Een goede voorbereiding voor je terugkeer naar Nederland (remigreren of repatriëren) is belangrijk. Hieronder is een stappenplan (er zijn er meer te vinden onder de categorie ‘praktisch’ en ‘stappenplan’).
Het maken van een plan moet zoveel mogelijk in overleg met gezinsleden. Zij hebben misschien andere wensen en zien andere mogelijkheden.
Stap 0 – Neem de tijd
Verhuizen is een stressvolle bezigheid. Remigreren is zo mogelijk nog stressvoller. Probeer in alle drukte rust in te plannen. En neem de tijd als je terug bent in Nederland. Je hebt tijd nodig om te wennen, dit is afhankelijk van veel dingen. Lees hiervoor ook de achtergrondinformatie en ervaringsverhalen op deze website.
Plan een korte vakantie tussen het vertrek uit je emigratieland en aankomst terug in Nederland. Een vliegtuig brengt je in een heel korte tijd terug in Nederland, maar je hart en hoofd kunnen nog wel eens achterblijven. Tijd om jezelf bij elkaar te houden is er in de laatste weken voor vertrek niet, plan daarom wat tijd in tussen twee werelden!
Als je geld en tijd het toelaat, plan dan een korte vakantie in Nederland in, waar je alvast alles kunt verkennen.
Stap 1 – Wat wil je bereiken met je terugkeer, wat is je doel?
Je doel kan heel praktisch zijn (plaats, werk, school), maar ook persoonlijk of emotioneel (gelukkig zijn, tot rust komen, in de buurt van familie zijn, etc.). Probeer ook een tijdspad uit te zetten voor jezelf, hoe lang denk je nodig te hebben voor een goede terugkeer, etc.
Op basis van je doel ga je in de verdere stappen keuzes maken voor onderdelen die voor jou wel of niet belangrijk zijn.
Stap 2 – Neem goed afscheid
Stap 3 – Regel praktische zaken in Nederland – voor vertrek
- Huis
- Online zijn veel huizen te vinden, bedenk wat je wilt en waar je wilt wonen en stem daar je zoekresultaten op af. In dit artikel gaan we verder in op welke opties er zijn.
- Werk
- Werk vinden in Nederland kan moeilijk zijn. Hier werkt een netwerk goed. Probeer vrienden en familie in te schakelen om uit te kijken naar banen die bij je passen of schrijf je in bij vacaturesites.
- Huisdieren
- Wil je je huisdier meenemen naar Nederland? Check dan de site van de overheid voor de regels.
- Inboedel
- Je moet kiezen of je gaat meenemen wat je in het buitenland hebt aan inboedel en hoe je dat mee wilt nemen. Op de website verhuizenkunjezelf.nl vind je informatie over internationale verhuizingen. Maar vaak is het ook mogelijk via lokale contacten de beste verhuizer te vinden waar je woont.
- In Nederland kun je via marktplaats, lokale tweedehandswinkels, familie en vrienden of online aan goedkope inboedel komen. Daarmee kun je ook je huis vullen als je budget en principes geen volledig nieuw interieur toelaten.
- Financiën
- Via het NIBUD kun je informatie vinden over hoeveel het kost om in Nederland te leven;
- In geval van ziekte en eventuele andere bijzondere omstandigheden is het verstandig om bij de gemeente vast na te checken voor welke voorzieningen en uitkeringen je in aanmerking komt.
- Schrijf je vast in bij de SVB voor kinderbijslag en AOW.
- Papierwerk op orde
- Orden je financiën, je rekeningen en verminder eventuele schulden;
- Orden al je persoonlijke papierwerk, zo zover mogelijk:
- geboorte/adoptie aktes;
- huwelijksakte;
- overlijdensakten;
- arbeidsreferenties;
- rijbewijs;
- bewijs dat je schadevrij gereden hebt in je woonland.
