Je bent een geweldig avontuur aangegaan en je bent buiten Nederland gaan wonen. Waarschijnlijk denk je, dat had ik nooit willen missen.
Misschien was het voor je werk, voor de liefde, het avontuur of om de wereld mooier te maken. Waarschijnlijk een combinatie van alles. Maar nu, nu zit je er aan te denken om terug te komen naar Nederland.
Praktische zaken
En dan opeens begint er een achtbaan van zaken die geregeld moeten worden. In beide landen moeten zaken als huizen, auto’s, banen en finanien geregeld worden. Tegelijk moet je jezelf (en familie) voorbereiden op je terugkomst. Dat is niet gemakkelijk en kost veel tijd en energie. Gelukkig vind je op deze site een stappenplan waar je wat tips uit kunt halen om de praktische kant makkelijker te laten verlopen. Als je je afvraagt of je je moet laten inschrijven in het register BRP (Basis Registratie Personen), lees dan dit artikel.
Niet altijd is het proces van terugkeren een rechte lijn, soms zijn er extra uitdagingen (zoals een scheiding, overlijden, gezondheidsproblemen of problemen met je werk). Dit zal het hele proces er niet makkelijker op maken. Gelukkig staan op deze site ervaringsverhalen van andere mensen die terugkwamen en hun ervaring deelden. Je kunt ze lezen onder het kopje Ervaringsverhalen boven aan de pagina.
Landen
En dan ben je terug en geniet je weer van de seizoenen, het eten en de mensen om je heen. Nu begint de volgende fase van het terugkeren, re-entry, die soms nog wel eens over het hoofd gezien wordt. Re-entry is een ingewikkeld proces, daarover vind je meer onder het kopje Achtergrond en ook weer verschillende ervaringsverhalen gaan erover.
Neem je tijd om te wennen aan de Nederlandse gewoontes, het weer en de stress. Jij bent veranderd en ook Nederland is veranderd tijdens je afwezigheid, niet iedereen houdt daar rekening mee en dus kan dat frustraties opleveren.
Misschien heb je er weinig problemen mee, misschien juist heel veel. Dat hangt van veel factoren af, maar in ieder geval geldt dat luisteren naar je eigen gevoel belangrijk is.
Goedendag, wij wonen nu in Tsjechiei, zo.n 6 jaar maar we willen graag en vrij snel terug naar Nederland, ons gezin bestaat uit mijn vrouw,zij is tsjechische, spreekt en schrijft heel goed nederlands, is 45 jaar, mijn zoon is 11 jaar en mijn dochter is 5 jaar, ik ben zelf 51 jaar.
We komen uit omgeving Schiedam en zouden daar weer willen terug keren.
Wat zijn de juiste stappen om terug te keren, kunt U ons daar bij helpen.
Waarom we terug willen is eigemlijk een telang verhaal om hier over te schrijven.
beste cindy
mijn naam is imane tighadouini.ben 26 jaar oud sinds 11-05-2009 leef ik in marokko was gewoon van plan om op vakantie te komen maar ik had eigenlijk heel veel problemen met mijn familie dus besloot ik gewoon hier te blijven.om het verhaal kort te maken ben een lieve man tegengekomen met wie ik nu bijna 5 jr ben getrouwd en heb een verblijfsvergunning die afliep in april 2012 en ik heb nooit actie ondernomen want was een tijdje heel erg depressief geweest en ondertussen heb ik ook nu 2 zoontjes en ik wil heel graag trg gaan naar nederland maar nu weet ik ook niet eens of ik nog wel sta ingeschreven wat kan ik doen aubbbb helllp mij
ja dat heb ik ook gemerkt helaas, bij mijn moeder inschijven – zo lang ze nog leeft met een 25 totr 30 vierqantemeter wonen dat is toch onmenselijk. En met een caravan hoe! als je inmiddels een oplossing weet alsjeblieft.
ik mis nederland zo erg ik woon hier in england voor paar jaartjes en ik zou het leuk vinden om trug te gaan maar hoe kan ik me moeder er van over laten haalen om trug te gaan mensen die woonen in nl ik vertel je alvast verhuis niet ! nederland is het beste plek waar je ooit zou kunnen wonen
Lotgenoten vind je op http://www.buitenlandsepartner.nl
Voor jullie lijkt me de zogenaamde EU- of Belgiëroute de beste weg. Want jijen de kinderen kunnen snel komen maar je man van buiten de EU krijgt niet zo makkelijk een verblijfsvergunning.
ik ben van afghanistan ik well terug gaan naar netherland omdat mijn stuatie is niet goed en ik
8 jaren geleden via iom gaan naar my eigen land afghanistan now ik ben getruowed ik heb 2 kinderen maar ik heb geen goed stuatie in kabul
je word als remigrant in nederland nergens mee geholpen niet aan onderdak helemaal met niks je moet zelf maar alles oplossen. dat zeggen de gemeentes ook voor dat je terug gaat moet je zelf voor alles zorgen onderdak en alles.
ik ben al weer een jaar terug en je word nog steeds aangesproken als remigrant pfff waarneer houd dat eens op .ja dat weet niemand waar je het ook vraag je bent en blijf remigrant
Beste Willie,
Wanneer je naar het buitenland vertrekt als emigrant moet je toch ook alles zelf regelen?
Zelfs als je ‘gewoon’ in Nederland blijft moet je zelf de regie voeren over alles: huisvesting, inkomsten, medische zaken, alles. Ik begrijp dan ook niet zo goed waar je op doelt en wat je had verwacht.
Ga bij jezelf eens na of je gezucht wel realistisch is. Er is maar een persoon die weet wanneer het op zal houden en dat ben jijzelf!
Ik wil je niet voor het hoofd stoten maar ik hoor heel vaak de teleurstelling van remigranten omdat de rode loper niet uit gerold wordt wanneer ze terugkomen en ben daar eigenlijk een beetje verbaast over.
Heb je voorbeelden om te delen met de mensen hier? Ik kan daar dan gericht wat tips bij geven zodat een volgende lering kan trekken uit het proces waar je zelf zo gefrustreerd door lijkt te zijn. Steek een hand uit naar een remigrant en help te voorkomen wat je zelf hebt meegemaakt.
Alvast bedankt voor het delen.
Beste Cindy
Ik vind je reactie een beetje cru.
ik begrijp Willie heel goed , het valt gewoon niet mee om weer je plekje te vinden ( letterlijk en figuurlijk ) in Nederland . Het lijkt of alles tegenzit. , en er gaan jaren overheen voordat je weer alles een beetje op orde hebt.
Ikzelf ben nu ruim 2 jaar terug , en ik kan nu pas zeggen dat het eindelijk mee gaat zitten .
Persoonlijk vind ik dat de overheid een rol kan spelen om remigranten te helpen , al is het maar morele steun.
Vriendelijke Groet , Alice
Beste Alice,
Bedankt voor je reactie. Even voor de duidelijkheid, ik begrijp Willie heel goed als het gaat over het feit dat terugkeer niet makkelijk is. Dat is ook precies waar ik deze site voor opgericht heb. Er is weinig te vinden over terugkeer dus dit is een verzameling van tips en ervaringen van anderen waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.
Elkaar van zoveel mogelijk van informatie en support voorzien zou zo mooi kunnen zijn. Maar elkaar helpen doen nog maar weinig mensen. Er wordt niet eens gelezen maar wel reacties gestuurd met vragen die allemaal beantwoord zouden zijn als er wel gelezen zou worden. Mijn reactie was nogal cru omdat ik door alle verhalen die binnenkomen merk dat veel mensen vinden dat Nederland ze in de kou laat staan en dat is toch eigenlijk niet reëel? Ik zou graag je persoonlijke verhaal en mening willen delen en ga ook graag in dialoog over je mening dat de overheid wel een rol zou kunnen spelen om remigranten te helpen.
Als Willie duidelijk zou aangeven tegen welke dingen ze aanloopt en ervaringen deelt denk ik heel graag mee en geef positieve feedback.
Ik ben blij dat je zelf na twee jaar zelf weer een beetje het gevoel hebt dat het mee gaat zitten.
Ik ben erg benieuwd waar jij zoal tegenaan bent gelopen en of je tips hebt waardoor anderen geholpen kunnen worden.
Hartelijke groet,
Cindy
wat mijn verbaast is iemand die terug wil naar zijn eigen land van uit nederland wel hulp kan krijgen b.v naar maroko of turkye?ik woon nu in england en wil terug komen weet dat het niet makelijk woord maar als je naar de gemeente gaat woord je verteld dat ze niet op je zitten tewachten wel vreemd toch of niet
Hoi
ja idd het is tegek voor woorden als nederlands staatsburger die terug wil naar nederland dient zijn eigen boontjes te doppen.
Heel raar maar waar,weggaan brengt risico’s met zich mee net als terug te keren.
wie niet waagt die wint zal ik maar zeggen…succes
Hej!
Ook wij zijn vanuit Zweden een paar jaar terug geweest naar NL.
Wat ik het allerergste vond was het volgende.
We hadden het geluk ergens een stacaravan te huren voor een jaar.
Je schrijft je netjes in bij de gemeente. Dat ging allemaal goed. Maar voordat dat officieel rond was …..We hadden ons sofi nummer nog want we hebben nog steeds een nederlandse pas. Maar inschrijven is echt een dik boekwerk. Je hele doopceel wordt gelicht. Zelfs alles wilden ze nog weten van familie die allang was overleden. DAT vind ik erg ver gaan. De papieren worden van gemeente naar gemeente gestuurd om een stempel te geven voor oke dat we daar hebben gewoond etc.
Ik begrijp de procedures best. Maar als je gewoon nederlandse bent en je nerderlandse pas hebt, zou dit deel wel een stuk eenvoudiger kunnen. Je wordt behandeld als een crimineel zo voelde het. We haddden direct werk eenmaal in Nl terug. Voor dat werk had ik een auto nodig die ik niet kon kopen omdat je niet ingeschreven staat. Met dat soort xaken zouden een een tijdelijke oplossing kunnen bedenken. We komen niet terug hand ophoudend. Hebben vooraf alles geregeld van werk tot wonen aan toe.
Dan worden mensen wel gedwongen om zaken op illegale manier te regelen. Zodra men geld kan halen zijn ze snel. De burocratie in Zweden is dan een stuk makkelijk. 2 vellen a4 in vullen. Werk? Ja, Hup vergunning geregeld. We zijn weer terug in Zweden. Maar men mag voor de echte nederlandse burger best wat behulpzamer zijn die terug wil keren om wat voor reden dan ook.
ik woon nu nog in belgie al 20 jaar maar doordat mn relatie kapot gegaan is wil ik terug naar nederland om dichter bij mn zoons te zijn ben 61 en heb hier 2 ochtenden per week gewerkt de laatste tijd eerder veel meer maar om gezondheids redenen mag ik niet meer zzoveel werken .ik had hier bij dat werk ook n ww uitkering aanvullend .voel me heel eenzaam en alleen hier 1 vriendin overleden en 1 is er met mn vriend vandoor .kan ik in nederland ook n uitkering krijgen n woning heb ik eventueel al
Ik ben na de pensionering van mijn man, die Spanjaard is, in Spanje gaan wonen.Ons huwelijk is op de klippen gelopen. Ik wil terug naar Nederland maar ik sta niet ingeschreven voor een huurwoning en ik heb gelezen dat je jaren op de wachtlijst staat voor een woning.Ik ben behoorlijk wanhopig.
Bij deze wil ik toch graag hier ook op reageren, ik heb zelf ook gemerkt hoe je met open armen wordt ontvangen als je terug wilt keren naar nederland. Niet dus ! ik was getrouwd met een american en woonde daar dan ook, maar mijn huwelijk liep vreselijk mis, ik moest uit het land vluchten, gelukkig leefde toen mijn moeder nog, daar kon ik dan terecht, maar verder moest ik heel erg hard knokken om alles een beetje op de rit te krijgen, ik kreeg letterlijk te horen had ik maar niet weg moeten gaan. Dat is de warme welcome die je krijgt als nederlander die terug keert. Nee nederland kan echt wel leren van andere landen !
ja lastig om terug te gaan ik ben ook weg geweest en had mij uit laten schrijven uit NL maar ben door omstandigheden drie keer terug geweest drie keer een woning gehad en twee keer d e woning weer terug gegeven woon nu weer in NL en ga half hier half elders voordat ik weg ging 15 jr geleden heb ik mij bij zeven woningbouwverenigingen laten inschrijven zodat je altijd veilig bent als je terug wil 1x 2 mnd gewacht en een keer drie maanden en waar ik nu woon 5 maanden ik heb mij gelukkig bij mijn dochter kunnen inschrijven vier maanden en ik heb verder nooit een probleem gehad maar je moet je niet vast zetten dat je op een plek wil wonen dan kom je nooit aan de beurt laat je inschrijven op plekken waar het niet zo gewild is ben je zo aan de beurt, geen inschrijf adres ga naar het leger des heils je wordt altijd geholpen. ik wens iedereen succes
Mag ik een voorbeeld geven? Ik kom terug en zoek huisvesting Moeilijk moeilijk. Toen we uit nederland vertrokken, lieten we woonruimte achter die door anderen weer werd benut. Dus dank zij ons kwam er woonruimte vrij. Nu we terug komen moet er toch ruimte zijn om ons, als oud inwoner, wat prioriteiten te geven. Als we in nederland hadden blijven wonen waren ze die woonruimte ook kwijt geweest.
weet iemand als ik naar hawaii gaat wat voor nummer ik moet bellen op mijn mobiel het begind met 001 hier in nederland weet iemand dit of ik moet bellen zonder 001 alvast bedankt
Alleen als je buitenlander in Nederland bent dan zijn er verschillende vergoedingen om weer terug te keren naar je oorspronkelijke land. Tot en met begeleidingskosten naar Schiphol, de kosten van het reisdocument etc. De eerste paar maanden krijgen ze zelfs een ondersteuningsbijdrage. Ja dat kan allemaal. Betaalt de Staat der Nederlanden allemaal.
Als je als Nederlander terug wilt keren naar Nederland sta je met lege handen en kan je het zelf uitzoeken.
Geen recht op een uitkering, ook al heb je geen werk. Geen hulp bij het verkrijgen van een woning, zoek het maar lekker uit. Mocht je geen familie hebben, dan kan je op straat bivakkeren.
Dan kan iedereen zeggen het was je eigen besluit om naar het buitenland te gaan en weer terug te keren, maar voor buitenlanders geldt dit niet, die worden van alle kanten geholpen.
Hypocrieter bestaat gewoon niet.
De reden waarom buitenlanders geholpen worden bij terugkeer is omdat Nederland ze liever kwijt dan rijk is. Het gaat vooral om mensen die de Staat anders veel geld zouden kosten aan uitkeringen als ze hier zouden blijven, de kosten die worden gemaakt om ze hier vandaan ’te helpen’ zijn minder dan wanneer ze zouden blijven,
Helemaal mee eens .. Sommige mensen komen terug wegens ziekte van familieleden of wegens scheiding…. Of andere persoonlijke dingen …. Vind zeker dat Holland best wat meer hulp mag aanbieden. wat de reden ook is om buitelanders wel steun en een oprotpremie mee te geven, dat zegt toch wel wat over ons goed geregeld Nederland … 🙁
Jeroen, ben het helemaal met je eens. Ik gun iedereen iets, maar inderdaad, wanneer je terug komt als nederlander kun je het schudden. En niet iedereen komt zo maar terug. Soms zit er niets anders op. Ik heb van geen enkele kant hulp gekregen, sterker nog. Toen ik bij een deelraad ging vragen zei de meneer heel eerlijk. Mevrouw, als u een hoofddoekje om had gehad zou ik veel meer voor u kunnen doen. Misschien is het niet zo, maar het voelt oneerlijk dat niet Nederlanders meer hulp krijgen dan Nederlanders
Hoi Joy,
Ik lees zoveel verhalen over terugkeer, maar niet iedereen zegt welke instanties moeilijk doen. Waarschijnlijk gaat het dan om huisvesting, een uitkering voor zolang, en dat soort zaken. Ik ben ook net terug vanwege familie omstandigheden, en moet ook nu mijn eigen weg zien inslaan, met een woning zoeken, werk, en dat heb je ook niet 1 2 3. Dus ik hoop dat het bij mij wat soepeler gaat lopen!
Waarom worden buitenlanders hartelijker ontvangen dan nederlanders die vanwege het dure NL naar een ander land moeten omdat het daar goedkoper is? Als dan de situatie veranderd wordt er niets voor je gedaan terwijl je NL bent. Een allochtoon KRIJGT van alles en NL worden in de kou gezet. Ook als je emigreert van NL naar DL wordt je door EU regels in alles tegen gewerkt, dus hoezo EU.
hier ben ik het mee eens, ik zit in dezelfde positie, echter toch net ff anders, ik moet terug met mijn vier kinderen en lig in scheiding, nul komma nul van de hulpverlenende instanties, dezelfde die ivm gehandicapte kind altijd aan het betuttelen waren laten je nu zitten, zolang je in nl woont zijn ze er tot in den truere nu mag ik het zelf uitzoeken ben ik afhankelijk of er iemand is die mij kan helpen, scheiden is al erg genoeg , zo ook je droom in duigen zien vallen na half jaar buitenland,
Ik wil als een in Venezuela woonachtige Nederlander reageren. De situatie in Venezuela is buitengewoon kritiek tot zeer onveilig aan het worden. Vooral als buitenlander hier – ik ben getrouwd met een Venezolaanse – heb ik het zelf te maken met toenemende discriminatie en zelfs bedreigingen.
Maar ik ben er nu achtergekomen dat mijn Nederlands paspoort maar weinig waard is. Voor allochtonen die in Nederland woonden en die nu weer terug willen, bestaan er zelfs remigratie regelingen. Voor de autochtone Nederlander zoals ik, die 25 jaar trouw zijn belastingen heeft betaald en in die jaren maar welgeteld 6 maanden werkeloos is geweest, is er niets. Toen ik naar Venezuela kwam in 2006, stonden destijds veel deuren open voor buitenlanders die de spreekwoordelijke klauwen uit de mouwen wilden steken. Nog trouwens, ondanks de acute economische en politieke crisis die het land teistert.
Ik kom tot de conclusie dat ik ook nu beter behandeld wordt in een ander land dan in het eigen land. Ik vraag mij af, of de behandeling die ik krijg als autochtoon, vergeleken met heen en weer remigrerende allochtonen die mogen genieten van allerlei regelingen, niet indruist tegen artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Het heeft niets te maken met of ik nou die of diegene iets gun of niet gun. Het heeft te maken met recht. Het kan niet zo zijn, dat iemand die een VTV voor Nederland weet te bemachtigen, of op grond van de Wet op het Latente Nederlanderschap het Nederlands paspoort in handen gedrukt krijgt zonder ook maar een woord Nederlands te kennen, meer rechten geniet dan een geboren Nederlander.
Ik voel mij als een echte buitenlander behandeld door mijn eigen land.
