook doen” lees ik graag. Soms hebben mensen de neiging om eindeloos te blijven werken aan een cv of nadenken over wat allemaal wel of niet kan.

Eerlijk gezegd heb ik daar soms ook wel eens last van. Tegelijkertijd: de daadkracht die je als Dutch Repats in je werk stopt, kun je natuurlijk ook gebruiken bij het terugkomen.

Mijn suggestie: overweeg je terug te komen naar Nederland, neem dan NU contact met NewOptions op.

 

Wanneer moet ik mij in de BRP laten inschrijven en uitschrijven?

De Rijksoverheid heeft hierover duidelijke informatie op hun website staan.
Lees het hier.
De korte conclusie is: Je moet je inschrijven de Basisregistratie personen (BRP) als langer dan vier maanden in Nederland woont. Dit doe je in de gemeente waar je gaat wonen.
Je schrijft je uit als je langer dan 8 maanden uit Nederland weg bent.
Bij veel gemeentes kan dit online geregeld worden. Daarom is het verstandig om dit te googelen voor je eigen gemeente.

Remigreren voor AWBZ-zorg

Om het grote aantal vragen over remigreren voor AWBZ zorg dat via de site binnenkomt niet persoonlijk te beantwoorden valt, verwijs ik u naar dit officiële  artikel.

 Als u in het buitenland woont en naar Nederland wilt terugkeren om opgenomen te worden in een verzorgingshuis of verpleeghuis of om zorg thuis te krijgen, moet u eerst een aantal zaken regelen.

Definitief vestigen in Nederland

Zolang u in het buitenland woont, bent u meestal niet verzekerd voor de AWBZ. Om AWBZ-verzekerde te worden, moet u zich in Nederland vestigen. De vestiging in Nederland kan onder meer blijken uit een inschrijving bij een Nederlandse gemeente.

Melden bij een zorgverzekeraar

In Nederland is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten bij één van de in Nederland werkende zorgverzekeraars. Die zorgverzekeraar beoordeelt vervolgens of u volgens de wet in Nederland woont en verzekerd bent voor de AWBZ.

Zie voor meer informatie: Link naar externe websiteConsumentenbond.

AWBZ-zorg aanvragen

Om AWBZ-zorg te kunnen krijgen hebt u een indicatiebesluit nodig. U vraagt een indicatiebesluit aan bij het CIZ. Dat kunt u al doen als u nog in het buitenland woont, voordat u naar Nederland terugkeert. Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor AWBZ-zorg thuis of voor AWBZ-zorg in een AWBZ-instelling, zoals in een verzorgingshuis of een verpleeghuis.

Zie voor meer informatie: Link naar externe websiteCIZ.

Als u 80 jaar of ouder bent, dan kunt u zich zonder indicatiebesluit van het CIZ aanmelden bij een verzorgingshuis of verpleeghuis in Nederland. Het verzorgings- of verpleeghuis mag namelijk zelf beoordelen of een verzekerde van 80 jaar of ouder in aanmerking komt voor zorg met verblijf in de instelling.

Een AWBZ-instelling kiezen

U kunt zelf een verzorgingshuis, verpleeghuis of een thuiszorgaanbieder kiezen. Opname in de AWBZ-instelling van uw keuze is alleen mogelijk als daar ook plaats beschikbaar is.

Zie voor meer informatie: Link naar externe websiteKiesBeter.

Er kan een wachttijd gelden

Als remigrant kunt u te maken krijgen met een wachttijd voor AWBZ-zorg in Nederland. Afhankelijk van de verzekering en de duur van het verblijf in het buitenland bedraagt de wachttijd maximaal twaalf maanden. Uw zorgverzekeraar beoordeelt of er in uw situatie een wachttijd van toepassing is en wat de duur daarvan is. Tijdens de wachttijd komen de kosten van zorg thuis en van zorg en verblijf in een AWBZ-instelling voor uw eigen rekening. Dat is geregeld in het Besluit wachttijd bijzondere ziektekostenverzekering.