- Vraag eventueel de verblijf- en werkvergunningen voor je partner aan (in geval van buitenlandse partner).
Stap 4 – Bereid familie en vrienden op je terugkomst voor
- Betrek familie en vrienden bij je plannen voor terugkomst. Als zij in Nederland wonen kennen zij de lokale situatie vaak goed en kunnen helpen.
- Ze kunnen zich ook voorbereiden op hoe het voor jou is om terug te gaan. Laat ze dan dit artikel lezen.
Stap 5 – Regel je zaken in het land van vertrek
- Heb je een huis in bezit, bedenk dan wat ermee gedaan moet worden, verkocht, verhuurd?
- Wat is er voor nodig om dat mogelijk te maken?
- Verkoop je spullen lokaal (via sites, een yardsale of aan goede doelen);
- Vraag medische papieren en politiële verklaringen aan. Wij vroegen alle medische gegevens op (huisarts, tandarts, ziekenhuis), dat scheelde een hoop tijd in Nederland om zaken uit te leggen;
- Betaal de nutsbedrijven en zet je lokale verzekeringen op;
- Zorg dat al je post wordt doorgestuurd naar een familielid of vriend;
- Geef je adreswijziging door aan je bank, gemeente, pensioenfonds, belastingdienst, (mobiele)telefoonbedrijf, verzekeringsaanbieder en accountants.
Stap 6 – Praktische zaken in de eerste weken
En dan is het zover, je zet voet op Nederlandse bodem. Even een home sweet home gevoel en dan… harde realiteit. Er moet nog veel gebeuren. In het begin is iedereen nog met je bezig en betrokken maar al snel merk je dat een ieders leven is doorgegaan. Het is aan jou om er nu een succes van te maken. Lees onder de ervaringsverhalen op de site om te zien hoe anderen hiermee omgingen.
- Schrijf je binnen 3 dagen na aankomst in bij de gemeente. Wat je hiervoor nodig hebt is te lezen op de site van je lokale gemeente.
- Sluit een zorgverzekering en WA af. De basis zorgverzekering is verplicht.
- Woon je tijdelijk in bij een familie lid of vrienden zorg dan voor een geschreven verklaring van de hoofdhuurder/eigenaar;
- Registreer jezelf en je familie bij een huisarts/ tandarts ( zoeken op postcode en bellen of men nog patiënten aanneemt).
Stap 7 – 1 maand later
- Analyseer je financiële situatie;
- Overweeg om je testament te herschrijven;
- Check bij je bank/belastingdienst/SVB welk adres ze gebruiken. Soms staat het buitenlandse adres nog geregistreerd en mis je belangrijke post.
Bovenstaand is slechts een globale basis. iedere situatie is anders. Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn (bv. overlijden partner, ziekte, invaliditeit etc.) is het vaak een verademing om een aantal zaken uit te besteden aan specialisten. De investering betaald zich vaak dubbel terug omdat je kunt focussen op dat wat op dat moment het belangrijkste is, samenzijn met familie en vrienden. Wil je niet alles zelf uitzoeken? Changeofaddress assisteert al 12 jaar terugkerende Nederlanders.
Beste Martien, Dank voor jouw website, erg handig. Na 14+ in het buitenland, keren wij ook terug naar NL, nu met 3 kinderen!
Ik wil geen zorgverzekerings gap dus wil nu al kijken naar wat de opties zijn in NL. Wij zijn allebei ondernemers, dus hebben geen werkgever. Ik zie in jouw stappenplan “Sluit een zorgverzekering en WA af.” Maar wat is een “WA”? Dit kan ik nergends vinden. Heel veel dank voor het laten weten (tips ook zeer welkom!) Met vriendelijke groeten, Elisabeth
Ik woon in Thailand en wil graag terug na Nederland, waar moet ik zijn voor hulp. lk ben uitgeschreven in Nederland, ben 76 jaar oud heb geen familie. Met mijn gezondheid gaat het niet best.