Gaarne zou ik reactie willen hebben hierop. Zakelijke en zinnige reacties aub, en geen politiek geroep.
“…… heb ik het zelf te maken met toenemende discriminatie en zelfs bedreigingen …..”
Ik zou asiel aanvragen in Nederland In asiel procedure krijg je onderdak en wordt je nog gevoederd ook 🙂
Je kan altijd teruggaan mocht je dat willen! Eerst leunen natuurlijk op familie/vrienden. Mag ik weten over welke regelingen jij het over hebt, als je als autochtoon wilt terugkeren, hoe jij dat het liefst ziet? Welke hulp jij nodig zou hebben?
Nooit had ik erbij stil gestaan dat toen ik naar Engeland verhuisde met mijn vriend, het lastig zou zijn om terug te komen. Het is een soort klap in mijn naive gezicht om na wat licht onderzoek uit te vinden dat Nederland zelfs op remigranten neerkijkt. Het is mijn eigen keuze geweest om te emigreren, en het is mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik niet voldoende onderzoek heb gedaan. Maar het is ook niet zo dat alle informatie maar voor het oprapen ligt.
Beste Patricia,
Klopt, de informatie ligt niet voor het oprapen, vandaar dat ik deze site ben begonnen.
Er staat veel informatie en door stap voor stap je terugkeer te plannen kan die klap in je gezicht worden voorkomen. Het is echt niet zo dat Nederland op remigranten neerkijkt, het is vaak een kwestie van verwachtingen die niet realistisch zijn waardoor je je niet welkom voelt. Ik heb zo veel positieve ervaringen en fantastische verhalen dat ik je graag de andere kant wil laten zien. (zie ook mijn antwoord aan Willie)
Ik nodig je uit om de site goed te lezen en de gerichte vragen die je dan nog mocht hebben te mailen.
Hartelijke groet,
Cindy
Beste Cindy , ik weet niet of jij mij raad kunt geven maar ik zit met een situatie die ik denk toch moeilijker is als verwacht, ik ben nu 8 jaar weg uit Nederland en wil graag terug ik ben nu 64 en wil voor ik 65 word alles geregeld hebben ,wij willen gaan wonen in Venray ,kan jij mij aanraden wat ik moet doen zodat ik terug kan komen en hoe ik aan een woning kan komen zonder dat ik een baan heb in Nederland, geld om de eerste huur te betalen en te overleven hebben wij dat is geen probleem .
Graag jou advies, bij voorbaat mijn dank.
Chris van Oers
Beste Chris,
ik probeer terug te komen naar Nederland vanuit de USA. Ik heb bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken navraag gedaan (per email) en mij werd medegedeeld dat ik een baan moest hebben in Nederland waar ik minimaal 1645 Euro per maand maakte. Dit moest een arbeids overeenkomst zijn dat minimaal 1 jaar geldig was. Toen ik vroeg of met een financiele garantstelling van family wij naar Nederland konden komen werd mij geschreven dat het voor mij geen probleem was, maar dat mijn verloofde en zoon na 90 dagen moesten vertrekken als ik geen 1 jarig contract kon overleggen naar de IND. Welk bedrijf geeft deze dagen een 1 jarig contract van minimaal 1645 Euro?
O ja, mijn verloofde en zoon kunnen wel meekomen naar NL, maar als ik een baan vind, moet ik direct alle papieren indienen bij de IND en zal de IND ongeveer 90 dagen nodig hebben in het makkelijkste geval om de aanvraag na te kijken.
Hallo, is het een optie, dat je vrouw voor 5000 euro een eigen bedr start dan heb je namelijk wel toegang, heb ik gelezen., lees het maar na. ik zit zelf met een kind dat weer terug wil uit de usa naar nederland. maar met een dui weet hij niet hoe.
Nederlanders kunnen uiteraard altijd terugkeren naar Nederland. Voor hun gezinsleden met een andere niet EU nationaliteit (derdelanders) is dat een stuk lastiger. dan met de Nederlander (hun referent) voldoen aan de middeleneis die Han noemt.
Voor hen is de zogenaamde EU- of Belgiëroute vaak een betere oplossing. Vragen daarover kun je stellen op sites als http://www.mixed-couples.nl
Wat Joze zegt geldt voor Amerikanen. Die kunnen zich als zelfstandige vestigen met een startkapitaal van € 4.500 op basis van het DAFT (Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag).
Bedenk dat als het verblijfsrecht voor derdelander gezinsleden niet is geregeld je over zaken als huisvesting niet eens hoeft na te denken.
laat u eigen alvast inschrijven bij een woningbouw vereniging en zal het niet zijn wat u graag wil maar kom eerst terug in NL daarna ziet u verder. zo heb ik het ook gedaan en heb ook geluk gehad met het krijgen van een huis. u zou ook op internet kunnen kijken woonruimte gezocht vaak worden kantoorpanden verhuurd aan mensen en ook voor een redelijke prijs.probeert u het gewoon misschien heeft u een beetje geluk want een jaar is wel kort dag natuurlijk.
Beste lezers,
Er is een opvanghuis in amsterdam genaamd the shelter!!
Zij kunnen u Zeker Verder helpen!
Goede groet!
Ik zit met een bijzondere vraag. Op dit moment ben ik zwanger van mijn Turkse echtgenoot (die ook nog woonachtig is in Turkije). Ik krijg hem door te weinig inkomsten niet naar Nederland. Heeft iemand weleens gehoord over het feit dat als je met je gezin ergens gezinsleven opbouwt je automatisch recht hebt om dat gezinsleven in Nederland voort te zetten? Iemand van de IND vertelde mij niet maar ik vertrouw het niet. Als ik een jaar in Turkije zou gaan wonen met man en kind zouden we samen zonder problemen naar Nederland kunnen verhuizen. Iemand?
Hoi Dieuwertje,
Ik weet niet hoe het precies zit maar ik weet wel wanneer je al getrouwd bent en een tijdje op hetzelfde adres woont dat jij je man dan gewoon mee terug kan nemen naar Nederland.
Ik woon in Duitsland en ben getrouwd met een Amerikaan. Ook wij denken erover om naar Nederland te verhuizen. Ik had op het internet gelezen dat ik een bepaald inkomen moest hebben om mijn man mee te kunnen nemen. Dus heb ik mijn baas gevraagd of ik meer uren kon gaan werken. Toen ik het IND belde met een goede uitleg over hoe en wat werd mij verteld dat er voor ons geen inkomens eis is omdat wij nu drie jaar op hetzelfde adres wonen en daarvan 1 jaar zijn getrouwd. Nu kan hij gewoon mee verhuizen met mij en de kinderen. Moeten hem aanmelden in de gemeente waar we gaan wonen en dan in Den Bosch zijn verblijfsvergunning aanvragen.
Ik zou als ik jou was gewoon nog een keer het IND bellen en duidelijk vragen wat de regels precies zijn. Ze zetten niet alles op internet want ze willen het niet TE gemakkelijk maken. (Dat zijn de woorden van de medewerkster van het IND die ik gesproken heb)
Mariska,
ik probeer terug te komen naar Nederland vanuit de USA. Ik heb bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken navraag gedaan (per email) en mij werd medegedeeld dat ik een baan moest hebben in Nederland waar ik minimaal 1645 Euro per maand maakte. Dit moest een arbeids overeenkomst zijn dat minimaal 1 jaar geldig was. Toen ik vroeg of met een financiele garantstelling van family wij naar Nederland konden komen werd mij geschreven dat het voor mij geen probleem was, maar dat mijn verloofde en zoon na 90 dagen moesten vertrekken als ik geen 1 jarig contract kon overleggen naar de IND. Welk bedrijf geeft deze dagen een 1 jarig contract van minimaal 1645 Euro?
O ja, mijn verloofde en zoon kunnen wel meekomen naar NL, maar als ik een baan vind, moet ik direct alle papieren indienen bij de IND en zal de IND ongeveer 90 dagen nodig hebben in het makkelijkste geval om de aanvraag na te kijken.
Als jij naast de Nederlandse ook nog de Turkse nationaliteit zou hebben dan gelden voor de komst van je man de regels zoals die golden op 1 januari 1980. De IND zal daar heel vaag over doen. Bottom line is dat als jij maar een of ander baantje hebt (tenminste 15 uur per week) je man gewoon kan komen op toeristenvisum en hier in Nederland succesvol een verblijfsvergunning kan aanvragen.
Ben je alleen Nederlandse dan blijft de zogenaamde EU- of Belgiëroute voor jullie een reële mogelijkheid.
Ik zit ook met een bijzondere vraag. Ik ben 2 jaar geleden geëmigreerd.
Zelf heb ik me er ook niet voldoende in verdiept. Ik las alleen overal dat ik me MOEST uitschrijven wanneer ik langer dan 8 maanden niet in NL zou wonen. Dus dat heb ik gedaan.
Een paar maanden na aankomst had ik een HongKong ID, soort werk en verblijf visum voor een jaar, terwijl ik in China verblijf op een werkvisum. Mijn Hong Kong ID is inmiddels verlopen en niet verlengd.
Het bevalt me in China uitstekend dus ik hoef niet zo nodig terug naar Nederland.
Ik wil op termijn met mijn Chinese vriendin gaan trouwen. Dan blijkt dat ik een bewijs nodig heb dat ik ‘niet getrouwd ben’. Probleem is dat ik dat niet kan bewijzen omdat ik in NL maar tot mijn emigratie in de GBA sta (ben overigens nooit getrouwd geweest). Inschrijven in China/HK is niet zo eenvoudig.
Beter had ik me nooit in NL kunnen uitschrijven.
Is het een optie om me gewoon weer in te schrijven in Nederland? Als ik het allemaal zo lees dan is het alleen de zorgverzekering die geld kost. Klopt dat?
Ik besef dat het een beetje lost van het eigenlijke onderwerp van deze site is maar wellicht kan iemand mij een advies geven?
Hallo Martin,
Het maakt eigenlijk niet uit of je wel of niet ingeschreven staat in Nederland . Je kunt gewoon een uittreksel uit het persoonsregister aanvragen , meestal in de gemeente waar je het laatst ingeschreven stond . In dit uittreksel staat alles ( ! ) wat ze van je weten…
Bovendien heb je dit ook nodig als je je Nederlands paspoort gaat vernieuwen bij de ambassade of consulaat.
Je hoeft je dus niet weer in Nederland in te schrijven.
Groetjes , Alice
Beste Alice, het is niet helemaal waar wat je zegt dat je een uittreksel uit het Persoonregister nodig hebt om een paspoort te laten vernieuwen bij de Nederlandse Ambassade in het buitenland. Dat hangt af van het land waarin je op dat moment verblijft. Niet alle landen vereisen dat. De Nederlandse Ambassade in Argentinie vraagt daar niet om bij verzoekom verlenging of zelf vernieuwing van paspoort.
Groet,
Mariska
Ook de Nederlandse Ambassades in de USA vragen niet om een uittreksel. je hebt twee paspoort foto’s hebben, je oude paspoort, een enveloppe om het nieuwe paspoort na je te laten toesturen en de benodigde $$$
Beste Martin,
Zie hieronder de stappen die je moet ondernemen in China om dit bewijs te verkrijgen.
4. Verklaring omtrent de burgerlijke staat
De verklaring omtrent de burgerlijke staat, ook wel “verklaring van ongehuwd zijn” genoemd, kan slechts worden afgegeven indien het niet mogelijk is om een dergelijke verklaring van de lokale autoriteiten te verkrijgen. Dat laatste geldt voor China.
De verklaring omtrent de burgerlijke staat kan pas worden afgegeven nadat is vastgesteld dat de aanvrager niet langer staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) In principe kan de Ambassade en het Consulaat- Generaal dit “on line “ controleren. In uitzonderingsgevallen kan de aanvrager worden verzocht zelf dit bewijs te overhandigen.
Indien de aanvrager, alvorens zich in China te vestigen, achtereenvolgens in verschillende landen woonachtig is geweest, dan dient uit ieder opeenvolgend land een bewijs te worden aangevraagd van de huwelijkse staat op het moment waarop niet langer in dat land werd verbleven.
Als de huwelijkse staat van de aanvrager, slechts voor een gedeeltelijke periode kan worden aangetoond, dan zal in de verklaring aan de vermelding van deze gegevens de zin “voor zover kon worden vastgesteld” vooraf gaan.
De term “ongehuwd” wordt gebruikt als de betrokken Nederlander nimmer gehuwd is geweest. Is er wel sprake van een huwelijk geweest dan zal worden vermeld “gescheiden of weduwe/ weduwnaar” en mag niet de term “ongehuwd” worden gebruikt. De gegevens betreffende eerdere huwelijken moeten in de verklaring worden opgenomen.
Waar kunt u terecht in China:
Ambassade te Peking en Consulaten-Generaal te Shanghai, Guangzhou en Hong Kong
Te overleggen documenten:
Geldig identiteitsbewijs (Nederlands paspoort)
Geldige verblijfsvergunning voor China
Verklaring omtrent uw burgerlijke staat bij vertrek uit uw laatste land van vestiging vóór aankomst in China, afgegeven door de Nederlandse gemeente ) In principe kan de Ambassade en het Consulaat- Generaal dit “on line “ controleren. In uitzonderingsgevallen kan de aanvrager worden verzocht zelf dit bewijs te overhandigen.
Kosten: zie Tarieven
http://china.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular+services/consulaire-verklaringen.html
Hi Mariska, ik ben nu ook getrouwd met een Amerikaan en wonen in Duitsland. Momenteel werk ik nog in NL en ga ik vaak heen en weer. Zit jou man toevallig in de Militair? Per juni wil ik daar graag naar toe verhuizen, maar weet niet zeker of ik me al moet uitschrijven en of ze daar uberhaupt achterkomen. Ik heb namelijk ook nog een koopwoning en die wil ik echt nog niet verkopen. Kan jij mij enige advies geven? Alvast bedankt. Grtz, Elisabeth
tegenwooordig kan je in de GBA kijken met je digicode. Ik zelf kwam er achter dat ik verkeerd stond van jaren geleden. heb het zo gelaten omdat het geen invloed heeft op mijn svb later. maar alles is op te vragen en in te zien
Ik begrijp het onbegrip wel over dat er geen hulp is bij terugkeer naar Nederland. Wij wonen nu 3 jaar in Duitsland en willen ook graag terug.
Ik heb geen vetpot en ging kijken voor hulp. Die hulp in Nederland is er alleen maar voor mensen die uit Nederland terug willen, naar hun thuisland, en ze krijgen dan ook echt allerlei extra’s om dat mogelijk te maken.
Wij moeten maar zien hoe wij terug komen, zonder hulp.ja als je werk hebt kun je huren en als je een huis hebt kun je werken pff om een huis te kunnen huren, moet je toch eerst geld hebben.We blijven rondjes draaien en komen geen steek verder.
Enige optie is je als zwervende te melden, dan krijg je alvast een uitkering, maar daar kan je echt geen huur van betalen.
We zijn echt even radeloos, geen idee hoe we weer terug kunnen keren.
pff ik begrijp de frustraties zit ook in zo’n soort pakket woon al 14 jaar in zweden door verandering in mijn prive leven heb ik bijna geen andere keus dan terug te gaan naar nederland.
onze volwassen kinderen leven hun eigen leven hier in zweden.
Ik ben zelf 53 jaar en dan komt het punt geen huisvesting en inkomen als ik naar terug kom naar nederland.
Het lijkt zo uitzichtloos en geen finacieele hulp of steun vanuit nederland.
Ik voel mij als een gevangene hier heb geen familie of dergelijke hier en wil beslist niet hier alleen oud worden!
Ik weet echt niet wat ik moet doen ik wil weg hier maar zal dan in een diep gat vallen als ik terug keer….
Hallo James,
Ik ben ook op zoek naar informatie wat je moet doen als je na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond terug wil keren naar Nederland. Jou verhaal lijkt een beetje op de mijne, ik woon en werkte bijna 20 jaar in België . Ik heb nu geen baan meer heb hier een uitkering. Mijn gezinssituatie is veranderd mijn zoon wilt niet mee terug verhuizen.
Op deze site vind ik nergens informatie hoe en wat je moet doen of waar je moet wezen.
Daarom mijn vraag aan jou, hoe heb jij het uiteindelijk aangepakt. Ben je inmiddels terug in Nederland .
hoi
nee ik ben nog steeds woonzaam in zweden..ik ben er nog niet helemaal uit maar ga wel terug wanneer weet ik nog niet..blijf voor de economie nog wel even hier ingeschreven staan.
Ik houu je op de hoogte van hoe en wat.
groeten James
James,
Hoe gaat het. Ook ik woon in Zweden en overweeg terug te gaan naar Nederland. Dit omdat ik helemaal geen inkomen heb hier. Ik ben 42. Ik heb het idee dat het nu of nooit meer is. Hoe gaat het voor jou?
het is niet alleen het terugkeren hoor, ook al woon je hier ben je derde rangs burger
Zo als ik met family terug kom naar nederland kan ik my als zwervende aanmelden? Ik ben oproepkracht als leraares op Hawaii. Ik ga volg end jaar weer terug naar Nederland omdat ik het belangrijk vind dat mijn zoon de Nederlandse cultuur leery kennen. Ook kunnen we hier niet wonen omdat wij door de sterke zon problemen met huidkanker hebben(wij zijn blond). Maar hoe krijg je een baan zonder te zijn ingeschreven bij de gemeente en je kunt Volgens mijn geen huis huren zonder baan. Wij zijn van plan om een poos in een vakantiehuis te gaan tot ik ben aangenomen voor een baan. Maar weet iemand als je je kunt inschrijven wanneer je een vakantiehuis huurt? Kan ik zeggen dat ik zwerver ben wanneer ik in een vakantiehuis zit? Nog een vraag moet niet iedere nederlander zich inschrijven bij de gemeente wanneer ze in Nederland verblijven?
ergens in venlo moet een park zijn waar je je als trekkende in kan schrijven , weet niet hoe het een twee drie heet. maar alleen dat mensen die bv in spanje wonen of veel trekken zich daar kunnen inschrijven of zelf hun huisje neer kunnen zetten
Dat klopt. als zwervendende een uitkering aanvragen. Dan moet je her en der verblijven of in een opvang voor zwerers, moeder en kinderen enz. Maar dat is denk ik gunstiger. Want vanuit die uitkewring kan je opzoek gaan naar een woning, bijzondere bijstand proberen te vragen en dan een woning zoeken betalen en inrichten. Of je in aanmerking komt voor een uitkering is een andere verhaal.
Maar toch vraag ik me af of het ergens wettelijk is vastgesteld, dat remigranten geen recht hebben op een bepaalde uitkering. Het zijn tenslotten Nederlanders, hoe je het ook draait of keert. Want in het land waar ze gewoond hebben, hadden hadden ze weinig rechten vanwege, dat ze een andere nationalitiet hebben.