Eigen bijdrage

Voor AWBZ-zorg thuis of  in een AWBZ-instelling bent u een eigen bijdrage AWBZ verschuldigd. Die eigen bijdrage wordt berekend door het CAK.

Zie voor meer informatie: Link naar externe websiteCAK.

Stap voor stap voorbeeld

Jan en Eef wonen sinds een aantal jaar in Spanje. Ze wilden de laatste jaren voor het pensioen op een langzamer tempo werken en  heerlijk gaan genieten van het leven onder de Spaanse zon. Huis verkocht, iets fijns gekocht in Spanje. Het genieten was van korte duur. In 2006 werd Jan ernstig ziek.

Hun situatie is inmiddels nijpend, geen inkomsten meer waardoor de hypotheek niet meer betaald kan worden en de schulden oplopen. Ze willen terug naar Nederland naar de kinderen maar weten niet waar ze moeten beginnen. Hieronder het stappenplan dat aan ik de dochter van Jan en Eef heb gemaild om een en ander met ze in gang te gaan zetten.

 

 

 

TIP: Zet goed op papier hoe de situatie is en waar je naar toe wilt.

Wat voor werk wil/ kan  je nog  doen, waar wil je wonen, hoeveel schulden heb je, wat zijn je bezittingen. Waar bevind je netwerk zich nu.  

Breng  je netwerk goed in kaart in twee lijsten (woonland/Nederland)

 • familie, vrienden eerste lijn
 • familie, kenissen tweede lijn (ook familie waar je nooit contact mee hebt)
 • buren
 • klasgenoten, oud collega’s , mede studenten, mensen waar je ooit een cursus mee gevolgd hebt
 • dienstverleners (verhuisbedrijf, tandarts, huisarts, accountant)

Dit is niet alleen leuk om te doen maar ook heel nuttig om je contactlijsten eens goed bij te werken voor adreswijzingen en inzicht te krijgen of hulp die je nodig kunt hebben binnen eigen netwerk te vinden is. Leg je prioriteiten lijst naast je netwerk en kijk wie je kunt benaderen met vragen of voor hulp.

 • Plan overleg met alle gezinsleden
 • Bedenk welke plaats geschikt is om te gaan wonen (prioriteiten: werk, vrienden, familie, zelf opgegroeid)
 • Een verkenningsvakantie is ideaal, indien het te bekostigen is. Zoek vast naar informatie op  het internet en met anderen over de plannen praten is ook een goede alternatief; zo kan je ook je netwerk in Nederland weer een beetje opwarmen.
 • Check de mogelijkheden en de huurwoningmarkt in de regio waar je terug wilt keren.
 • Gebruik o.a. www.funda.nl en  om onderzoek te doen naar de huisprijzen (particuliere sector) of woningcorporaties en verhuurmakelaars in de buurt waar je van plan bent neer te strijken. In sommige regio’s zijn lange wachtlijsten.
 • Via www.nibud.nl kosten van levensonderhoud  via www.intermediair.nl en www.cbs.nl voor salariëring
 • Op www.newtoholland.nl  site van de rijksoverheid geeft na  invullen van leeftijd en verblijfsdoel een handige checklist. De site is niet altijd goed toegankelijk maar het is de moeite waard om later nogmaals in te loggen.
 • In geval van  ziekte en eventuele andere  ‘bijzondere’ omstandigheden is het verstandig om bij de gemeente vast na te gaan voor welke voorzieningen en uitkeringen u  in aanmerking komt.
 • Als u in bezit bent van enig ontroerend goed in uw huidig woonland, overweeg wat gedaan moet worden om het klaar te maken voor eventuele verkoop of huur.
 • Praat over je plannen met andere familieleden en vrienden
 • Orden je financiën, consolideer je rekeningen en verminder eventuele schulden
 • Orden al je persoonlijke papierwerk  inclusief geboorte-, eventueel adoptie-, huwelijksakte  en indien van toepassing overlijdensakten, arbeidsreferenties, betalingsreferenties, rijbewijs en kwalificaties
 • Vraag eventueel de verblijf-en werkvergunningen voor je partner aan (in geval van buitenlandse partner)

