Het oppikken van een nieuwe taal, gaat bij kleine kinderen vaak bijna vanzelf. Het ‘vergeten’ ervan, helaas ook. Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder er op latere leeftijd van overblijft.
In dit artikel gaat Ellen Blom in op de vraag hoe dat kan. Hiervoor is gebruik gemaakt van beschikbare literatuur en het via e-mail en internet verzamelen van de ervaringen van 30 ex-expats.
De conclusie van haar verhaal is dat kinderen, hoewel ze snel een nieuwe taal oppikken, er minder van overblijft naarmate ze jonger zijn bij terugkomst. Daarnaast zegt ze dat veel ouders proberen de tweede taal te onderhouden, dit in de praktijk vaak niet lukt.
Ik ben nu 48 jaar in de USA en kwami hier,toen ik 32 jaar oud was.Ik was geboren in Nederland en spreek nu alleen engels,maar ik kan wel nederlands spreken,als ik met nederlanders in contact kom.Ik merk echter dat ik me goed in nederlands kan uitdrukken,wanneer het over eenvoudige dingen gaat,maar het wordt veel moeilijker,wanneer het om meer ingewikkelde dingen gaat.In dat geval val ik meteen trug op engels.Ik probeer wel een nederlandse uispraak te behouden,wanneer ik nederlands spreek,maar niet altijd succesfulI
Ik merk dus dat er een taalverlies is,IK ben blij als nederlander geboren te zijn en wil toch nog graag mijn moedertaal behouden.
vele groeten Richard Baker