Ik vind dat deze mensen geholpen moeten worden en dat er een maatregel moet komen om deze mensen onder bepaalde voorwaarden te helpen. Bijvoorbeeld, dat ze binnen 1 of 2 jaar een werk moeten hebben gevonden of zoiets. Het zijn Nederlanders, die een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse economie. En omdat het de gemeentes even niet goed uitkomt, hebben deze mensen helemaal bijna of geen rechten ! Een ieder staat vrij om te gaan wonen waar hij of zij wilt. En als het niet lukt, mogen ze toch terug? Het zijn vaak mensen die op hun manier een bijdrage hebben geleverd aan de economie voordat ze de beslissing namen.
Maar als je vrijwilligers werk wilt gaan doen als remigrant, dan ben je opeens geen tweede handse burger meer. Dan opeens ben je goed genoeg.. hoe zit dat eigenlijk ?
Werk vinden is nu niet eenvoudig. Geld sparen en op een bankrekening ztten is ook geen optie, want daar moet je belasting oer betalen. Tegen de toowel in het land van herkomst als het land waar je woonachtig bent. tegen de tijd dat je terug bent is het geld op aan rekeningen van de belastingdienst.
Het is me wat.
Concrete vraag? waarom heeft een remigrant geen recht op een tijdelijk bijstandsuitkering ?
Hallo Zoetje en allemaal,
Ik ben ook een remigrant: na 17 jaar in Spanje te hebben gewoond moest ik door de “crisis” ook noodgedwongen weer terug naar Nl. Baan kwijt (bedrijf failliet) dus huis kwijt etc. etc.
Ik had een geluk bij een ongeluk en dat is misschien wel een goede tip voor remigranten: ik was al 9 jaar ingeschreven bij de woningbouw en dat alleen maar op een postadres van een goede vriendin.
Toen ik terugkwam had ik dus alle benodigde punten en kon ik kiezen uit 3 huizen. De woningbouw wilde wel graag van mij af!! Kwam het volgende probleem: zonder uitkering of werk geen huis en zonder huis geen uitkering. De sociale dienst heeft mij daar heel goed mee geholpen omdat je daar récht op hebt. Helaas zijn ze niet scheutig met informatie dus dat moet je van tevoren zelf allemaal uitzoeken. Eventueel dus voor toekomstige emigranten en/of remigranten. Verbrand niet alle schepen achter je maar houd een lijntje in Nl. Ook wil ik graag in contact komen met mensen die geremigreerd zijn om ervaringen mee te delen over hun verblijf weer in Nl.
Marian
hallo Marian
Ij heb je verhaal gelezen en ik zit een soortgelijke situatie
Zou het heel fijn vinden om contact met je te krijgen want ik heb een hoop vragen Woon nog steeds in Spanje maar wil ook terug maar ik zie een zwart gat
Misschien kan je me goede raad geven
Hoop wat van je tehoren
Groetjes uit spanje
Ramona
Gewoon, eerst werk zoeken in Nederland en dan een huis. Dat kost, zeker weten, behoorlijk wat inspanning, maar zola
ng je dit niet geregeld hebt zul je moeten blijven waar je bent. Is toch normaal? Je bent toch ook zonder hulp naar Duitsland verhuisd? Of stond daar werk en een baan of uitkering klaar? Kom op, je neemt als volwassene je eigen beslissingen en zult daar de consequentie van moeten dragen. Wij denken ook weleens aan emigreren maar de gedachte dat we dan hulp moeten krijgen als we later terug willen, komt echt niet in ons op.
Dit is jammer genoeg precies de algemene reactie van iemand die het zelf nooit heeft meegemaakt. Wat het verschil is is dat het makkelijker is in het buitenland om onderdak te krijgen als je nog geen baan hebt. Zolang je de huur maar kan betalen of kan bewijzen dat je genoeg geld op zak hebt. In Nederland moet je een jaar werk contract hebben voordat je een huis kan krijgen. Je kan niet bij familie of vrienden terecht omdat zij dan problemen met hun AOW, uitkering of huur toeslag krijgen.Een hotel helpt ook niet want je mag hun adres niet gebruiken voor inschrijving. Dus je kan geen werk krijgen omdat je geen onderdak hebt en je krijg geen onderdak omdat je geen werk hebt. Het enigste waar je misschien een kans kan krijgen is als je een bedrijf kan vinden die appartementen verhuurd aan zakelijke personen. Bij hun mag je hun adres meestal gebruiken voor inschrijving.
Ja dat is de reden dat i, schreef afgelopen jaar. toen ik naar het buitenland verhuisde was het probleem om aan een huis te komen zonder baan. Maar nu na 2 jaar onderzoek heb ik geen andwoord kunnen vinden op de vraag: hoe vind ik een huis zonder baan en hoe kan ik een baan vinden zonder dat ik daar ingeschreven ben. en je miet je inschrijven binnen 5 dagen als je daar langer dan 4 maanden verblijft. hoe die je dat wat verplicht is maar niet kan wanneer je geen huur contract hebt. Ik werk voor de staat als leraares en met deze baan kun je niet verplaats worden net als andere expatriates binnen een bedrijf. Ik heb ook aan een radio programma meegewerkt iver deze situatie en na mijn interview kreeg ik het andwoord dat mijn situatie niet erg genoeg is! Hmmm, voor het interview was beloofd dat ze mij zouden helpen met het vinden van een woning voor mijn zoon en ik. ik kan 6 maanden vooruit betalen maar alle makelaars willen een werk contract zien vanuit Nederland.
wauw. Sommige reacties zijn zo hard dat ik mijn reactie bijna niet durf te plaatsen. Nou hier gaat het dan… Ik ben vorig jaar december met mijn vriendin en kind naar curacao geemigreerd met als doel een mooi leven te gaan leiden. Maar zij miste heel erg haar familie, en hebben wij besloten dat haar samen met ons kind terug naar nederland te laten emigreren. Nu wil ik ook graag terug. Ik heb een baan en verdien wel redelijk goed. En snap dat ik ook zelf voor mijn reenigratie moet zorgen. Daar ben ik helemaal mee eens. Maar soms is het gewoon zwaar. Mijn kind is bijvoorbeeld 1 jaar oud nu. En miss veel dingen. Het zou fijn zijn als je een regeling kon sluiten om terug naar nederland te komen. Ook al moet je elke maand een bedrag aflossen. Nu is er gewoon nix.
Ik zit ook met een vraag. Ik heb een huis in NL (gekocht) met een verzekering dat als ik werkloos raak dat mijn bruto lasten gedekt zijn. En had bij mijn vertrek nog recht op 3 maanden WW. Zou dat nog gelden als je reemigreert. Vind het niet fijn maar wil elke mogelijkheid om sneller terug te keren uitzoeken. Normaal gesproken zou ik 2 maanden kunnen sparen en terug keren. Maar het bedrijf waar ik nu werk heeft mijn verhuizing betaald. En als ik nu weg wil moet ik dat allemaal terug betalen en dat is toch wel wat geld. We hebben voordat we verhuisd hadden rekening gehouden dat we na een jaar mogelijk terug zouden willen en daarvoor geld opzijzouden zetten. Maar helaas waren zij na 2 maanden al terug. En dus nog niet veel opgebouwd was. Het was net genoeg voor hun verhuizing
Ik woon nu 22 jaar in Duitsland, aan de wijnstraat ind de Pfalz. Dit was voor mij de grootste fout van mijn leven. De Duitse mentaliteit zal ik nooit leren te begrijpen, langzaam en komt het vandaag niet dan wel volgende week. Denken dat zij nummer een zijn, dat ik niet lach. Het is geen land om oud te worden. Ik ben nu 57 jaar, gescheiden van een Duitse vrouw.
Nu wil ik terug naar NL. Ik moet mijn huis verkopen een nieuw leven opbouwen in NL. Wil niet meer terug in mijn oude beroup, IT. Daarom heb ik mij aangemeld als fotograaf. Dit beroep oefen ik uit naast mijn gewone beroep.
Sinds ik in Duitsland woon mis ik heel veel uit NL, de spontane reakties, het snelle leven, het ongecompliceerde leven in NL.
De vrouw waar mee ik een weekend relatie heb merk dat ik hier in Duitsland niet tevreden ben en adviseerde mij on terug te gaan naar NL. Zij wil niet dat ik kapot ga aan heimwee.
Oh ja, heimwee. Dat is het ergste wat je kan overkomen. Je wordt er ziek van, geestelijk kan je heel veel dingen niet meer aan. Ook al ben ik een man, huilen vanwegen de heimee komt vaak voor.
Ik ga liever gisteren als vandaag terug naar NL.
Hallo Jan! Zou graag Kontakt met je opnemen. Woon ook in de pfalz aan de wijnstraat en denk er over terug te gaan. Misschien kunnen we wat ervaring uitwisselen? groetjes andrea
hoi jan en andrea, ik heb daar gewoond neustad ad wijnstrasse,ik had ook heel erg heimwee, nu wil ik gaan trouwen en moet ik omdat ik in t buitenland gewoond heb weer van alles wat ik niet meer wil weten opzoeken en bedenken,vreselijk om weer aan die tijd terug tedenken..
Hallo, Erg Heftig als ik dit zo lees. Huis is daar niet te verkopen?? Teveel aanbod? Sterkte
Gr Harco
Beste Jan,
Soms moet je gewoon de knoop doorhakken en niet te lang over iets nadenken..
Je zou ook alvast in Nederland een kleinhuisje of kamer kunnen huren ( als het kan natuurlijk ) en van daaruit je mogelijkheden bekijken. Het is een stuk makkelijker hier een huis te huren in Nederland als je elders in Europa woont, dan omgekeerd. Dan doe kje dat stap voor stap, maar ook daarvoor moet je de knoop doorhakken.
Misschien dat jij en Andrea iets hier aan hebben.
Groeten en heel veel succes!
Ik woon sinds 1997 in België en overweeg terug te keren naar Nederland. Ik heb de gemeente gebeld met de vraag of ik nog recht heb op een uitkering. Momenteel geniet ik een WW-uitkering in België. De gemeente verwees mij door naar UWV. UWV verwees mij terug naar de gemeente. Dat is zo twee keer heen en weer gegaan en eigenlijk ben ik nog niet veel wijzer. Ik heb vervolgens Rijksoverheid geraadpleegd en ook zij konden me niet garanderen of ik eventueel recht zou hebben op bijstand. Zij verwezen me vervolgens weer naar de gemeente. Het is een onzekere toestand op deze manier. Je gaat toch niet je hele boeltje pakken als je van te voren niet weet of je uberhaupt een inkomen kunt genereren??? Iemand ervaring met een dergelijke situatie? Alvast dank voor je reactie!
Hoi Brechtje, ik zit met dezelfde situatie ik woon ook in België en heb op het moment ook een uitkering en wil terug naar Nederland. Ben je al enige informatie verkregen wat te doen? Ik ben benieuwd.
Bregje en Alica
Van belang is, wat wettelijk is geregeld tussen deze Europese staen. Vraag dat even na. voor zover het jullie natuurlijk nog niet gelukt is
groeten
Wow.En ik maar denken dat ik de enige ben die Nederland zo mist.Ik wil ook graag terug naar Nederland maar hoe het allemaal moet weet ik niet.Toen ik in 2006 vertrekte uit Nederland was ik nog minderjarig en studeerde nog.Ik wilde eigenlijk niet weg uit Nederland maar mijn familie ging dus moest ik mee.Nu een paar jaren later ben ik getrouwd en moeder van 2 kinderen.Ik wil nu graag terug naar Nederland omdat ik me niet veilig voel in mijn land ( Irak) en het een chaos is vanwege de aanslagen etc.Wil een veilig toekomst voor mijn kinderen en wil graag ook mijn studie afmaken.Mijn man komt niet mee want hij heeft zijn werk zijn studie maar wil wel heen en weer reizen( door middel van visa ofzo).
Ik weet dat ik het moeilijk zal hebben maar onmogelijk is het toch niet?Nu ik dit allemaal lees klinkt het allemaal heel ingewikkeld.Wil graag meer informatie en hulp.Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt?Alvast bedankt voor je reactie.
Ik heb wel familie en vrienden in Nederland maar wil niemand lastig vallen.
Wow… Op dit ogenblik heb ik vreselijke heimwee naar Nederland en zou ik dolgraag snel terug willen keren! Maar nadat ik alles hierboven lees, zal het nog erg moeilijk kunnen worden…
4 jaar geleden ben ik vrijwillig weg gegaan, getrouwd met een Amerikaan en hier gaan wonen. Na veel en brutaal huishoudelijk geweld zijn mijn dochter (3 jaar) en ik nu eindelijk veilig bij hem weg en wonen we sinds eind vorig jaar in een “safehuis” via een hulpprogramma hier in de USA. Door mijn immigratie hier en na al het geweld kan ik geen baan vinden (Getraumatiseerde moeder en peuter bovenop vele Bureaucratische regeltjes.) en heb dus al weinig hoop om terug te keren naar Nederland op korte termijn. (tijd is de kwestie, mijn echtscheiding zal via een rechter worden uitgesproken binnen een maand van nu en daarna kan hij alleen nog recht op onze dochter krijgen via een bezwaarschrift, gemaakt bij de locale rechtbank in de provincie waar ik verblijf.) Maar om dan de bovenstaande berichten te lezen zakt mijn moed ongeveer in de schoenen… weinig hulp te verwachten als we terug zijn in Nederland. Het blijft een moeilijke kwestie… Ik kan begrijpen dat de Nederlandsche overheid een lijn moet trekken ivm. (re) migratie, edoch vele goedwillende mensen worden daar dus helaas de dupe van! Via Maatschappelijk werk etc. wordt je ook van t kastje naar de muur gestuurd: “je kunt vanuit Amerika niets ondernemen. Zodra je in Nederland bent, kom je maar langs voor een gesprek…” Etc. Wat als je alleenstaand bent, makkelijker is dan met een jong kind! Ik zou het erg op prijs stellen als er iemand zou reageren welke ervaring met een soortgelijke situatie heeft, of andere reacties.
Hallo,
Kan iemand mij vertellen of mijn dochter zich aan 3 maanden opzegtermijn moet houden in Belgie als zij terug wil naar Nederland?
Belgie kent 3 maanden opzegtermijn en Nederland 1 maand.
Het is onzin om 4 maanden huur te moeten betalen terwijl je 1 x dubbele huur al een aanslag is op je inkomen…
Is er een oplossing cq uitzondering.
PS vanwege ziekte moet zij terug omdat ze in Belgie geen uitkering krijgt…
Hallo,
En ik maar denken dat ik de enige ben die terug wil naar nederland. We wonen nu 10 jaar in Australie en hebben een zoontje van 4 jaar en dat is nu net precies de reden waarom ik graag weer terug zou willen. We wonen niet in de stad en ook niet in “the middle of nowhere” maar toch net effe ver genoeg van alles om te realiseren dat ik toch het leven innnederland mis.
De lange zomeravonden ( ja, hier is veel zon, alleen kun je er nooit in zonder een boel sunscreen een hoed en lang mouwen!) het eit dat je effe op de fiets naar de supermarkt kunt als je toevallig iets vergeten bent. Het feit dat mijn zoontje straks om half 4 een vriendje mee naar huis brengt om te spelen etc etc…..
Nou zullen jullie misschien wel denken “is dat alles?” Maar inderdaad niets is zo verschrikkelijk als heimwee. Dus hebben we nu besloten dat we terug gaan.
Ik dacht zal eens googlen op internet “remigreren” . Nou er is dus weinig informatie te vinden over dit onderwerp, andersom is er voldoende. En ik realiseer me nu dus ook dat het niet makkelijk gaat worden. Ik verbaas me alleen over het feit dat ze je liever kwijt zijn als rijk, dat gezegd, waarom krijgen de mensen die remigreren terug naar “hun” land een premie (en ook nog behoud van een eventuele” uitkering) het wel voor elkaar om financiele hulp te krijgen van de overheid. En als die mensen terug willen naar nederland worden ze ( wederom) ontvangen met open armen.
( sorry ik wilde dit toch even kwijt).
Ik snap natuurlijk ook wel dat wij die keuze hebben gemaakt destijds en dat we het toen we vertrokken ook allemaal zelf hebben moeten regelen. ALLEEN toen wij vertrokken was er een heleboel informatie te verkrijgen andersom is het heeel erg moeilijk.
Daarom dank u wel voor deze site.
Mijn vraag is…kun je je alweer in laten schrijven in nederland zonder dat je er woont zodat we ons in kunnen laten schrijven bij een woningbouw? Of kun je je inschrijven bij een woningbouw zonder ingeschreven te zijn in nederland?
Ik zeg al er is zo weinig info te vinden over dit onderwerp
Bedankt voor alle reacties.
Gerda
Hai Gerda
Ik las jouw verhaal en wilde even een snelle reactie geven .
Je kunt je inderdaad al bij Woonnet.nl inschrijven voor een huis , dan kom je in ieder geval op de’ wachtlijst’. Ze vragen dan wel om een correspondentie adres in Nederland.
Verder vragen ze om inkomensgegevens etc. maar dat kun je later allemaal weer aanpassen.
Jouw adresgegevens in Australie passen misschien niet helemaal in het concept waar je het in moet vullen maar dat is niet heel erg , een beetje creatief invullen lukt altijd . ( het is gebaseerd op een nederlands adres)
eenmaal ingeschreven kan het nog best wel lang duren , dus geduld is nodig .
Zelf ben ik eerst gaan inwonen bij familie ,dat is niet ideaal maar was wel een goede uitkomst.
Het is wel een omschakeling want in een paar jaar kan er veel veranderd zijn en moet je ook weer aan die veranderingen wennen.
Groetjes , Alice
Dank je wel voor je reactie Alice, stel dat zeker op prijs en ga dat ook zeker doen.
Hi Gerda,
Het klinkt heel raar maar net als voor jou voelde het voor mij ook geweldig om te lezen dat ik niet de enige ben met heimwee. Ik woon nu 8 jaren in Nieuw Zeeland en kan praktisch aan niets anders denken dan ‘hoe kom ik terug?’. Ik heb vanaf dag 1 heimwee gehad. En dat is nooit over gegaan. En ik weet zeker dat er niets van me over blijft als ik gedwongen word om hier oud te worden. Heimwee is iets vreemds en ik geloof heel goed dat als je dat niet hebt je het onmogelijk kunt begrijpen.
Volgend jaar ga ik hoe dan ook op vakantie naar Nederland (de 3e keer in 8 jaar…yeaahhhh) en ik kan niet garanderen dat ik met de 3 kids weer in het vliegtuig terug kan stappen!
Ik zal in de komende weken beter nadenken over alles en me meer verdiepen in remigratie. Als ik meer uitvindt..deel ik met het forum. (Dank ook aan Cindy overigens!)
Bon
Oh wat ga jij het moeilijk vinden om weer terug te stappen in dat vliegtuig Bon….ik vond het vreselijk! En dan moet je ook nog zo’n lange reis tegemoed.
Ik ben voor de eerste keer pas na 6 jaar voor de eerste keer teruggegaan naar nederland voor vakantie, vanaf die tijd heb ik mezelf voorgenomen om iedere twee jaar terug te gaan voor een vakantie. Ik moet eerlijk toegeven het is iedere keer moeilijker om weer terug te gaan.