Organiseer een ‘Garage- of Yard Sale’ om alle spullen die niet mee terug gaan op een leuke manier van de hand te doen. Maak dit ruim van tevoren bekend bij alle vrienden, bekenden en buren maar bijvoorbeeld ook op Expat en Emigratieblogs/netwerksites. Het kan goed zijn dat iemand die zich gaat vestigen in jullie woonplaats een groot deel wil overnemen.

De spullen die je niet kwijtraakt zijn vaak zeer welkom bij liefdadigheidsinstanties. Ze komen graag alles ophalen om er anderen blij mee te kunnen maken. In de meeste Europese dorpen en steden is wel een dergelijke instantie te vinden en anders kan een plaatselijke kerk aan geven waar de spullen welkom zijn.

Terug in Nederland is ook vrij makkelijk om zelf voor een laag budget meubels en apparatuur aan te schaffen (www.veilingkijker.nl) of in kringloopwinkels.

 • Vraag offertes aan van verhuisbedrijven; (zie links &  tips)
 • Indien je ook huisdieren meeneemt, moet je ervoor zorgen dat ze volledig ingeënt zijn en geschikt om te reizen. Je dierenarts kan je hierbij helpen. Vraag offertes aan en boek de overtocht van de dieren (zie links & tips)
 • Vraag medische papieren en politiële verklaringen aan
 • Rond het verkoop van je woning af  en verzoek referenties van je creditcardverlener en andere
  financiële instellingen
 • Informeer naar tijdelijke accommodatie indien je  woning sneller verkoopt dan verwacht en je er eerder uit moet
 •  betaal de nutsbedrijven en zet je lokale  verzekeringen stop
 • Zeg je abonnement op van je TV, Internet en telefoonaansluiting
 • Zorg dat al je post wordt doorgetuurd naar een familielid of vriend
 • Zorg dat je mobiele telefoons Simlock vrij zijn
 • Geef je adreswijziging door aan je bank, gemeente, pensioenfonds, belastingsdienst, (mobiele)telefoonbedrijf,
  verzekeringsaanbieder en accountants
 • Betaal je openstaande rekeningen en/of schulden
 • Begin met het inpakken van de niet essentiële spullen
 • Regel in Nederland vast een ziektekostenverzekering indien nodig
 • Sluit overbodig geworden bankrekeningen en vernietig overbodige bankpassen en creditkaarten
 • Verzamel al het relevante papierwerk in een handige reisbundel
 • Verzoek om een bewijs van je gereden schadevrije jaren bij  je verzekeringsmaatschappij
 • Stop alle overbodig geworden automatische overboekingen
 • Collecteer alle overdraagdocumenten van de artsen en tandartsen
 • Collecteer alle relevante documenten (volledige geboorteakte, huwelijksakte etc.)
 • Zeg alle abonnementen op dagbladen,tijdschriften etc. op
 • Zeg je autoverzekering op
 • Zorg  (indien mogelijk) voor een bewijs van goed gedrag

Vergeet niet af en toe even rust te nemen en te kijken of alles van de checklist is afgevinkt.

Het afscheidnemen van vrienden, buren, collega’s, scholen en sportclubs kost ook tijd dus calculeer dat in. Afsluiten van een periode in je leven moet je bewust doen en niet gehaast.

de praktische zaken zijn zo goed als onder controle en een aantal zaken zijn echt pas op het laatste moment te regelen, zoals:

