Je bent een geweldig avontuur aangegaan en je bent buiten Nederland gaan wonen. Waarschijnlijk denk je, dat had ik nooit willen missen.

Misschien was het voor je werk, voor de liefde, het avontuur of om de wereld mooier te maken. Waarschijnlijk een combinatie van alles. Maar nu, nu zit je er aan te denken om terug te komen naar Nederland.

Praktische zaken

En dan opeens begint er een achtbaan van zaken die geregeld moeten worden. In beide landen moeten zaken als huizen, auto’s, banen en finanien geregeld worden. Tegelijk moet je jezelf (en familie) voorbereiden op je terugkomst. Dat is niet gemakkelijk en kost veel tijd en energie. Gelukkig vind je op deze site een stappenplan waar je wat tips uit kunt halen om de praktische kant makkelijker te laten verlopen. Als je je afvraagt of je je moet laten inschrijven in het register BRP (Basis Registratie Personen), lees dan dit artikel.

Niet altijd is het proces van terugkeren een rechte lijn, soms zijn er extra uitdagingen (zoals een scheiding, overlijden, gezondheidsproblemen of problemen met je werk). Dit zal het hele proces er niet makkelijker op maken. Gelukkig staan op deze site ervaringsverhalen van andere mensen die terugkwamen en hun ervaring deelden. Je kunt ze lezen onder het kopje Ervaringsverhalen boven aan de pagina.

Landen

En dan ben je terug en geniet je weer van de seizoenen, het eten en de mensen om je heen. Nu begint de volgende fase van het terugkeren, re-entry, die soms nog wel eens over het hoofd gezien wordt. Re-entry is een ingewikkeld proces, daarover vind je meer onder het kopje Achtergrond en ook weer verschillende ervaringsverhalen gaan erover.

Neem je tijd om te wennen aan de Nederlandse gewoontes, het weer en de stress. Jij bent veranderd en ook Nederland is veranderd tijdens je afwezigheid, niet iedereen houdt daar rekening mee en dus kan dat frustraties opleveren.

Misschien heb je er weinig problemen mee, misschien juist heel veel. Dat hangt van veel factoren af, maar in ieder geval geldt dat luisteren naar je eigen gevoel belangrijk is.