Ik heb de eerste 8 jaar eigenlijk nooit niet echt heimwee gehad maar nu mijn zoontje op een bepaalde leeftijd komt heb ik steeds meer het definitieve gevoel dat ik hier niet op mijn plaats ben!
Ik hoop dat we zo elkaar een beetje kunnen helpen.
Ik heb het met hubbie gesproken en we zijn het er over eens, we gaan terug….wanneer? Dat blijft even de vraag. Het is geen vakantie en er moet een boel geregeld worde. Net zoals we destijds hiernaartoe gingen.
Groetjes Gerda
Hoi in heb hetzelfde ik Woon met man in duitsland maar nog niet eens een jaar. En kindje wil graag terug. Wegens moeilijkheid hier met de taal nog steeds en met werk. Leven maakt moeilijker. Dat maakt me zo onzeker. Ik snao als je 6 a 8 jaar in land hebt gewoond dat terugkeren moeilijker is. Echt regels in Nederland gelukkig alles kan digitaal mu moet erbij zeggen. In Duitsland ik begin nu erger heimwee te krijgen in het begin was het meer ik mis Nederland ik heb dit echt gedaan zo grote risco voor me man. En ja ik ben jong bijna 31 jaar en moeite om hier te intergreren is lastig. In je iegen land van herkomst was toch makkelijker. Ik zou terug willen me man moet hier blijven. Rond deze tijd met corona ik voel zo depressief ik heb gevoel dat niemand me begrijpt. Hoop met deze weg heef tkemand anders een eravring
Beste Gerda,
Ik herken me zo in jou verhaal. Ik ben 4 en half jaar geleden naar Australie verhuist. Je mist de gewone simpele dingen die zo vanzelfsprekend zijn. Speelvriendje mee naar huis, even op de fiets een boodschap doen. Kids achterop de fiets of gezellig met je mee fietsen, even op de koffie. Gezelligheid :). Ik wil ook erg graag weer terug maar als ik het zo lees is dat niet makkelijk. Niet echt makkelijk om op sollicitatie gesprek te gaan vanuit australie. Heb je enig idee of je recht hebt op een soort van uitkering ( en om reacties voor te zijn , nee ik vraag niet om een hand out maar wie weet een lening om enige hulp, en ja ik heb genoeg gespaard om mezelf en de kinderen) om in ieder geval de tijd te overbruggen om een baan en huis te zoeken. Ik zal terugkeren met mijn zoontje en dochter, die nederlands zijn.Mijn echtgenoot was nedertlands maar omdat hij 10 jaar niet naar nederland is geweest is zijn paspoort verlopen en niet vernieuwbaar en heeft hij nu dus alleen de australische nationaliteit. Hij zal dus later moeten komen. Ik kan me inderdaad herinneren dat, lang geleden, mijn Algerijnse vriend terug keerde naar Algerije, de nederlandse regering zijn vliegticket betaalde en een bedrag om hem weer op de been te helpen daar. Ben benieuw wat jij onderneemt om je voor te bereiden. Waar in Australie woon je?
Hi Gerda en Bon, ik heb jullie verhalen gelezen woon ook zelf in australia was een returning citizen , maar dit is het niet meer australia is zo vreslijk veranderd en duur geworden dat wij hebben besloten terug te keren naar europa, maar helaas NL is duidelijk geen optie, dus wijken wij naar Spanje net zoveel lekker weer als hier in OZ geodkoper en als we willen kunnen we de auto pakken en naar NL op bezoek het beste van twee werelden, mischine een tip voor jullie . Spanje wordt je met open armen ontvangen
Je kunt je gewoon inschrijven bij de woning bouw. Dit is geen probleem. Je zul dan wel geld voor de inschrijving moeten overmaken. Je hoeft hier niet voor in Nederland ingeschreven te staan. Je moet wel weten dat ( per regio verschillend ) de inschrijftijd voor je in aanmerking komt voor een woning soms wel 4 a 5 jaar kan zijn.
Mvg Anno Prins
Hi Gerda,
Ik ben ff benieuwd, heb je het gedaan? Verhuizen terug naar NL?
Ik kamp met hetzelfde probleem, heimwee, nu een zoontje van twee.
Ook in Australia, heel mooi land, veel positieve dingen hier maar weegt het op tegen het missen van familie? Ben benieuwd of je het gedaan hebt en hoe jou ervaring was.
Miek
Alstublieft lees mijn oproep onder *nieuwe berichten en tips* ……” terugkeer “
Hi Gerda, Fijn zo snel van je te horen. Wat fantastisch voor je dat je man mee terug wil. Mijn man wil liever hier blijven (en dat is een understatement). Ik snap het wel, hij heeft een hele fijne baan en zijn baas is inmiddels ook een goede vriend. Maar onze oudste is 11 en moet binnenkort naar de middelbare school. En dat voelt toch wel als een ‘deadline’. Al is die door het 2talige onderwijs op sommige scholen in NL iets ruimer geworden. Ik leer ze wel goed Nederlands. Mijn kids zijn 11, 8 en 4. Ik ben nu wel 2 keer terug geweest in Nederland. De eerste keer heb ik gehuild vanaf het in de auto stappen tot aankomst in huis. De 2e keer dacht ik slim te zijn…pillen. Grijns. Dat hielp. Geen gevoel. (Ik ben counsellor en psychologie student maar neem dat spul niet zomaar. Maar zeer effectief moet ik zeggen!) En nu…tja, we zullen zien. Ik ben erg benieuwd hoe het jou zo verder vergaat. Wat is jullie werkachtergrond en zo?
Groetjes uit NZ, Bon
Dear Global employee,
I am writing to you about my PhD study on repatriation processes of Dutch and Indian transnational employees. The purpose of the study is to gain insight in and to improve repatriation processes of repatriates (employees who have returned to their home countries after an international assignment). The survey study investigates repatriation processes of employees who have returned from an international assignment in a culturally distant country (a country with cultural and economic contexts distinct from your home country). I am seeking your willingness to participate in my research.
Data collection will be by means of an electronic survey disseminated to repatriates through an online survey tool via the following web link:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFRvWGxRaTBrdWNCNDBKUDhhbHFoY2c6MQ
I would like to emphasise that confidentiality of the organisations and participants is guaranteed. I am looking forward to your response to the survey and those of repatriates in your network.
Yours sincerely,
Reimara Valk
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Hallo,
Ik ben sinds 2005 geremigreerd naar Marokko, en wil nu graag terug naar Nederland. Ik wil graag weten wat ik dan moet doen? Ik ben nu 23 (volgende maand :p ) en heb mijn Nederlandse nationaliteit nog wel. Kan iemand mij aub helpen wat ik moet doen, hoe en waar? Je kan gerust meer vragen stellen over mijn situatie, voor een betere antwoord 🙂
Groetjes Beddy
he ik heb even een vraagje voor je heb je ondertussen al hulp gevonden ik zit een beetje in dezelfde situatie als jou alleen ik heb er niet specefiek voor gekozen om hier te blijven en heb geen nationaliteit alleen een verblijfvergunning die afliep in 2012 en ben sinds 2009 hier in marokko help pleaseee
ik woon pas twee jaar in het buitenland maar heb zo’n heimwee, vooral voor mijn kinderen die het nederlandse leven moeten missen. ik wil in augustus terugkeren. mijn man blijft hier dan nog 1 jaar werken. De enigste optie voor een woning is duur huren, mijn man stuurt me de helft van zijn inkomen. Maar na een jaar wil hij natuurlijk wel bij ons wonen, zijn er tips, of websites waarmee hij zou kunnen solliciteren vanuit het buitenland? en wordt internationale ervaring wel gewaardeerd in nederland?
Klinkt een beetje als mijn verhaal. Alleen bij mij is mijn gezin uit elkaar gevallen 🙁
Ik heb zelf monsterboard gebruikt voor het vinden van een baan. Ik heb gereageerd op
wat ik leuk vond. Daarna werd er contact met mij genomen door een aantal recruiters.
want tja alles gaat via recruiters op monsterboard tegenwoordig. Maar als je in het buitenland
woont werkt dat in je voordeel. Scheelt uren zelf zoeken. Ik heb mijn situatie uitgelegd en zijn
ze voor me gaan zoeken. Ik heb nu bijna elk dag een sollicitatie gesprek via skype. En heb nu
bijna een baan als de laatste stap nu goed gaar. En als andere tip LinkedIn. daar kan je veel
connecties opbouwen met recruiters. Er is wel de kans dat hij voor een 2de gesprek naar NL
moet. Wat mijn recruiter nu doen is een stuk of 5 gespreken regelen voor als ik naar NL moet
dat hij een week voor me vol kan plannen en de kans dat klein is dat ik geen baan heb als ik terug vlieg.
Ik denk dat zelf zoeken en reageren op een baan minder kans heeft op success heeft tegenwoordig in NL als je in een ander land woont
Hi gilberto, hoe ben je aan die recruiter gekomen dan? Via monsterrboard? Ben wel even benieuwd.
Dat wilde ik ook vragen: heb je je cv op monsterboard gezet?
Hallo allemaal,
Wat komt het allemaal zo bekend voor en een schrale troost voor mij dat ik niet de enige bent.
Ik ben in 2009 geemigreerd om de liefde en wilde een nieuw avontuur aan. Ik idealiseerde het en dacht ” ik doet het wel evn”.
Ik ben nog steeds met mijn liefde Maar vanaf het begin was ik Eigenlijk nooit gelukkig in Dit land en dat speelt dan ook weer in je relatie. Hij steunt me wel in alles. Door familie problemen hier maakt het ook niet makkelijk om je lekker in je vel te voelen.
Elk jaar heb ik gezegd dat ik terug wil naar nl Maar nooit heb ik stap durven nemen. Waarom niet? We hebben allebei werk, een huis ( zekerheid) enhoe zit het. GAls ik terug ga. Kan mijn Vriend ook mee, heb ik direct werk( onzekerheid). Maar nu zijn we op het punt gekomen dat ik het Eigenlijk niet meer aan kan en ik ben wakker geschrokken door de vele ruzies die er ineens kwamen en door mijn werk. Opeens besefte ik dat niks me meer houdt. Niet mijn werk niet de liefde en daar Schrok ik van.
Wij hebben dus besloten om terug te gaan. Zal de eerste maanden bij mijn ouders en zusje wonen en mijn Vriend zal dan heen en weer pendelen. Dan rijst de vraag” gaat Dit ons dan wel gelukkig maken?”. Die wtijgels. Gaat hij kunnen komen wonen, zal ik aan een baan komen, Maar zo leven met verdriet in een land ver weg van nl is ook niet goed.
Wie o wie herkent Dit gevoel en zou het samen willen delen.
Het is niet meer dan logisch dat Als je terug leery geen hulp moet verwachten van derde. Je hebt immersed zelf de stap genom
Weg te gaan en weer terug te keren
Hallo Tuscha,
Ik kan met je mee voelen. Ik heb vrezelijke heimwee en miste mijn kinderen heel erg. Ik woon inmiddels al 4 jaar in New York, getrouwd. Ik heb nu echt een gevoel dat ik mijn koffer wilde inpakken en vliegen maar naar Nederland. Begrijp me niet verkeerd mijn man zorg heel goed voor me en hij is echt lief. Ik heb ook een baan. Het is zoveel vragen in mijn hoofd want ik ben 51 jaar. als ik terugkomt wat gebeurd er dan? kan ik een alsnog baan vinden van 36 uur per week want mijn man is ondertussen afgekeurd maar wel mogelijkheid dat hij gewoon zijn uitkering naar Nederland kunnen ontvangen maar niet genoeg om in Nederland te leven.Ik moet eerst terug om zaken te regelen, ik kan wel bij mijn broer terecht of bij mijn kinderen. Ik heb heel veel ervaringen wat werk betreft. Van productiewerk tot kantoor baan en vooral in de catering. Ik ben echt gewoon bang en dan met de gedachten als ik teruggaat naar Nederland wat gebeurt er dan met mijn man dat ik moet verlaten voor een tijdje want ik weet gewoon dat je het niet 1,2,3 de zaken geregeld hebben daar en vooral woning moet je een jaar wachten. Het komt zoveel bij kijken….terwijl ik ben een doorzetter en aanpakker maar ik heb nu echt mooilijk Ik weet niet wat ik moet doen.Ja hier ben ik dan hopeloos verliefd en nu hopeloos vanwege heimwee en mijn kinderen heel erg.
Heel veel groetjes,
Maria
Hallo allemaal,
Wat komt het allemaal zo bekend voor en een schrale troost voor mij dat ik niet de enige bent.
Ik ben in 2009 geemigreerd om de liefde en wilde een nieuw avontuur aan. Ik idealiseerde het en dacht ” ik doet het wel evn”.
Ik ben nog steeds met mijn liefde Maar vanaf het begin was ik Eigenlijk nooit gelukkig in Dit land en dat speelt dan ook weer in je relatie. Hij steunt me wel in alles. Door familie problemen hier maakt het ook niet makkelijk om je lekker in je vel te voelen.
Elk jaar heb ik gezegd dat ik terug wil naar nl Maar nooit heb ik stap durven nemen. Waarom niet? We hebben allebei werk, een huis ( zekerheid) enhoe zit het. GAls ik terug ga. Kan mijn Vriend ook mee, heb ik direct werk( onzekerheid). Maar nu zijn we op het punt gekomen dat ik het Eigenlijk niet meer aan kan en ik ben wakker geschrokken door de vele ruzies die er ineens kwamen en door mijn werk. Opeens besefte ik dat niks me meer houdt. Niet mijn werk niet de liefde en daar Schrok ik van.
Wij hebben dus besloten om terug te gaan. Zal de eerste maanden bij mijn ouders en zusje wonen en mijn Vriend zal dan heen en weer pendelen. Dan rijst de vraag” gaat Dit ons dan wel gelukkig maken?”. Die wtijgels. Gaat hij kunnen komen wonen, zal ik aan een baan komen, Maar zo leven met verdriet in een land ver weg van nl is ook niet goed.
Wie o wie herkent Dit gevoel en zou het samen willen delen.
Het is niet meer dan logisch dat Als je terug leery geen hulp moet verwachten van derde. Je hebt immersed zelf de stap genomen om Weg te gaan en weer terug te keren. Wij zijn er op voorberid dat we tegen veel dingen zullen aanlopen.
graag wil ik in contact komen met mensen die het process hebben meegemaakt zodat we de moeder niet opgeven en blijven volhouden.
Groetjes en success allemaal
Hallo Tuscha
Ik kan mij voorstellen hoe je je voelt.
Je wordt verscheurd door je gevoelens en twijfels. Ik heb zelf iets soortgelijks meegemaakt en zou je willen adviseren om niet te gehaast een beslissing te nemen .
Misschien heb je de knoop al doorgehakt en is het een kwestie van alles in praktijk brengen ?
Waar woon je en welke nationaliteit hebben jullie ?
Het is raadzaam om flink wat te sparen zodat je opnieuw hier kunt beginnen . Voor je man heen en weer pendelen zal na verloop van tijd afnemen , vrees ik , want duur en tijdrovend , dus je relatie krijgt wel wat te verduren . Maak alvast een CV zodat je kunt beginnen met solliciteren zodra je hier bent .
Het is niet zo dat je je gelijk thuis voelt hier want het land waar je nu woont laat je achter met herinneringen en hier moet je die weer opbouwen . Inwonen is een goed plan , dat heb ik zelf ook gedaan , langer dan gepland maar na 2 jaar had ik toch mijn eigen stekkie.
Mijn man is Amerikaan en woont weer in zijn geboorteland sinds 3 jaar , wij zijn al uit elkaar maar de scheiding is nog niet rond en ik heb daar gemengde gevoelens over .
Zelf ben ik ook avontuurlijk aangelegd maar mede door dat mijn kinderen ( van een eerder huwelijk) in Nederland zouden gaan studeren en hun vader zelf geemigreerd is , heb ik de knoop uiteindelijk moeten doorhakken destijds.
Misschien dat ik later nog wel naar het buitenland ga want het blijft trekken ..
Ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt , en laat wat van je horen hoe het verder gaat .
Groetjes Alice
Hallo iedereen,
Ik zit in een hele moeilijke situatie.Ik woon sinds 6 jaar in Egypte en momenteel is dat niet het fijnste land om in te wonen.Had hier een man,die me volledig bestolen heeft,ik heb geen cent meer en kan dus ook niet terugkeren naar Nederland.Ik heb de ambassade en buitenlandse zaken om hulp gevraagd,maar die kunnen niet helpen.Ik zit werkelijk in een uitzichtloze situatie.Mijn dochter kon au-pair werk krijgen in Italie,maar we hadden geen geld voor haar vliegticket,dus haar salaris werd vooraf betaald gedeeltelijk,dus zij is veilig nu.Voor de ambassade geldt alleen in geval van burgeroorlog of erger kan je worden gerepatrieerd…leuk en dan?In Nederland zeggen ze keihard tegen je:We hebben toch niet gevraagd of je terugkomt?Als je alles bij elkaar optelt betekend je Nederlandse paspoort eigenlijk niks.Dat er ergens een lijn moet worden getrokken begrijp ik,maar dat er voor excessen geen uitzondering kan worden gemaakt dat begrijp ik niet.Iedereen hier heeft zijn/haar eigen redenen om niet langer in het buitenland te willen wonen,maar de overheid in Nederland zou iets meer kunnen kijken naar Nederlanders in het buitenland,dan naar buitenlanders in Nederland,die om wat voor reden dan ook Nederland willen verlaten,in alles worden bijgestaan,financieel worden ondersteund en nog mogen terug komen ook……Ik ben blij dat ik via mijn zus deze site heb gevonden en hoop iets van steun te kunnen krijgen.Trouwens,mijn zus is niet in staat mij te helpen om terug te komen,financieel dan gezien,maar zij probeert wel websites te vinden waar iets op te vinden is over deze materie.Hartelijk bedankt iedereen voor het lezen en misschien zitten er wel mensen tussen die iets van een oplossing weten voor mijn probleem
Groetjes,Marjolein
Hallo,
Ik ben in 2005 naar Frankrijk verhuisd, 4 jaar later naar Zwitserland en 4 jaar later weer verder. Omdat ik nog niet weet waar ik heen wil (NL is een van de opties, de luxe van een NL paspoort ;)) ben ik me aan het oriënteren. Zo ben ik op deze site gekomen.
Wat een kommer en kwel lees ik hier! Behalve herkenbare verhalen, over rationele keuzes lees ik ook veel geëmotioneerde verhalen van mensen die nu schijnbaar vergeten zijn wat hun overwegingen waren toen ze gingen. En het bewustzijn van de risico’s. Het NL paspoort vertegenwoordigt de waarde dat je je op veel plekken op deze wereld MAG begeven zonder door bureaucratische molens te worden gehaald. Daarnaast MAG je je in NL en de Europese Unie vestigen. Dit is toch een mooi recht.