 • Zorg voor een uitschrijvingbewijs van het bevolkingsregister ( check bij de instanties hoe ver voor vertrek dit mogelijk is, in Nederland kan uitschrijving enkele dagen van te voren maar een uittreksel kan pas op de dag van vertrek worden afgegeven)
 • Verkoop je auto, fiets of andere vervoersmiddelen die je niet zal meenemen
 • Zorg dat je een reisverzekering hebt
 • Schrijf vast in bij de SVB  www.svb.nl
 • Zorg dat je inboedel op het punt staat te vertrekken of al onderweg is
 • Controleer en confirmeer tijden dat familieleden en/of vrienden je ophalen op het vliegveld
 • Maak voldoende kopieën van de paspoorten en andere belangrijke documenten

En dan is het zover,  je zet voet op Nederlandse bodem. Even een home sweet  home gevoel en dan…  harde realiteit. Er moet nog veel gebeuren. In het begin is iedereen nog met je bezig en betrokken maar al snel merk je dat een ieders leven is doorgegaan. Het is aan jou om er nu een succes van te maken. Lees onder tips hoe voor te bereiden op de re-entry shock.

Praktische zaken die nog geregeld moeten worden:

 • Schrijf je binnen 3 dagen na aankomst in bij de gemeente. Hiervoor heeft de gemeente alle originele documenten nodig.
 • Woon je tijdelijk in bij een familie lid of vrienden zorg dan voor een geschreven verklaring van de hoofdhuurder/eigenaar
 • Ga op pad met een makelaar  (Dit  is op afstand al voortebereiden) Onderzoek de omgeving waar u in wilt wonen, stel lokaal wat vragen. Vind uit waar de winkels, supermarkten, ziekenhuizen etc. gevestigd zijn
 • Overweeg de aanschaf van een auto, schaf OV kaarten aan. Reisplannen via www.ov9292.nl
 • Neem een autoverzekering
 • Afhankelijk van het land waar je vandaan komt: ruil of registreer je rijbewijs; (www.cbr.nl)
 • Neem een vaste telefoonlijn en internetverbinding
 • Registreer jezelf en je familie bij een huisarts/ tandarts (via www.independer.nl zoeken op postcode en bellen of men nog patienten aanneemt)

 

1 maand later:

 • Nodig je buren uit voor een drankje
 • Analyseer je financiële situatie
 • Maak automatische overboekingen voor je nutsvoorzieningen
 • Overweeg om je testament te herschrijven
 • Begin je aan te melden bij service-en sportclubs
 • Informeer bij specialisten naar pensioenmogelijkheden. Maak je pensioen over naar erkende pensioenfondsen

Stap 6. :WELKOM in NL

Na aankomst:

En dan is het zover,  je zet voet op Nederlandse bodem. Even een home sweet home gevoel en dan…  harde realiteit. Er moet nog veel gebeuren. In het begin is iedereen nog met je bezig en betrokken maar al snel merk je dat een ieders leven is doorgegaan. Het is aan jou om er nu een succes van te maken. Lees onder tips hoe voor te bereiden op de re-entry shock.

Praktische zaken die nog geregeld moeten worden:

 • Schrijf je binnen 3 dagen na aankomst in bij de gemeente. Hiervoor heeft de gemeente alle originele documenten nodig.
 • Woon je tijdelijk in bij een familie lid of vrienden zorg dan voor een geschreven verklaring van de hoofdhuurder/eigenaar
 • Neem contact op met je werkgever om aan te geven dat je bent aangekomen. Of neem contact op met
  uitzendbureaus en W&S bureau, als u nog geen baan heeft
 • Schrijf u ook in bij het CWI als werkzoekende 
 • Ga op pad met een makelaar  (Dit  is op afstand al voortebereiden) Onderzoek de omgeving waar u in wilt wonen, stel lokaal wat vragen. Vind uit waar de winkels, supermarkten, ziekenhuizen etc. gevestigd zijn
 • Overweeg de aanschaf van een auto, schaf OV kaarten aan. Reisplannen via www.ov9292.nl
 • Neem een autoverzekering
 • Afhankelijk van het land waar je vandaan komt: ruil of registreer je rijbewijs; (www.cbr.nl)
 • Registreer je kinderen in hun nieuwe scholen en maak een afspraak om hun nieuwe docenten te ontmoetenNeem een vaste telefoonlijn en internetverbinding (zie providers- vergelijking elders op deze site) 
 • Registreer jezelf en je familie bij een huisarts/ tandarts (via www.independer.nl zoeken op postcode en bellen of men nog patienten aanneemt)