Voor de meesten geldt dat als ze niet naar het buitenland waren verhuisd, maar van Neer naar Terschelling en zij nu terug naar Neer willen, want daar was het leven beter, of gewoon uit heimwee, of omdat een toerist ze heeft bestolen en ze nu niets meer hebben, ze eigenlijk met hetzelfde probleem zouden zitten. De gemeente Neer wil niet betalen dat je terugkomt. Is dat vreemd? Nee. Hard maar waar, sorry. En als je dan toch terug naar Neer wilt, moet je onderzoeken wat je nodig hebt om dat te realiseren en hoe je dat voor elkaar krijgt. Als het ‘alleen’ maar om geld gaat (sorry, dit klinkt neerbuigender dan ik het bedoel), dan zul je een plan moeten maken hoe je aan dit geld komt, of vrienden en kennissen erop aanspreken of zij je (tijdelijk) kunnen ondersteunen. Ik snap dat dit heel simpel klinkt en niet altijd makkelijk is. Maar de overheid of ‘Nederland’ erop aanspreken dat ze niet financiële ondersteuning willen bieden aan iedereen die terug wil komen, vind ik eigenlijk een beetje laf en de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes bij een ander leggen. We hebben toch allemaal met mooie doelen voor ogen de keuze gemaakt te verhuizen? Voors en tegens? Terugkeer hoort daarbij.
Ik heb waarschijnlijk makkelijk praten, want ik zit niet met een “dwang” terug te keren. In elk land waar ik gewoond heb, vond ik mooie en minder mooie kanten die ik altijd zal blijven missen, waar ik me ook vestig.
Zo…nu durf ik mijn vraag niet meer te stellen…hahaha…
Dan toch maar: vraagje aan Cindy:
Ik heb mijn arbeidscontract opgezegd en wil een jaartje reizen, alvorens me ergens te vestigen en werk te zoeken (in willekeurige volgorde…). Nu moet ik ergens mijn inboedel opslaan en na wat gezoek bij verhuisbedrijven werd mij aangegeven, dat als ik naar Nederland wil, ik mijn inboedel alleen belastingvrij kan invoeren als ik een arbeidscontract kan overleggen. (????) Ik heb diverse sites afgezocht, maar heb de weg naar de juiste nog niet kunnen vinden, waarin ik alle wettelijke regels omtrent invoer van eigen huisraad kan vinden, ook als ik die alleen maar wil laten opslaan, omdat ik nog niet weet waarheen het gaat daarna.
Kunt u mij helpen aan de juiste informatie te komen? De ministeries zijn behoorlijk door elkaar gegooid sinds ik weg ben…
Alvast dank!
Kayleigh
Goedendag,
Ik ben op mijn 19e vertrokken naar Frankrijk voor de liefde, samen met hem op mijn 22ste een zoon gekregen en 2 maanden terug bevallen van een prachtige tweeling, ik ben nu 26 en het gaat echt niet meer tussen de papa en mij en wil dus terug naar Nederland, ik heb al gezocht op het internet maar veel duidelijker wordt het niet.. Kan ik terug als ik toestemming heb van de papa? Ik heb al een tijdelijke woonruimte en werk is ook geen probleem.. Hoe zit het met de kinderen? Waar moet ik rekening mee houden etc? Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen!
Groetjes anna.
Hoi Anna,
Als je kindertjes in Frankrijk geboren zijn, zijn ze Frans. In Frankrijk mogen de kinderen alleen het land uit met toestemming van beide ouders. Doe je dit toch tegen de wil van de vader wordt het als ontvoering gezien en dit kan later in een rechtzaak om de voogdij tegen je gebruikt worden.
Ik raad je aan geduldig te zijn. Probeer een NL paspoort voor ze te krijgen via de ambassade, zodat ze in ieder geval beide nationaliteiten hebben. Daarna zul je (als de vader nog steeds tegen is) een advocaat moeten zoeken en het via het gerecht moeten regelen. Deze kijken in het voordeel van de kids, dus zorg dat je kunt aantonen een baan, een huis, scholing, familie/ vrienden te hebben in NL, en stel een goede bezoekregeling voor. Dan heb je de meeste kans om ze mee te mogen nemen.
Sterkte!
Inderdaad een hoop “kommer en kwel” van mensen die niet weten hoe ze terug kunnen keren naar NL. Ik ben zelf in 2004 geemigreerd naar Argentinie. Mijn man is Argentijn en wij zijn hier getrouwd. Ik heb – vergeleken met de rest van de verhalen – niet te klagen over mijn leven hier. Heb een baan, een goed huwelijk, maar ik mis de typische Nederlandse dingen zo. Het directe karakter en het aanpakken van kwesties. Hier draait men eeuwig om de zaken heen en je weet nooit wat je aan iemand hebt. Dat veroorzaakt toch innerlijk wel wat problemen bij mij. Argentinie is een corrupt land en onveilig. Je moet weten daarmee goed om te gaan. Het is de laaste jaren alleen maar slechter geworden. Ik ben net terug van een bezoek aan mijn familie en merkt dat ik Nederland wel erg mis.
Eerlijk gezegd ben ik het wel eens met velen als men zegt dat je zelf de consequenties van je keuzes moet dragen. Ik hoor van veel kennissen en familieleden in Nederland dat zij problemen hebben met hun werk of zelfs hun baan zijn kwijtgeraakt. Gepensioneerden kunnen net rond komen. Het is geen vetpot in Nederland in de huidige crisistoestand. Ik denk dat het derhalve niet eerlijk is om het verlangen van de Nederlandse overheid dat ze de “rode loper” voor je uitleggen en je financieel helpen bij terugkomst. Dat betekent dat als je terug wilt keren je net zo hard aan de slag moet als toen je uit Nederland vertrok…. een baan zoeken, huisvesting en opnieuw de schouders eronder zetten. Zal niet makkelijk zijn, maar dat is het nergens!!! Ik wens iedereen die wil terugkeren erg veel succes.
Hallo,
Ik heb de meeste reacties gelezen op deze website en het is allemaal erg herkenbaar.Ik ben ook erg blij dat ik deze site heb gevonden.
Na 16 jaar in China te hebben gewoond,plan ik om op korte termijn terug naar Nederland te gaan.Ik ben veel aan het voorbereiden en hoop rond december (of eerder) terug te kunnen.Het zal heel zwaar worden vrees ik..Woning zoeken,scholen voor mijn twee kinderen,een baan of zelf een zaakje beginnen..Op een uitkering hoef ik volgens mij niet te rekenen na zolang weg te zijn geweest,dus financieel bereid ik me ook zo goed mogelijk voor om het minstens een jaar uit te kunnen zingen, mocht ik geen baan kunnen vinden.En 16 jaar weg uit Nederland is hetzelfde denk ik als een leeg blad overhandigen aan een werkgever..Mijn cv betekent niets voor ze.Toch ben ik nu al vacatures aan het doornemen en heb vandaag nog gesolliciteerd.Je kan het altijd proberen!
Met alle tips en ervaringen die ik hier heb gelezen kan ik me goed voorbereiden.Plannen om terug te keren heb ik al jaren,maar ik moet toegeven dat sommige verhalen van mensen die terugkeerden me in het verleden ontmoedigde om deze stap te nemen.
De consequenties van mijn keuze 16 jaar geleden accepteer ik en ik kan ook heel goed begrijpen dat de overheid niet klaar staat met de rode loper.Toch zouden ze voor echte noodgevallen wel wat meer hulp moeten kunnen bieden vind ik zelf.
Ik wens iedereen veel sterkte!
Beste lotgenoten heimweeders. Interessant te lezen de verschillende reacties van mensen die ooit hun droom hebben ‘geleefd’ en nu toch twijfelen of het de juiste stap is geweest. Zelf woon ik nu bijna 3 jaar in Canada met mijn ‘spouse’. Ik ben geboren in Canada en als 8 jarige meisje ‘mee gesleurd’ (zo voelde dat) naar Nederland met mijn Nederlandse adoptieouders. Het was moeilijk aanpassen en ik had altijd een stemmetje in mijn hoofd…later als ik groot ben keer ik terug. Maar de tijd ging verder en ik studeneerde, werkte en werkte en studeerde. Ik kon nooit echt langer dan 4 jaar ergens wonen of werken en dan begon die aantrekkingskracht om toch weer naar dat ‘andere’ plaats of organisatie te vertrekken. Het leek alsof dat ‘andere’ beter of spannender was. Met 3 kinderen probeerde we destijds om terug naar Canada te emmigreren. We (mijn man leefde toen nog) huurde een camper en trokken 4 weken door de prachtige Ontario. In Alconquin park vroeg ik de kinderen of ze hier wilde wonen. Mijn jongste gaf aan dat niet te willen omdat ze haar vriendjes zouden missen. Ik respecteerde haar keus vanuit de eigen herkenning. Voor mezeld had ik wel zo van…als ik 50 jaar word dan wil ik een soort sabbatical, een half jaar in Canada. Dat was dus in September 3 jaar geleden. Uiteraard gaat dat een langer periode aan vooraf. De ‘emmingrantieconsultants’ staan voor je klaar (5000 euro betaald aan goed bedoelde adviezen) Mijn partner is nog steeds aan het wachten voor zijn PR (permanent residence) en hij mag hier niet werken en is niet verzekerd. Hier wordt ik als buitenlander gezien omdat ik 40 jaar buiten Canada heb gewoond. We hebben hier in Bed&Breakfast en Hollandse Tea Room opgezet in een plaatsje net onder de parchtige Alconquin park. Mijn droom werd werkelijkheid. Maar….wie had gedacht dat ik zo’n last van heimwee zou krijgen. Het was alsof mijn innerlijke kind (terug keren naar mijn geboorteland) in conflict was met al die levens ervaringen die mij tot Judy met de vele rollen constant aan het boksen waren. Zoals een andere blog lotgenoot schreef: alles aan doen, aanpassen, vrienden maken enz was voor mij een rationale oplossing. Het gevoel versus verstand. Maar ook zo van ‘dit was mijn droom….waarom kan ik HIER niet gelukkig zijn.’ Mijn kinderen nu 25,27,29 wonen in Nederland en ik reis 3 keer af om hun te bezoeken.De mobiliteit heb ik dus. Maar toch nog intens ‘home sick’.Daarbij speelt ook mee dat ik een aantal chronisch aandoeningen heb (reuma enz..) en hier geen kwalitatief geode zorg is. We hebben hier geen eigen huisartsen, moeten alle medicijnen zelf betalen (en ik als sponsor ook die van mijn partner die diabetic heeft) en mijn aandoeningen hier niet echt worden erkend. Momenteel ben ik heel erg ziek. De wachttijden voor een operatie die ik zou moten ondergaan duurt minstens 2 jaar. In Nederland opereren is een optie maar daar heb ik weer geen ziekenfonds
Dus nu is het zo dat we de B&B in de verkoop hebben gezet en hopelijk niet te lang hoeven te wachten voordat het verkocht gaat worden. Uiteraard met verlies en het zal moeilijk zijn om met schulden Canada te verlaten.
Wat ik mee neem terug naar Nederland is een koffer met ervaringen, zelf confrontaties die hopelijk leid tot zelf inzicht. Ik noem zelf deze ervaring Vision Quest, op zoek naar de ware ik.
Judy
Sorry voor alle ,niet zo goede ,ervaringen.
Wij wonen nu al meer dan 30 jaren in de States, en hebben nooit
terug gezien.
Heimwee soms wel een beetje, vooral met Sinterklaas,
Kerst , en niewjaar.
Maar dan hebben wij ook onze eigen “memories” gemaakt,
met kinderen en kein kinderen.
Het blijft een feit, nergens in de wereld is er de gezzeligheid,
die in Nederland bestaat, maar persoonlijk ben ik
van jong af al een wereld burger geweest.
Het is goed om even terug naar Dokkum, maar dan ben ik toch
weer blij om het grote land weer te zien.
Dirk Bouma.
Ik heb een vraag dird bouma
als je zolang in het buitenland woont rak je je paspoort niet kwijt of moet jij het op tijd verlengen.
Mvg,
Jhon
Terug naar Nederland
Zolang je vrijgezel ben of gewoon meen nederlandse partner hebt dan zijn de problemen niet zo groot.
Het begint pas echt vervelend te worden als je terug naar nedeland wil gaan met je buitenlandse vrouw en kinderen.
Ben zelf 12 jaar getrouwd en heb 4 jonge kinderen. Ik ben al 25 jaar uit Nederland en heb de hele wereld wel zo’n beetje gezien.
Leef de afgelopen 8jaar met de familie in Azie. De kinderen en ikzelf kunnen zonder problem terug naar Nederland, mijn vrouw echter moet eerst de inburgeringscursus (hetgeen ik wel positief vind), en een examen doen op de ambassade of konsulaat. Bij een geslaagd resultaat kan nu de MVV aangevraagd worden. En hier begint de pret. Eerst zouden we naar brazilie moeten om alle papieren in orde te krijgen van de familie met de vetalingen en appostilles van de geboorteaktes en huwelijksakte. Nieuwe Nederlandse paspoorten aanvragen omdat die in de loop van jaren verlopen zijn en niet kan aanvragen in het land waar we verblijven. Nu ben je al zo’n 2 maanden verder. Om een MVV aan te vragen moet ik in Nederland wonen en werk hebben voor minstens een jaar. Dit is als expat natuurlijk al lastig daar we niet in Nederland wonen. We kunnen naar Nederland gaan met de papierwinkel en de familie, mijn vrouw kan dan 3 maanden blijven en moet dan voor 3 maanden het land verlaten. Zo wat doe je met de kinderen. Je bent naar Nederland gekomen en hebt jezelf en de kinderen aangemeld. Je hebt een school gevonden voor de kinderen, je hebt werk gevonden, je hebt een woning gevonden, je huisraad is eindelijk aangekomen. Nu kan je dus de MVV aanvragen. Op zeker is er al 1 of 2 maanden verstreken. De kinderen wonen nu in Nederland en hebben dus leerplicht, de vrouw moet het land uit. En nu, wie zorgt er voor de kinderen, jij hebt een baan en dus geen tijd om ze naar school te brengen en om ze van school aft e halen etc.etc. Kortom de kinderen moeten dan maar naar brazilie met mijn vrouw voor drie maanden of tot de MVV is goedgekeurt. Die verliezen dus op zeker een jaarop school. De rompslomp is enorm om terug te keren naar Nederland en informatie krijgen is zo goed als onmogelijk als je in het buitenland woont.
Beste Martin,
Ik ken jou situatie. Ben nu momenteel ook woonachtig in Zuid-Amerika. Heb 2 kinderen gekregen en ben hier getrouwd. Mijn kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit maar mijn vrouw niet. Nu moet je minimaal een half jaar tot een jaar gescheiden leven van je gezin. Dit zou in 2014 niet meer mogen denk ik. Je gezin wordt zo uit elkaar gerukt. Ik hoop dat het bij jou allemaal goed gaat komen. Ik ben nu momenteel in de begin fase van deze cirkel.
Mvg Anno
Hoe heb je dit opgelost Martin?
Ikzelf woon nu 9 jaar in Mexico… heb een Mexicaanse vrouw en 2 kids (2 en 6 jaar oud, hebben beide NL paspoorten). Nu hoef ikzelf niet perse terug naar Nederland, echter wil mijn vrouw. Vanwege de kinderen (opleiding) en de groeiende onveiligheid in Mexico.
Ik ben hoger opgeleid en nog steeds jong (39 kuch kuch). Het is waarschijnlijk het beste als ik alleen richting Nederland vertrek en een baan vindt. Ik kan eerst bij mijn ouders verblijven.
Dan erna met de rompslomp voor mijn vrouw beginnen.. is dat het beste scenario? Tips?
Arjan
Ik heb hetzelfde probleem. Mijn man is american en wij zijn 28 jaar getrouwd. We hebben een 11 jaar zoon. Wij gaan volgend jaar terug. Mijn zoon heeft een nederlands paspoort en ik ook. Mijn man heeft geen nederlands paspoort, zo Volgens mij mag hij maar 3 maanden blijven. Ik weet niet precies hoe dit werkt want mijn brother in law was naar nederland overage plats ten hij is americaan. Hij was in Amsterdam voor twee jaar voor werk en zijn vrouw die ook Americaan is hoefde Niet weg na drie maanden. Zo kunnen grote bedrijven wel verblijfsvergunningen krijgen voor americanen. Prive can dat niet.
Jeetje Martin, wat absurd! Is er geen uitzondering op een visum of een ander tijdelijk visum mogelijk in de wachtperiode?
Eerst verhuizen naar een ander Europees land van de Europese, zoals België. De EU route dus, zie buitenlandsepartner.nl
Ik ben in 2009 weggegaan uit Nederland zonder me uit te schrijven. Heb veel geld verloren door frauderende investeringsbedrijven. Gestopt met het betalen van alimentatie in Nederland en met het resterende geld geleefd in Brazilie. Ben opnieuw getrouwd, gescheiden en beroofd, het geld dat ik nu nog heb wil ik betalen aan het LBIO, want deze organisatie heeft het afgeven van een nieuw Nederlands paspoort geblokkeerd. Het Ned. Consulaat in Rio do Janeiro geeft alleen een z.g. noodpasporrt af na toestemming van het LBIO te Rotterdam, deze organisatie int de te betale alimentatie. Heb inmiddels wel een ticket gekocht om op 23 september a.s. terug te keren naar Nederland. Kan direct meenemen 10.000 euro en over max 2 maanden kan ik 40.000 euro betalen. ( huis verkocht ) .
Wacht dus met spanning op een bericht van het LBIO. Het lijkt er nu op dat Brazilie mijn gevangenis is geworden.
Omdat ik ook Portugees spreek en relaties in Portugal heb zou ik daar een inkomen kunnen krijgen, niet veel, maar genoeg om van te leven. Ben 65 jaar en sinds juli 2009 in Brazilie.
Wil graag naar Nederland om de problemen met het LBIO op te lossen, maar tot nu toe nog geen reactie ontvangen.
Is er iemand met ervarrng en/of advies, lees het graag.
Guus geen Nicolas meer? Mooi verhaal maar de waarheid spreken blijft jouw grootste probleem. Ik krijg haast tranen in mijn ogen. Chaos geschopt in Nederland en Brazilie, volgens eigen zeggen een Miljoen Euro in Brazilie verbrast en nu met hangende pootjes al klagend op de terug weg? Ik kan alleen tegen een ieder zeggen, blijf uit zijn buurt….
Hoe langer ik weer terug in Nederland ben , hoe meer ik besef dat ik eigenlijk een hoop zaken bekijk vanuit een buitenlandse invalshoek . ( zomaar even een gedachte , laat op de avond )
Want bepaalde dingen blijf ik vreemd van Holland vinden , hoewel ik dat voor vertrek naar het buitenland heel gewoon vond… Tja , je wordt een wereldburger denk ik . Je wereld is groter geworden en dit kleine kikkerlandje waar je naar terug gekomen bent schijnt niet meer te lijken op dat waar je gewend aan was . Dat komt omdat je zelf veranderd bent en als je al last van heimwee had dan is dat naar een gevoel van een bepaalde tijd met een bepaalde emotie en-of gebeurtenissen waar je waarde aan hecht (e).
Diezelfde heimwee overkomt je waarschijnlijk ook weer naar het land waar je destijds naartoe gegaan bent.
Hoi Eva, ik herken het helemaal! Overmorgen vliegen wij terug naar Nederland, na 3 jaar aangemodderd te hebben in Canada. Yep de kinderen….wat kun je die toch missen…
success!!!
Judy
Hoi Eva. Het waren 3 hectische weken. We zijn 3 jaar geleden naar Canada vertrokken met een ideal om onze droom te verwezenlijken. We hebben hier een B&B http://www.thedutchinncanada.com en ik heb een Eigen praktijk als psychotherapeut/coach http://www.hooymeyercounselling.com
Ik ben geboren in Canada en op 9 jarige leeftijd met mijn adoptieouders terug gekeerd naar NL. Ik had altijd een droom om terug te keren. Mijn partner heeft zelf 20 jaar in Duitsland gewoond en wij waren 7 jaar geleden collega’s (Shell International, Rijswijk).
Maar goed, Arnold mijn partner was bezig om PR (permanent resident) hier te worden. Vorige maand kregen we bericht dat het geweigerd was en 3 weken geleden kreeg Arnold een herseninfarct, hersenvliesontsteking met epileptische insulten. Ik dacht dat ik hem kwijt was…na reanimatie heb ik 911 opgebeld en hebben ze hem naar intensive care grbacht. Hij was niet verzkerd en als sponsor zou ik 3000 dollar per dag moeten gaan betalen voor zijn zorg. Ik heb toen contact gezocht met de Nederlands consulaat maar ze konden mij niet helpen. Vervolgens heb ik mijn oude huisarts in Goes opgebeld en hij adviseerde mij om na 3 weken (meestal volgt een beroerte binnen 3 weken weer) terug te keren naar NL. Ik heb de B&B te koop gezet en morgen vertrekken we met de hond terug. We kunnen tijdelijk een vakantiehuisje huren zodat mijn partner zich kan inschrijven in de gemeente en ook aanvullend zorgkostenverzekering aan vragen.
Ik ben ook nog auteur van opleidingen (CIVAS) dus het schrijfwerk kan ik gelukkig gewoon blijven doen. De hypotheek loopt namelijk gewoon door in Canada. Als ik terug kijk heb ik in die 3 weken tijd gevochten als een leeuw en alle krachten verzameld om het allemaal te doen kloppen. Uiteraard is dit een gedwongen terugkeer. Na 6 maanden mag Arnold weer terug naar Canada voor 6 maanden. Hopelijk is dan onze huis in Canada verkocht. We hebben onze camper aangehouden en willen gewoon op vakantie zijn in Canada. We hadden in de 3 jaar tijd geen tijd hiervoor.
laat weten hoe het met jou gaat
liefs
Judy
Bestaat er een basis(stappen)plan voor senioren die zich destijds bij hun vertrek hebben laten uitschrijven maar weer terug willen naar Nederland. Voor deze groep is vooral het punt van de zorgverzekeraar belangrijk.
Wie heeft ervaring of werkt binnen deze afdeling?
Ben benieuwd naar de reacties.
Groet uit Spanje
Deze vraag geldt ook voor mij. Ik woon 35 jaar in de UK en denk erover om terug te keren naar Nederland. Ook ik ben gepensioneerd. Kan mijn huis verkopen en een huis ervoor terug kopen in Nederland. Maar hoe zit dat met de belasting? de zorgverzekeraar? inschrijving. Kortom een plan zou heel hulpvaardig zijn.
Is er een website voor ons senioren?
Ieneke ben je inmiddels er in geslaagd om terug te gaan naar Nederland want ik zie dat jouw bericht meer dan een jaar oud is!
Ongelofelijk hoeveel Nederlanders terug willen naar Nederland.
Tja zit zelf ook te wikken en te wegen wanneer ik terug kan.
Ben nu 5 jaar in Canada maar kan niet wennen. Ik vergelijk alles te veel met NL. 🙂
Mijn probleem is dat mijn kinderen geen snipper Nederlands praten.
Dus ben ik na lang zoeken op de zgn. ISK scholen gestuit.
Hopelijk kunnen mijn kinderen daar hun Nederlands leren en dan doorstromen.
Mijn vrouw wil eigenlijk helemaal niet terug, zij is Bulgaars-Canadees, en is doodsbang dat ze gediscrimineerd en met de nek aangekeken zal worden.
Waarom? We hebben 6 jaar tesamen in Nederland gewoond en de ervaringen waren niet zo leuk, om het maar zachtjes te zeggen.
Ook onze diploma’s (canadees) zijn niets waard in NL dus dat word afzien.
Maar goed, ik ga eerst eens terug om te kijken of ik NL nog wel herken en dan richt ik voorlopig mijn pijlen op het gebied rondom Nijmegen. (lekker dicht bij Duitsland)
Mocht het bevallen dan ga ik als eerste terug en probeer wat op te bouwen voor het gezin over komt.
Dat lijkt mij het meest “veilige”.
Succes allemaal!
Hi, een tip om NL te leren voor als er geen NL in de buurt is: juffrouw Blom. Google het maar eens. Succes! Bon
Uitstekende tip!! Kijk maar eens bij de links:
Onderwijs/taal :
http://www.stichtingnob.nl/ouders/terugkeren-naar-nederland.aspx
http://www.juffrouwblom.nl
http://www.ipc-nederland.nl
http://www.bilingualkids.nl
juffrouw Blom heeft op de site ook al eens een blog geplaatst.
Fantastisch,.
Ga meteen kijken.
Bedankt
Hallo Henk
Even een reactie op je berichtje:
Ik weet niet wat voor diploma’s jullie hebben maar je kunt buitenlandse diploma’s via COLO.nl om laten zetten naar Internationale of Nederlandse Certificaten .
Ik hoop dat je hier wat aan hebt ,
Groetjes Alice
Perfekt!
Dank u wel voor het advies.
hallo,
ik zie een hoop problemen die zich kunnen voordoen als je weer terug wil keren naar Nederland maar de meeste problemen die ik lees die zijn volgens mij voor ons niet van toepassing.
mijn man en ik en onze dochter nu 11 jaar zijn 4 jaar geleden verhuisd naar Polen mijn man en ik hebben alle twee een Wao uitkering. nu willen we volgend jaar weer terug naar Nederland omdat ook al is het leven heerlijk hier, we toch veel dingen gaan missen, vooral de dingen die ik in de meeste verhalen hier terug lees. het plan is omdat we alle twee nog jong zijn ( 37 en 40 ) na ons pensioen terug te keren om van dit heerlijke rustige leventje te genieten. en onze dochter zou in Nederland veel meer kans hebben op een betere toekomst en dat is wel een van de voornaamste reden dat we terug willen.
nu lees ik dat de problemen zijn om terug te keren is werk en een huis vinden maar wij hebben een Wao uitkering uit Nederland dan is werk zoeken niet van toepassing.
nu heb ik al die tijd dat wij hier wonen en daarvoor al, netjes elk jaar mijn inschrijving verlengd bij de woningbouw vereniging mijn man en ik staan alle twee apart nu elk 12 jaar ingeschreven. dus ik denk dat een huis huren bij de woningbouw vereniging ook een niet al te groot probleem zou moeten worden.
ik heb gelezen dat als je vanuit het buitenland je kind aan wil melden op een school dat ze die dan bijna in alle gevallen accepteren omdat ze leerplichtig zijn ( dit weet ik dus niet zeker )
dit zijn eigenlijk de grootse problemen die ik heb kunnen vinden op internet waar je tegenaan kan lopen. misschien dat iemand tips heeft waar we goed op moeten letten of van te voren aan moeten vragen. want we gaan pas over 10 maanden en ik heb het idee dat ik nu eigenlijk helemaal nog niets kan doen.
groetjes Angela
ISK onderwijs, speciaal voor kinderen die de NL taal niet machtig zijn.
Duurt ong 2 jaar.
wij spreken gewoon Nederlands thuis en hebben die 4 jaar dat we hier wonen het Nederlands goed bijgehouden met onze dochter. ze zal wel iets op schema achter liggen qua grammatica maar niet zo heel veel. ze kan gewoon terug naar haar oude school.
FF een vraagje mensen.
Ik heb eveneens mijn oog laten vallen op Middelburg en omgeving (dicht bij Belgie etc).
Wie kan mij het e.e.a. vertellen over werk daar en acceptatie van buitenlanders?
Ik wil het liefst ZZP’er worden (verbouwingen/bouwen/reparaties om en in het huis) en los-vast werk doen. Dus ook overwippen naar Belgie voor werk en reparaties.
Hallo lieve mensen,
Ik ben NanJames, 58 jaar en ben vorig jaar vanuit Holland vertrokken om te werken op Kreta. Mijn werkgever is overgenomen door een Amerikaans bedrijf, en momenteel zijn alle werkzaamheden gestopt. Ik heb geen inkomen meer, en achterstallige betalingen blijven gewoon uit, ondanks al mijn inspanningen om geld te krijgen zodat ik hier mijn inmiddels achterstallige kamerhuur etc. kan betalen, voordat ik terug kan keren naar Holland. Ik ben niet geëmigreerd, alleen hier gekomen voor werk, en omdat het klimaat beter is vanwege mijn gezondheid (copd). Ik ben alleen, heb geen geld hier en ben aangewezen op een paar vrienden uit Holland die mij zo periodiek wat geld lenen/overmaken. Het is gewoon een belachelijke situatie waarin ik verkeer, de ambassade doet ook niets voor me, geeft ook verder geen hulp om mij hier weer vandaan te krijgen, en ze vertellen mij dat ik aangewezen ben op evt. familie etc. om mij hier weg te halen. Het is gewoon uitzichtloos, ik zit hier gewoon “gevangen” op dit eiland, en weet niet meer wat te doen!
kom naar mij schrijf je bij mij in heel simpel.
Lieve allemaal,
Ik ben blij deze website gevonden te hebben. Mijn situatie is iets wat gecompliceerd en schijnbaar ook niet helemaal volgens de regels als het om uitschrijven gaat maar dat heeft alles te maken met mijn beroep als danser en de freelance kant daarvan.
Ik ben in 2006 naar Engeland verhuist voor werk met een dansgezelschap in London en heb daar mijn man ontmoet. Wij zijn begin dit jaar getrouwd en hebben een dochter (met Engels paspoort) van bijna twee jaar. Mijn Engelse man en ik hebben het al een tijdje over naar Nederland verhuizen. Vanwege mijn familie en vrienden die ik erg mis en hij heeft niet echt dezelfde relatie met zijn ouders die hier ook wonen en zijn twee broers die wonen in Dubai en Kaapstad. Ook willen we graag dat onze dochter en hopelijk ander(e) kind(eren) in Nederland opgroeien met hun oma en opa en tante en oom en mogelijk neefjes en nichtjes dichtbij. Ik heb altijd een connectie gehouden met Amsterdam en mijn vorige dansgroep waar ik vier jaar heb gewerkt voordat ik naar Engeland verhuisde en heb mijn flat in Amsterdam aangehouden omdat mijn zusje daar woonde en ik terug kwam naar Nederland voor werk op korte projecten. Ik heb dus dubbele belasting en andere kosten betaald, altijd. Maar dat was nooit een probleem voor mij als ik maar werk had.
Nu zijn wij dus een (voor mij) re emigratie aan het plannen en het liefst zo snel mogelijk omdat we hopen een tweede kindje in Nederland te kunnen krijgen. Door allemaal vervelende incidenten met ons eerst kind en de bevalling in een Engels ziekenhuis. Voordat we ook maar kunnen beginnen met het plannen van deze immense verhuizing moet er natuurlijk enorm veel geregeld worden en voor ons is werk op het moment de hoogste prioriteit. Ik wil dat mijn man werk kan vinden of potentieel werkgevers kan vinden voordat we verhuizen. En ik wil uitzoeken wat mijn rechten zijn als ik bijvoorbeeld zwanger raak en ik Nederland ben maar dus niet kan werken.
Heb ik dan recht op zwangerschaps uitkering? Ik werk nl hier in Engeland en als we hier zouden blijven voor ons volgende kindje zou ik recht hebben op die uitkering….kan ik dit mee nemen naar Nederland??
En als tweede vraag is pensioen natuurlijk. Ik heb vanaf mijn 15e pensioen opgebouwd in Nederland maar ben natuurlijk gestopt met dit omdat ik in een ander land werkte en daar geen pensioen heb opgebouwd. Omdat ik toch belasting heb betaald zou ik dan toch het pensioenen gat ontlopen??? Ik weet dat er nog heeeeel veeel dingen zijn die we moeten uit zoeken en ons volgende kind plannen dat kan natuurlijk nooit dus die komt wanneer die komt en dat zal ook de nodige uitdagingen meebrengen.
Gelukkig zijn mijn ouders in nederland om te helpen. Zouden zij bevoorbeeld garant kunnen staan voor ons als we een huis of flat zouden willen huren? Omdat mijn man en ik allebei freelancers zijn is dit altijd een probleem geweest maar omdat we niet in Nederland hebben gewerkt is dit misschien zelf nog moeilijker???
Ik hoop dat iemand dit leest en dat ik misschien een dialoog aan kan gaan met mensen die hier ervaring mee hebben en tips of waarschuwingen….ik ben mij ervan bewust dat het niet makkelijk gaat worden en ik wil zo goed mogelijk voorbereid zijn voordat we de move maken. Ook omdat leven zoals het hier nu is in Engeland goed is….maar het kan beter en dat is dichter bij mijn familie!
Liefs,
Sarah
Beste Sarah,
Ik zal je een mail sturen met wat tips en sites waar je het antwoord op een aantal van je vragen zou kunnen vinden. Hieronder vast wat algemenere informatie, terugkeren uit een EU land is niet zo heel erg ingewikkeld. Op de website van de SVB is veel informatie te vinden en op de site van de Rijksoverheid.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zelfstandigen-zonder-personeel-zzp/vraag-en-antwoord/heb-ik-als-zelfstandig-ondernemer-recht-op-een-zwangerschapsuitkering.html
Succes!
Super helemaal top Cindy bedankt! Ik kijk uit naar je mail!
Bedankt!
Sarah Hoe gaat het nu met je? Alweer terug in NL?
Wat een verhalen als ik dit zo allemaal lees. Ik ben 10 jaar geleden vertrokken en woon nu sinds 4 jaar in Amerika. Ondertussen ben ik getrouwd en heb een 3 jarig dochtertje. En inderdaad. Heimwee. Vreselijke heimwee. Ik heb mijn vertrek datum hier over een week geboekt. Ik ga terug. Ik ga bij mijn ouders inwonen eerst, wat al moeilijk zal zijn en dan van daaruit zie ik wel. Me in laten schrijven. Nederlandse documenten voor mijn dochtertje regelen. Baan zoeken en een huis zoeken. Ik kan het niet meer hier. Elk jaar wordt het moeilijker om weer dat vliegtuig in te stappen en afscheid nemen van iedereen. Gelukkig begrijpt mijn man het. Maar wanneer hij over kan komen, zal er echt aan liggen. Maar mijn gevoel om terug te gaan is zo sterk, dat ik me er niet meer bij neer kan leggen hoor. Ik ben benieuwd hoe het dalijk allemaal gaat.
Hallo,
Ik wil na 6 jaar Istanbul weer terug naar Nederland. Ik heb een baan aangeboden gekregen in Nederland voor het internationale bedrijf waar ik nu werk. Ik ga niet terug als expat ook geen highly skilled person.
Ik ben getrouwd sinds 3 jaar met geen EU onderdaan wij hebben een dochter samen. Zij heeft de Nederlandse nationaliteit zoals ikzelf alleen mijn echtgenoot is Turks. Wij willen met het hele gezin terugkeren. Woonruimte is geen probleem we kunnen bij familie terecht in eerste instantie. Werk is ook geen probleem. Mij vraag is of mijn echtgenoot in het hele immigratie proces in moet en of er geen uitzonderingen zijn.
Alvst heel erg bedankt.
Hi Karin,
Je situatie is voor mij herkenbaar. Onlangs heb ik met de IND gemaild (dat kan tegenwoordig, en ze antwoorden nog ook!) en ondanks dat mijn partner voor ons vertrek naar het buitenland een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd had, moeten we voor hem opnieuw een mvv aanvragen. dat kan alleen als jij minimaal een jaar inkomen uit arbeid boven een bepaald minimuum hebt, maar daar zit je al snel aan. de bedragen kun je op de website van het IND terug vinden. In jouw geval is werk geen probleem. ook moet hij een toets afleggen om te kijken of hij al voldoende Nederlands kan om snel zijn weg te vinden in Nederland. Maar er worden wel uitzonderingen gemaakt voor werknemers van internationale bedrijven. als het goed is heeft jouw werkgever hier ervaring mee. ANders zou ik even bellen met het IND.
sukses!
groet, Dianne
Mijn niet EU-partner had ook een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd voor ons vertrek en ik dacht dat ik dat gewoon kon vernieuwen. Ik ben nu 52 en met gezondheidsproblemen (heup vervanging, long embolie etc) en heb daardoor mijn werk verloren (heb 30 jaar gewerkt). Wil nu graag terug naar Nederland (met Nederlandse volwassen kinderen), maar ik ben op mijn man aangewezen als kostwinner (hij heeft een gewild beroep, spreekt Nederlands). Hoe moet dat dan als ik alleen in Nederland zit. Krijg waarschijnlijk geen werk om hem te laten overkomen. En zonder werk geen woning. Met andere woorden, zo kan ik dus nooit meer terug naar Nederland? Mijn dochters zijn 18 en 20 en zullen eerst Nederlands moeten leren voordat ze werk vinden. Kunnen die garant staan voor hun vader om over te komen? We hebben wel allebei ons pensioen goed verzorgd maar dat is pas over 13 jaar!
wie kan mijn vertelen wat ik nodig heb om terug te komen naar nederland ik woon met mijn vrouw die uit nigeria komt in england weet iemand hier wat over moet zij b.v ook de inburegrings curses volgen of niet ze had bij ons bezoek naar nederlang geen visa nodig email is rudolf1@live.co.uk
Als je vrouw tevens de Engelse nationaliteit heeft niet. Is ze alleen Nigeriaans dan wel.
Ps ff een vraagje tussendoor.
Is het werkelijk zoo slecht gesteld op de arbeidsmarkt voor 50+???
Ik wil dolgraag terug maar ben bang dat ik in een leeftijdsdiscriminatie wespennest terecht ga komen.
Ben timmerman/huizenbouwer/renoveerder etc etc. van beroep en zoek een gemeente die testprojecten aandurft mbt. aparte woningen en bouwwijzes maar ik krijg het gevoel dat Nederland qua bouwen alleen maar de traditionel (steen) bouw blijft hanteren ipv. afwijkende bouwtechnieken en aparte woonwijken.