 

1 maand later:

 • Nodig je buren uit voor een drankje
 • Analyseer je financiële situatie
 • Maak automatische overboekingen voor je nutsvoorzieningen
 • Overweeg om je testament te herschrijven
 • Begin je aan te melden bij service-en sportclubs
 • Informeer bij specialisten naar pensioenmogelijkheden. Maak je pensioen over naar erkende pensioenfondsen

Stap 5.:de week voor terugkeer

1 week voor terugkeer: 

 

Spannend, nog even en dan is het eindelijke zover. Vergeet niet af en toe even rust te nemen en te kijken of alles van de checklist is afgevinkt. Afscheid nemen van vrienden, buren, collega’s, scholen en sportclubs kost ook tijd dus calculeer dat in. Afsluiten van een periode in je leven moet je bewust doen en niet gehaast. Geef eventueel een groot Remigratie/afscheidsfeest.

De praktische zaken zijn zo goed als onder controle en een aantal zaken zijn echt pas op het laatste moment te regelen, zoals:

 • Zorg voor een uitschrijvingbewijs van het bevolkingsregister ( check bij de instanties hoe ver voor vertrek dit mogelijk is, in Nederland kan uischrijving enkele dagen van te voren maar een uittreksel kan pas op de dag vean vertrek worden afgegeven)
 • Verkoop je auto, fiets of welke ander vervoersmiddel die je niet zal meenemen
 • Zorg dat je een reisverzekering hebt
 • Schrijf vast in bij de SVB (kinderbijslag kinderen) www.svb.nl
 • Zorg dat je inboedel op het punt staat te vertrekken of al onderweg is
 • Controleer en confirmeer tijden dat familieleden en/of vrienden je ophalen op het vliegveld
 • Koop zonodig adapters zodat je elektronica kan worden gebruikt in Nederland (220V)
 • Maak voldoende kopieën van de paspoorten en andere belangrijke documenten

Stap 4.: 2 maanden voor terugkeer

2 maanden voor terugkeer:

  Een kijkje in je hart, langzaam komt het Hollandse leven  en landschap al een beetje in zicht.

 

Wat moet er nog geregeld worden?

 • Geef je vertrek formeel aan je werkgever aan
 • Registreer tijdelijke accommodaties in Nederland
 • Boek accommodaties in elk mogelijke tussenstop
 • Verzoek up-to-date afschriften van uw pensioen, investeringen etc.
 • Afhankelijk van de opzegtermijn in je huurcontract, verhuizing doorgeven aan je huisbaas.

1 maand voor terugkeer: 

 •  betaal de nutsbedrijven en sluit je verzekeringen af
 • Zeg je abonnement op van je TV, Internet en telefoonaansluiting
 • Zorg dat al je post wordt doorgetuurd naar een familielid of vriend
 • Zorg dat je mobiele telefoons Simlockvrij zijn
 • Geef je adreswijziging door aan je bank, gemeente, pensioenfonds, belastingsdienst, (mobiele)telefoonbedrijf,
  verzekeringsaanbieder en accountants
 • Verkoop of doneer al je laatste spullen die je niet gaat meenemen
 • Betaal je openstaande rekeningen en/of schulden
 • Begin met het inpakken van de niet essentiële spullen
 • Regel een ziektekostenverzekering indien nodig
 • Sluit overbodig geworden bankrekeningen en vernietig overbodige bankpassen en creditkaarten
 • Verzamel al het relevante papierwerk in een handige reisbundel
 • Verzoek om een bewijs van je gereden schadevrije jaren bij  je verzekeringsmaatschappij
 • Stop alle overbodig geworden automatische overboekingen
 • Collecteer alle overdraagdocumenten van de scholen, dokters en tandartsen
 • Collecteer alle relevante documenten (volledige geboorteakte, huwelijksakte etc.)
 • Zeg alle abonnementen op dagbladen,tijdschriften etc. op 
 • Zeg je autoverzekering op
 • Zorg  (indien mogelijk) voor een bewijs van goed gedrag