Hallo allemaal,
Ik ben een knul van 24, geboren en getogen in Israel, nederlandse nationaliteit en wil nu voor een jaar naar Nederland. Als ik het zo allemaal ’s lees, wordt het niet makkelijk. Ook ik heb nog geen baan of huis op het oog, ga eerst bij familie wonen. Toch wel raar dat er geen hulpverlenende instanties zijn. Ook ik heb er alles op nagelezen en je wordt gek van alle instanties die je moet aflopen. Maar ja, toch wil ik het graag. Mijn vriendin gaat intussen het inburgeringsexamen doen, daar moet ze voor teurg naar Israel en intussen mag ze dan ook niet in Nederland werken. We hopen naturlijk om ons permanent in nederland te vestigen, maar ja, als je geen hulp krijgt en alles zelf moet regeln, weet ik het nog niet zo net.
ik ben sinds 1992 resident in Italie. Ik ga waarschijnlijk voor een nederlands bedrijf hier in italie werken en er is gesproken over een vaste aanstelling maar dat wordt moeilijk omdat ik resident ben in Italie? Hoe is dat geregeld? Waar heb ik recht op hier en in Nederland? Wat moet ik in Nederland afdragen en wat in Italia? Ik heb altijd mijn Nederlandse nationaliteit behouden.
Al jaren in Frankrijk woonachtig, ben ik al maanden letterlijk ziek van heimwee. Had alles eigenlijk al geregeld in Nederland, maar ik kan helaas niet terug, want de vader van mijn 4-jarige zoon laat me niet vertrekken met ons kind. Ik wil alles in werk stellen voor een goede bezoeksregeling en heb zelfs een school gevonden waar hij een Franse opleiding krijgt en hierdoor nauw contact houdt zowel met z’n vader/familie als met de Franse cultuur. Heeft iemand misschien tips voor me dankzij eigen ervaring? Alvast vriendelijke dank!
Goedeavond, mijn man (ik niet, verbleef in nl, we ijngehuwd onder huwelijkse voorw.) moest uit een psych. kliniek te Duitslad omdat zijn 6 maanden bijstand incl. verzekering stop zijn gezet. Hij is nu hier bij mij, moet zorgverzekering regelen hij moet zich hier inschrijven bij mij. Hij moet eigenlijk meteen weer hulp via kliniek en huisarts MAAR hij is 2 jaar niet in NL geweest en heeft zijn nieuwe adres niet opgegeven. Dus moet hij nu 2 jaar ziektekosten inhalen betalen? ik weet wel dat hij per jaar een maand wachttijd heeft eer hij zich kan melden bij een verpleeginstelling, behalve als het een spoedgeval is! Verder werd mij bijzondere bijstand geweigerd omdat mijn man een inkomen had in Duitsland (die hij nu niet heeft en ik heb er bewijs van) kan hij zich nu inschrijven en kan ik (nadat ik alsnog mijn bezwaar heb gemaakt in de komende wettelijke 6 weken bezw. tijd) opnieuw een bijstand aanvragen voor mij en voor hem nu? Verder wil ik weten hoe dat zit met openstaande schulden (geen cjib) van afgelopen 3 jaar die hij heeft in NL. Kunnen ze hem nu vinden? Is een postadres niet veiliger dan>? en kan hij dan wel zichzelf zorgverzekeren met een postadres? Ik weet ik stel veel vragen maar ik weet het niet meer! Hij heeft nog maar 3 pillen antipschychotica en moet Maandag al een nieuwe strip ervan hebben via een of andere arts..
Hoe is dit afgelopen Wendy?
ik ben verleden jaar januari terug gekomen in NL maar ik moest wel komen met een inschrijf adres bij VGZ eerder kon ik niet worden verzekerd, terwijl je verplicht verzekerd moet zijn, ik heb toen een postadres gekregen bij mijn dochter en toen kon het wel,maar ben toen bij CZ gegaan en een maand later kon ik mij als inwonend inschrijven maar dat was voor drie maanden tot ik mijn eigen woning kreeg,anders zouden mijn kinderen problemen krijgen, dus ik moest echt weg maar of dat voor iedereen zo is ??
ik heb een koophuis in nl. u kunt zich bij mij inschrijven voor terugkeer, mensen.
Hallo Wendy, Leuk dat je iedereen de mogelijkheid wil bieden om op jou adres in te schrijven maar ik hoop niet voor je dat hier veel gebruik van gemaakt zal worden want ook hier kunnen consequenties aan kleven. En je kunt het er bijzonder druk mee krijgen 😉
Hieronder wat informatie.
(Bron; rijksoverheid)
Als u geen vast woonadres hebt, kunt u zich in de Basisregistratie personen (BRP) inschrijven op een briefadres (postadres). Dit kan ook wanneer u bijvoorbeeld in een zorginstelling, blijf-van-mijn-lijfhuis of een gevangenis zit of als u in een vaartuig of voertuig woont.
Briefadres is tijdelijk geldig
Een briefadres is tijdelijk. De gemeente spreekt in veel gevallen met u af hoe lang u op een briefadres ingeschreven mag blijven. Een briefadres is alleen een administratief adres, u woont hier niet. Meer informatie kunt u bij uw gemeente krijgen.
Inschrijven op een briefadres
Een briefadres is het adres waar een familielid of kennis er voor zorgt dat u post ontvangt van officiële instellingen, zoals bijvoorbeeld een oproep voor verkiezingen of post van de Belastingdienst. Deze persoon moet ervoor zorgen dat u de post persoonlijk ontvangt. Het is niet mogelijk een briefadres te hebben op een postbus of leeg adres. Wanneer u zich inschrijft met een briefadres onderzoekt de gemeente of u echt geen vast woonadres heeft. Het briefadres waarmee u zich laat inschrijven, moet een bekend adres zijn in de BRP.
Waar inschrijven op een briefadres
U kunt zich met een briefadres inschrijven bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar het adres is. U moet wel schriftelijke toestemming hebben van de persoon die op het adres woont (de briefadresgever). Hiervoor kunt u een standaardformulier aanvragen bij de gemeente.
Wanneer u zich in laat schrijven de in de BRP, moet u meenemen:
een schriftelijke verklaring waarin u aangeeft waarom u op een briefadres ingeschreven wilt worden;
een identiteitsbewijs van uzelf.
een ondertekende schriftelijke toestemming van de briefadresgever bijvoorbeeld de hoofdbewoner van het betreffende adres;
een identiteitsbewijs (of een kopie hiervan) van de briefadresgever;
Soms kan de gemeente vragen om een huur of koopcontract. Ook kan de briefadresgever worden gevraagd persoonlijk langs te komen.
Gevolgen briefadres voor huidige bewoners
Iemand die op een briefadres ingeschreven staat, telt niet mee als bewoner op dat adres. Als u als briefadresgever twijfelt over eventuele gevolgen, bijvoorbeeld voor uw uitkering of huurtoeslag, dan kunt u het beste advies inwinnen bij de desbetreffende instantie voordat u toestemming verleent.
Hallo allemaal,
ik heb dit stuk gelezen over een briefadres maar wat wordt er bedoelt met
“Als u geen vast woonadres hebt, kunt u zich in de Basisregistratie personen (BRP) inschrijven op een briefadres (postadres). ”
Ik woon in Spanje, telt dat als vast woonadres of niet?
gr. Miranda
Hallo allemaal, ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen om een beslissing te nemen, misschien iemand die hetzelfde heeft meegemaakt? Ik ben in oktober 2013 naar Spanje verhuist en ben hier nu dus 5 maand. Ik had mezelf beloofd het minimaal een jaar te proberen. Ik heb hier een leuke baan en een leuk appartement maar ik blijf maar tobben of ik hier moet blijven of dat ik terug wil naar Nederland; ik mis mijn kinderen (22 en 20) vreselijk;( dus misschien heb ik in mijn achterhoofd de beslissing al gemaakt dat ik toch terug wil..) Ik had recht op WW voor ik hierheen ging en om die te behouden moet ik binnen een half jaar een beslissing nemen, dat is dus nu binnen een maand. Ik heb 30 jaar in Nederland gewerkt en vind het eigenlijk belachelijk dat je maar een half jaar de tijd krijgt om iets op te bouwen en dat dan zo snel moet beslissen. Ik baal hier ontzettend van. En ik kan dus maar geen beslissing nemen en lig er wakker van. Heeft iemand ook zoiets meegemaakt en wat kunnen jullie mij aanraden? Alvast heel erg bedankt,
gr Miranda
FOLLOW YOUR HEART Miranda!!
Na 5 jaar dublin en dik 2 jaar berlijn vind ik het welletjes en wil graag terug naar Nederland. Berlijn is erg leuk als je jong bent, maar voor een 50-er is er echt niet zoveel aan, vooral niet door het volk dat er woont. Berlijners zijn niet te harden. Met veel interesse lees ik al jullie avonturen en vooral die persoon met zijn sollicitatie-wedervaren via monsterboard had mijn aandacht. Ik sta daar al tijden ingeschreven. Ik heb een lesbevoegdheid Duits (tekortvak), een BA Engels en werkervaring zowel in het onderwijs als het bedrijfsleven. Ik spreek 4 talen vloeiend. Alleen: ik ben 51 jaar en dan zit niemand meer op je te wachten. Geen 1 recruiter heeft mij benaderd. Ik durf te wedden dat wanneer ik mijzelf op mijn CV 20 jaar jonger maak, de aanbiedingen binnenstromen. Ondertussen zit ik gevangen in de eeuwige vicieuze cirkel: geen woning in Holland zonder werk en geen werk zonder woning. Je moet ergens beginnen. Als er iemand is met informatie over evt tijdelijke adressen waar ik verblijven en me inschrijven kan, ben ik een heel eind verder. Ik heb het voordeel dat ik alleen ben. Ik benijd al die mensen met kinderen en partners niet. Ik wens iedereen in ieder geval veel sterkte. En aan de initiatiefnemers van deze site: hartelijk dank.
cornelis je kunt me bereiken op 0613111610 over twee weke weet ik of je je bij mij kunt inschrijven in hellevoetsluis. heb kamer over.
Weet iemand of dit klopt en wat is de procedure als je langer dan 1 jaar uit nederland bent en weer terug wilt?
—————————————————————————————-
Na 1 jaar is terugkomen lastiger
Komt u later dan 1 jaar na uw remigratie terug naar Nederland, dan moet u de normale toelatingsprocedure doorlopen voor mensen die in Nederland willen komen wonen. Meer informatie hierover krijgt u bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). <——- ????
Als u tussen de 1 of 3 jaar na uw remigratie terugkomt naar Nederland, moet u de basisvoorziening helemaal terugbetalen. De remigratie-uitkering hoeft u niet terug te betalen.
Komt u 3 jaar of later na uw remigratie terug, dan hoeft u niets terug te betalen.
https://www.svb.nl/int/nl/remigratie/hulp_remigratie/gevolgen_remigratie/terug_naar_nl/
Dit gaat volgens mij toch om buitenlanders die terug zijn gegaan naar hun geboorteland en daarna tóch weer naar Nederland willen. Dit betreft niet de mensen met een Nederlands paspoort die geëmigreerd zijn en terug willen naar Nederland. Heb ik dat goed begrepen hoop ik?
Nee hoor, volgens mij is het net andersom 🙂
De meesten hier zijn geboren Nederlanders die ooit vertrokken zijn naar het buitenland en nu weer terug willen.
Ik heb ook heimwee. Ik ben Nederlandse en was 2 jaar geledennaar de UK verhuisd. Ik zit nu in het laatste jaar van a levels en ga hopelijk dit jaar nog naar de universiteit. Maar ik kan het gewoon niet meer.. Mijn ouders en broers en zus hadden onze familie daar achter ons gelaten en dat is zo’n naar gevoel.. Ik heb me nooit thuisgevoeld hier.. Ik kan er niet echt veel aandoen ook, in NL waren de mensen zo anders.. ik voel me erg depressief.. Ik zou mijn leven niet voort kunnen zetten in Londen en ik wil en zal teruggaan naar NL Ik hou wel van reizen (trips enzo voor een paar weken); maar ik wil hier echt niet langer wonen.. Ik hoop terug te keren met mijn familie.
Hey Ano,
Sorry to hear you’r homesick.
You almost finished your studies right? What can I say other than just hold on! If I were in your place I would continue studying and in the meantime travel to all of Europe with those budget airlines (ryan air, Easy Jet, Jet2. etc) and enjoy my time until I graduate and go back to Holland with a big ass degree so I can be a real boss and travel for a living 😉
Good luck and don’t get depressed!
mijn naam is imane marokaans van afkomst heb geen nederlandse nationalteit maar alleen een verblijfsvergunning maar woon wel heel mijn leven in nederland ben nu 26 jr en sinds 2009 leef ik in marokko door prive omstandig heden en ik was ook depressief en nu gaat het wel heel beter met mij maar mijn verblijfsvergunning is verlopen in april 2012 en ik wil nu heel graag trg gaan maar weet ook niet eens of ik nog wel sta ingeschreven helpppppp mensen die ook hetzelfde hebben meegemaakt wat kan ik doen in mijn geval ik spreek en beheers de taal perfect
Hey Imane,
Sorry to hear about your problems.
Your Residence Permit expired on April 2012, meaning that you don’t have an RP anymore nor are you registered at this moment.
As you indicate, you have lived for a long time in Holland and that should be a bridge to getting you a new residence permit. I don’t think it will be harder than the first time.
Wish you all the luck
Wat een gezeur hier. Altijd de buitenlanders de schuld geven. Ik weet niet of jullie het weten, maar Nederland is de ALLOCHTONEN (jullie woordkeus) liever kwijt dan rijk. Dat zij hiervoor een vergoeding en weet ik veel wat voor extra’s krijgen, is alleen maar schandalig te noemen. Ten tweede worden ALLOCHTONEN helemaal niet met open armen ontvangen, aangezien de IND belachelijke voorwaarden maakt en elk jaar wordt het steeds erger en strenger. Nu weten jullie eens hoe het aan de andere kant voelt. “Sorry, dat ik het zeg”, maar jullie hebben tenminste de keus gehad om ergens heen te gaan waar jullie GRAAG naar toe wilden. Wees maar dankbaar hiervoor. Gezien het feit dat er veel mensen zijn die deze kans en keus niet hebben.
En Miranda, wat wil jij met je post precies zeggen? Wat is het verschil tussen die beide groepen? Ben wel benieuwd naar je vervolg namelijk. Dus als het buitenlanders zijn, is het hun eigen pakkie aan en is het terecht, maar omdat zij in nl geboren en getogen zijn, zijn zij slachtoffer?
Sjonge jonge, altijd maar andere bevolkingsgroepen de schuld geven om het feit dat je leven zo kut is gelopen.
hej,
terug naar Nederland vergeet het maar ,ik heb nu in 4 maanden iedere dag geinformeerdt
gebeld geschreven niks is waar woon nu 17 jaar in danmark en weet niet meer hoe ik terug kan..
het land is voor ilegalen,polakken ,roemenen.en dergelijke ,maar als je geboren in nl dan ben je niks en er is niemand om te helpen.
Hello Cindy,
Ik wil echt graag terug naar Nederland! Is het waar dat als je teruggaat naar Nederland moet je boete betalen als je weer laten inschrijven voor zorg verzekering?
En ook als je terugkomt moet je een briefje kunnen aantonen dat je voor een baas heeft gewerkt in buitenland als je weer laten inschrijven.
Wij zijn als gezin in 2007 geëmigreerd naar Zweden. Onze dochter was toen 12 jaar. Zij heeft dit niet kunnen verwerken. Ze voelde en voelt zich hier helemaal niet thuis. Er zijn ernstige psychische problemen ontstaan. Er is nu geconstateerd dat ze borderline heeft. Ze heeft daardoor haar opleiding niet kunnen afmaken. Ze wil hier echt niet meer blijven. Ze wil zo graag terug naar Nederland. Maar de vraag is hoe ze dat moet aanpakken. Zijn er mogelijkheden? Kan ze in nederland worden behandeld? Wie kan mij informeren?
Apart om al deze verhalen te lezen. Ikzelf woon nu bijna 10 jaar in Mexico en wil eigenlijk niet terug naar Nederland. Ik ben getrouwd met een Mexicaanse en hebben we 2 kinderen (2 en 6), beide met NL paspoorten.
Nu is Mexico de afgelopen 5 jaar enorm veranderd en niet in positieve zin. Met de huidige wetswijzigingen van de regering ziet de toekomst er nog somberder uit. De criminaliteit en het geweld is enorm toegenomen en toen we vorig jaar door 2 pickups werden aangehouden met 8 gewapende drugsdealers was de maat vol. Dit is niet meer het land waar ik mijn kinderen wil zien opgroeien. Te gevaarlijk. Doodzonde want het was zo een schitterend land.
Mijn vrouw wil al jaren naar Nederland en is al bezig met de inburgeringscursus, iets wat super goed gaat. Over een paar maanden zal ze gereed zijn voor het examen. Het idee is dat ik eerst ga, baan zoek en dat mijn familietje me dan erna overkomt.
Nu hebben wij hier in Mexico een eigen huis.. en die willen we liever niet verkopen. Weet iemand of dit huis in Nederland dan als vakantiehuis gezien wordt? Moeten we dan (vermogens) belasting betalen? Ik las dat er met bepaalde landen regelingen zijn getroffen zodat je alleen belasting betaalt in het land waar het huis staat. Heb de belastingdienst verschillende keren gebeld, geen antwoord.
Ernaast, wat is tegenwoordig een redelijk salaris om van rond te komen? Ik ben 39 en heb 10+ jaar ervaring als International Sales Manager cq Business Development Manager. Vooropleiding HEAO International Business and Languages. Spreek uiteraard vloeiend spaans, naast duits en engels.
Alvast bedankt voor alle advies en tips!
Arjan
Hi Arjan,
I hope you had a great time in Mexico, I love the country. My brother’s fiance is Mexican and I visited her hometown once. I also hope you’ll be well prepared for the Netherlands, you and your wife and kids. Bring them to any ice-skating range in town so they get used to the cold weather 😉 *joking*
Regarding the house, I advise you to write it on your wife’s name. This way, you are not obligated to mention anything to the belastingdienst as it is a Mexican’s asset and not a Dutch. You (officially; she) can rent out the house for as long as you want.
About the salary, I’m sorry I have no clue.
Good luck!
Na 16 jaar in franstalig Zwitserland te hebben gewoond hebben we besloten…..we gaan terug. Mijn 2 kinderen van 11 en 13, hebben altijd op een franstalige school gezeten. Zij vinden het niet leuk om vrienden hier achter te laten en ‘opnieuw’ te beginnen in Nederland. Het verscheurt mijn hart maar ik weet dat ik hier nooit gelukkig zal worden. Als we eenmaal in Nederland zijn is er dan ook niets om voor terug te gaan naar Zwitserland. Geen echte goede vrienden of contacten die we achter laten. Heeft iemand hetzelfde meegemaakt? En hoe moeilijk is het voor de kinderen om te wennen in Nederland?