Stap 3.: 6 maanden voor terugkeer

6 maanden voor terugkeer

Organiseer een ‘Garage- of Yard Sale’ om alle spullen die niet mee terug gaan op een leuke manier van de hand te doen. Maak dit ruim van tevoren bekend bij alle vrienden, bekenden en buren maar bijvoorbeeld ook op Expat en Emigratieblogs/netwerksites. Het kan goed zijn dat iemand die zich gaat vestigen in jullie woonplaats een groot deel wil overnemen. 

De spullen die je niet kwijtraakt zijn vaak zeer welkom bij liefdadigheidsinstanties. Ze komen graag alles ophalen om er anderen blij mee te kunnen maken. In de meeste Europese dorpen en steden is wel een dergelijke instantie te vinden en anders kan een plaatselijke kerk aan geven waar de spullen welkom zijn.

Terug in Nederland is ook vrij makkelijk om zelf voor een laag budget meubels en apparatuur aan te schaffen (www.veilingkijker.nl) of in kringloopwinkels.

 • Vraag offertes aan van verhuisbedrijven; (zie links &  tips)
 • Indien je ook huisdieren meeneemt, moet je ervoor zorgen dat ze volledig ingeënt zijn en geschikt om te reizen. Je dierenarts kan je hierbij helpen. Vraag offertes aan en boek de overtocht van de dieren (zie links & tips)
 • Vraag medische papieren en politiële verklaringen aan
 • Rond het verkoop van je woning af  en verzoek referenties van je creditcardverlener en andere
  financiële instellingen
 • Informeer naar tijdelijke accommodatie indien je  woning sneller verkoopt dan verwacht en je er eerder uit moet
 • Meld je kinderen vanst aan op scholen

Stap 2.:12 maanden voor terugkeer

12 maanden voor terugkeer: 

Een jaar lijkt lang maar als de tijd er is gebruik deze dan om de terugkeer grondig voor te bereiden.  Voor velen is deze tijd er niet en moet de terugkeer naar Nederland op korte termijn of soms zelfs hals over kop geregeld worden.

Onderstaande stappen  zullen dan een andere plaats op de checklisten krijgen en de prioriteiten zullen anders liggen maar ze horen zeker op de lijst thuis. 

.

 • Zorg dat uw paspoorten minimaal nog twee jaar geldig zijn.
 • Update uw CV; (voorbeeld cv’s zie download)
 • Praat over je plannen met andere familieleden en vrienden
 • Orden je financiën, consolideer je rekeningen en verminder eventuele schulden
 • Orden al je persoonlijke papierwerk inclusief geboorte, adoptie,huwelijks aktes en eventuele overlijdensakte, arbeidsreferenties,betalingsreferenties, rijbewijs en kwalificaties
 • Vraag eventueel de verblijf-en werkvergunningen voor je partner aan
 • Begin een baan te zoeken; Gebruik hiervoor jobsites of online dagbladen maar laat ook een bericht achter in je netwerk op LI en FB.
 • Orrienteer je op scholing in Nederland en bedenk welke soort onderwijs het best aansluit op de huidige scholen.
  Vraag zoveel mogelijk informatie aan. Kijk op www.stichting NOB.nl of www.edufax.nl
 • Bespreek je plannen met de huidige school van je kinderen en vraag om voorbereidingen te treffen om documenten te overhandigen
 • Overweeg om je plannen met je werkgever te bespreken (indien van toepassing)
 • Zet je woning op de markt.  Het is aan te raden om de verrkoop van je woning niet af te ronden totdat je de verblijf- en werkvergunningen hebt afgerond.