Dank voor je reactie!
Elisabeth
Elisabeth, I don’t know if you have traveled already but in case not; have a safe trip to Holland.
You’r children are still young. In the age of 11 and 13, making friends is not as hard as when they are in their puberty (14-18). The change will be hard at first, and you have to face this sort of obstacle. But the best thing to do is help them go through with it AND! chose the right school. I don’t know in which city you will be living in the Netherlands, but show them around. Bring them to Amsterdam and show them what Holland looks like. Make them like the country, invite your neighbors in for drinks or dinner. Plan trips with them and make them invite their new friends. etc. etc. etc.
Most of all, don’t stress. I’m sure your children will be able to adapt to the country and I’m sure they’ll enjoy it too.
Good luck!
In 2008 ben ik vertrokken naar maleisie, na ruim 27 jaar gewerkt te hebben bij de rijksoverheid. Echter het leven aldaar is niet makkelijk. M’n maleise partner is kostwinner dus ik heb totaal geen inkomen. Wat als ik terugkeer naar Nederland, kan ik gebruik maken van een uitkering? Ik heb zelf natuurlijk 27 jaar pensioen opgebouwd maar heb daar nog weinig aangezien ik 53 jaar oud ben. Vanzelfsprekend ben ik bereid te solliciteren, maar met 53 zal het niet makkelijk zijn. Ik zou tijdelijk in het ouderlijk huis tercht kunnen, maar er moet toch een instantie zijn die ons kan helpen?
Ik ben 6 jaar geleden geemigreerd naar Frankrijk om hier als freelance vertaler aan de slag te gaan. Dat had ik financieel in Nederland nooit kunnen doen (hypotheek en hoge vaste lasten). In Frankrijk kon dat wel omdat ik de eerste drie jaar bij mijn moeder heb gewoond (die veel eerder al was gemigreerd) en omdat ik de overwaarde van mijn woning had als startkapitaal. Ik voel me hier op zich wel thuis en ik woon in een prachtige omgeving met leuke buren (waaronder Nederlanders, Belgen en Engelsen), maar denk er ook wel eens aan om terug te gaan naar Rotterdam, waar ik met veel plezier heb gewoond. Ook met het oog op later (ik ben nu 48) en als mijn moeder er niet meer is heb ik hier geen familie en ook niet de cultuur/taal/mentaliteit die het beste bij mij past, ook al spreek ik goed Frans. Financieel zal het geen probleem zijn omdat ik gewoon kan blijven freelancen en huisvesting zal ook geen al te grote zorg zijn in mijn situatie. De beslissing is dus puur: waar wil ik het liefst wonen, en daar moet ik zelf antwoord op geven. Ik heb dus voordeel gehad van mijn emigratie en verwacht zeker geen financiele hulp van Nederland bij een eventuele terugkeer. Het is eerder dat ik graag meer informatie zou willen over praktische zaken en formaliteiten.
Specifiek is mijn vraag het volgende: Ik ben voor mezelf als freelancer begonnen in Frankrijk (had daarvoor een baan in Nederland) en dat loopt goed. Mocht ik terugkeren zal ik me moeten inschrijven als zzp’er bij de KvK in Nederland, maar ik kan niet zo snel daar iets over vinden op de desbetreffende sites. (bijv. ben ik dan voor Nederland een starter of heb ik al een eenmanszaak, wat als ik een hypotheek wil afsluiten, enz.). Heeft iemand anders ervaring hiermee? Bij voorbaat dank!
ik woon 4jaar lang in belgie ik werk in nederland (grens arbeid) ik wil graag terug naar nederland,tilbrug
maar ik kan niet huis vinden moet heel snel geburen kunt mischein mee hulpen.
bedankt
Ali Ahmed
Dag Ali,
Het beste lijkt mij dat je langs de maatschappelijk werkster gaat in Tilburg, of een wijk informatie kantoor en het arbeidsburo en je daar al je vragen stelt over remigratie, dan kom je veel te weten over wat voor jou een oplossing kan zijn. Succes!
nadja.
Hallo allemaal,
Ik ben 22 jaar en woon sinds 2012 in italie met mijn Italiaanse vriend (we kennen elkaar al 5 jaar). Ik heb in deze 2,5 jaar dat ik in Italie woon, geen baan kunnen vinden (op 2 maanden werk via een uitzendbureau na).
Gelukkig werkt mijn vriend. Maar we zitten met een heel groot probleem. Het bedrijf waar mijn vriend werkt heeft het steeds moeilijker en we zijn bang dat hij zijn baan verliest. We hebben in Italie niemand die ons kan opvangen of helpen. En er zijn meer mensen werkloos dan werkend. Daarom hebben we besloten dat in het geval hij zijn baan verliest, we beter af zijn in Nederland.
We zouden in Nederland bij mijn ouders terecht kunnen, maar slechts voor enkele weken vanwege persoonlijke redenen.
Al dagen ben ik paniekerig opzoek naar informatie over hoe ik nu verder moet. als ik naar Nederland terugkeer, waar ik recht op heb, hoe ik onderdak kan vinden…. etc.
Is er misschien iemand die mij de juiste richting kan wijzen, waar te beginnen, hoe alles aan te pakken etc.
Alvast ontzettend bedankt
om te beginnen moet je lid worden van een woningbouw vereniging in NL ( zoals woningnet bijv), dit kan online en kost niet veel. je mag als adres een postadres gebruiken. je bent dan meteen woonduur aan het opbouwen, soms vindt je dan gauw een( enkele maanden tot enkele jaren wachtijd) huis vooral in wijken en steden waar de woningnood niet zo hoog is. zoek een gemeente waar dit het geval is en waar ook wel werk is. zorg voor spaargeld en solliciteer ook alvast vanuit italie. veel kan online, dus pluis internet goed uit. Succes!
nadja.
Schrijf je in bij anti kraak woningen. Jullie zijn nog jong.
Hallo,
Ik ben 2 jaar geleden naar Namibie verkast om daar met mijn huidige vrouw te trouwen.
Zij is hier al 15 jaar geleden komen wonen en heeft haar bestaan opgebouwd.
Wij hebben destijds ook een beslissing genomen dat ik alles in NL op zeg en hier heen kwam, omdat natuurlijk een relatie op afstand niet goed werkt. (tenminste niet voor ons)
Wij zijn hier in Namibie getrouwd, omdat we graag samen wilde zijn. En aangezien de wet hier een samenlevingen contract niet ziet als bindend, zijn we dus getrouwd.
Maar helaas is het zo dat wij gaan scheiden en dat ik terug naar Nederland moet. ik ben namelijk alleen maar legaal in dit land zolang ik met haar getrouwd ben.
Nu terug, maar hoe moet ik dit aanpakken? Geen huis meer. Geen werk. Geen geld.
Zou best wat hulp kunnen gebruiken.
Alvast dank,
Erwin
Hi Erwin, zit met een soortgelijke situatie waarbij ik hier – in Australie – ook niet kan blijven. Weet dat het in NL erg moeilijk is om werk te vinden, vooral als je er niet bent of geen vaste verblijfplaats hebt. Leeftijd speelt daarbij een belangrijke – negatieve – rol. Heb wat moeite met de koelere seizoenen in NL. Hoop dan ook dat ik bvb misschien nog makkelijker terug kan keren naar Curacao, waar ik ook een tijdje gewoond heb en waar meer zonuren zijn.
Hoe dan ook, een bron van inkomsten is het meest belangrijk. Advies en tips zijn dan ook van harte welkom!
Thnx, Anna
Hallo allemaal!
Mijn naam is Razmik, ik ben een Armeens. Ik ben geboren in Nederland in 1998.
Ik had geleefd 7 jaar toen ik met mijn familie verhuisde naar Armenië. (mijn beide ouders zijn Armeense)
Ik heb nederlands geboorteakte die wordt apostille ook ik heb registratie in steden waar ik heb gewoond.
Ik ben nu 17 jaar oud en ik zou graag willen weten hoe kan ik terug naar Nederland en krijg nederlands paspoort wonen en studeren daar.
Bedankt voor de aandacht.
groet,
Razmik))
Hallo. Woon nu 5 jaar in Kenya en wil graag terug naar Nederland omdat het hier heel gevaarlijk is om te wonen.Ben al een keer aangevallen omdat ze mijn motorfiets wilden stelen en kwam eraf met een grote wond in mijn arm, en 2 x gewoon op straat overvallen.Hulp van de politie is er voor buitenlanders niet,buitenlanders kun je zonder gevolgen alles aandoen.En moet voor alles 3 dubbel betalen want ik ben wit(huidskleur).
Toen ik hier kwam had ik land en een half afgebouwt huis,maar op de valreep ging mijn Kenyaanse vrouw van mij scheiden en het land en huis was van haar en woont sinds in Nederland met een uitkering socia. Ben inmiddels gaan samen wonen met een Kenyaanse(nu 4 jaar).We huren hier een huis omdat een buitenlander niks mag bezitten,en ook niet mag werken.Moest mijn rijbewijs laten verlopen omdat dat gezien word als werk wat ook een Keniaan kan doen.
Als ik wat doe en gepakt word kost het 1500 euro ,6 maanden zitten en het land uit op eigen kosten.
Nu willen we graag terug naar Nederland.Ik heb een verlaagde AOW uitkering en 2 pensioentjes uit Nederland en een kleine deutshe rente en ben 71 jaar.
Wat moet ik doen en laten om terug te komen.Mijn vrouw wil graag werken,hier gaat het niet want dan moet ze de baas okk s’nachts van dienst zijn.
Hoeveel geld moet ik verdien of beuren om toegelaten te worden.
Gr. Henk
Wat ik in alle verhalen nogal raar vindt is, dat vrijwel niemand voor emigratie bedacht heeft dat het weleens tegen zou kunnen vallen; nou ja, misschien wel bedacht maar niet concrete zaken geregeld voor als je terug zou moeten of willen naar NL. Wij zijn ook geemigreerd 7 jaar geleden naar Zweden, maar hebben wel van tevoren een afspraak samen gemaakt dat, mocht 1 van ons voortdurend ongelukkig zijn in het nieuwe land, dat we dan teruggaan, hoe jammer ook voor de ander. We spraken een termijn van 3 jaar af en hebben ook ons laten inschrijven bij een woningbouwvereniging in onze oude gemeente tegen betaling van 10 euro per jaar. We zijn gepensioneerd, dus onze inkomsten blijven we gewoon houden, dat maakt het gemakkelijker. We willen voorlopig niet terug naar NL en misschien nooit meer, maar je weet niet hoe het kan lopen in het leven, dus hebben we ons voorbereid. Als we terug willen is woonruimte geen probleem omdat we gewoon staan ingeschreven als woningzoekende. Succes iedereen met alle perikelen rond remigratie en ik hoop dat jullie je plek weer vinden!
Ik ben op zoek naar informatie als ik terug wil keren na 15 jaar in Spanje gewoond en gewerkt te hebben. Met name gaat het mij om woonruimte in Rotterdam en omstreken. Zelf kom ik van oorsprong uit Puttershoek. Kan iemand mij hierover informeren?
Beste Tara,
Ikzelf ben na 20 jaar in spanje gewoond te hebben terug naar nederland gegaan vanwege div.omstandigheden. zoals velen al voor mij vermeld hebben kan je het, om het zacht uit te drukken, schudden wat betreft hulp of mederwerking van welke autoriteit dan ook. je moet inderdaad een hoofddoekje om hebben, oftewel allochtoon zijn willen ze voor je klaar staan, ik ben nederlander maar schaam me er voor nederlands te zijn. Ik ben dus maar weer terug gegaan naar spanje.
ik heb iedereen zijn of haar bericht gelezen. Het komt voor de meeste mensen neer op een confrontatie met hun wensen, dromen , werkelijkheid en vooral financien. Bijna alle problemen zouden er niet zijn als men zorgt voor genoeg geld om moeilijke tijden te overbruggen. 10.000 euro heb je toch wel gauw nodig om een uitdagende periode het hoofd te kunnen bieden. Dan kan je een tijdelijk huis huren, borg betalen, en op zoek naar een baan. Helaas wordt alles ons makkelijk voorgespiegeld maar de waarheid is dat je geen eindeloze keuzes hebt en makkelijke oplossingen aan komen waaien. Wel dat je bijna 2 banen nodig hebt per persoon om je vaste lasten te betalen en adem te kunnen halen. Ik woon zelf niet meer in NL, want ik wilde meer natuur, meer zon, meer heuvels en al krijg ik heimwee NL zal het me toch nooit kunnen geven dus ik relativeer en ben blij met wat ik heb en waar ik ben. Bereid je dus goed voor, timmer aan de weg, regel alles waterdicht en zorg voor spaarzin en spaargeld.
Hallo, ik woon als sinds 15 jaar in melbourne australie met australische man en kinderen (geboren in Australie). Ik en kids zijn Nederlands en hebben NL paspoorten, mijn man is Australier. Mijn ouders worden wat ouder en we hebben besloten om ons huis te verkopen en voor een aantal jaar terug te verhuizen naar Nederland.
Met de opbrengst van de verkoop van ons huis in Melbourne kunnen we een huis in Nederland kopen, iets wat we van plan zijn. Financieel gezien: Mijn man heeft een eigen bedrijf in Melbourne, hij wil dit in Nederland vervolgen, met een aantal Australische klanten die hij kan behouden, en hopelijk een aantal nieuwe Nederlandse klanten.
Als Australier heeft mijn man geen MVV aanvraag te doen, maar ik zal niet direct aan de inkomenstoets voldoen. Mijn man spreekt aardig Nederlands en inburgerings examen zal geen probleem zijn.
Graag advies:
Inburgeringstoets in Australie doen?
Belgie route?
Huwelijk en geboorte akte nu laten inschrijven in Nederland?
Alle tips welkom, veel dank!
Hi Marie T,
Wanneer je man geen MVV aanvraag hoeft te doen vervalt ook de verplichting om de inburgeringscursus te doen.
Mvgr
Robert
Ik ben geboren in Nederland in 1981 en woonde daar voor 8 jaar en mijn vader besloot om terug te keren naar Marokko in de Wet op de Terugkeer , ik wil weten of ik het recht om terug te keren naar Nederland en dank u
Hey!
Ik ben 19 jaar oud en woon sinds mijn 2e al in Nederland. Ik ben zelf russisch en ik ben sinds 3 jaar samen met mijn vriend uit Oekraine. Een paar dagen geleden hebben we samen besloten om te trouwen. Dat moest wel omdat ik zwanger ben geraakt. Ik zou heel graag willen dat mijn kind en mijn man in Nederland zouden wonen samen met mij! Maar hij is sinds kort werkeloos en is op dit moment nog opzoek. Is het mogelijk om mijn man naar Nederland te halen ? (Mijn bevalling vind misschien plaats in Oekraine)
Ik hoor eigenlijk weinig in dit forum over Nederlanders die in Rusland wonen en willen terugkeren. Ik woon zelf in Wit Rusland. In 2013 ben ik voor zes maanden teruggeweest in Nederland. Ik wilde onderzoeken of er nog mogelijkheden waren in Nederland voor mij en mijn (Wit-Russische vrouw) We hadden genoeg geld (10.000 euro) en hadden de mogelijkheid om via Couch Surfing een leuke kamer te vinden in Groningen. Ik kan alle remigranten dit aanbevelen en de kans is groot dat je een hospita vindt die je een postadres geeft (regel het alleen belastingtechnisch) zodat je je kunt inschrijven bij de gemeente , een tijdelijke uitkering kunt aanvragen, eventueel voor een nieuw paspoort kunt aankloppen en je buitenlandse huwelijk kunt registreren op je woonadres Begin met solliciteren al vanuit het buitenland zodat wanneer je aankomt je al vrij snel aan slag kunt. Mijn oude sofi nummer kwam mij goed van pas bij het zoeken van een baan . Alleen helaas, de baan bleef uit (Ik ben 57) en we besloten derhalve om onze biezen te pakken en weer naar Minsk af te reizen. Nu help ik buitenlanders in Wit Rusland met hun relocatie. Het is geen vetpot maar het geeft ons tenminste een bron van inkomsten. Ik ging nimmer op reis zonder mijn “valies met dromen” maar bleef tegelijker realistisch genoeg dat “terugkeren” op je schreden niet altijd het gewenste resultaat geeft. Het is in ieder geval goed om niet alle schepen achter je te verbranden wanneer je er voor kiest om in het buitenland te wonen en te werken. Een achterdeurtje maakt het remigreren immers een stuk gemakkelijker
Na 7 jaar Frankrijk wil ik terugkeren naar Nederland. Ik ben hier 2 jaar geleden gescheiden het gémis van vrienden en familie begint echter op te breken. Mijn kinderen willen al langer terug naar NL en daarom heb ik besloten samen met m,n kinderen terug te keren naar NL. Ik heb hier een vaste baan als ik mijn baan opzeg hier in Frankrijk heb ik dan recht op een uitkering in NL voor een bepaalde tijd te overbruggen en waar moet ik allemaal verder aan denken? Het is niet zo dat ik van een uitering wil gaan leven heb al verschillende sollicitatiegesprekken gehad in NL maar er is nog niks zeker. Voordat ik hier mijn contract opzeg zou ik toch wel graag willen weten of ik ergens recht op heb als ik weer in NL ben.
Alvast bedankt voor de reacties.
Rens hamelink.
Bij “toeval” kwam ik op deze site terecht en las uit nieuwsgierigheid jullie posts. Ik moet zeggen dat sommige reacties hier racistisch van aard is. Zo lees ik bijvoorbeeld dat voor de allochtonen wel goed geregeld is, maar voor de autochtonen niet. Ik denk dan bij mezelf van wanneer word ik nou als een Nederlandse medeburger geaccpeteerd? Als Nederland jullie wel helpen?? Het zijn de regels van gemaakt door de Nederlandse overheid die jullie ooit op gestemd hebben.
Jullie voelen je in de steek gelaten door Nederland, terwijl jullie eigenlijk Nederland zelf in de steek hadden gelaten. Als je een relatie hebt, dan zou ik eerst een half jaar of een jaar proberen of de relatie wel stand houdt.
Verder heb ik zoiets van als je besloten hebt om in het buitenland te leven, dat je verdomd goed beseft wat dat betekent. Ik kan me niet voorstellen dat je naar het buitenland vertrekt en vervolgens verwacht dat Nederland weer voor je klaar staat, omdat je toch van gedachte bent veranderd. Zo werkt het niet. De Marokkanen of Turken kunnen ook niet zo maar hierheen komen wanneer zij dat willen.
En die onzin dat allochtonen wel worden geholpen is lariekoek. Jullie hebben het gewoon moeilijk en hebben dan de neiging om de anderen de schuld te geven. Verhuis je naar het buitenland, zorg dat je nog een achterdeurtje heb, want garantie heb je niet.
Als laatste wil ik ook zeggen, dat als het allemaal wel goed was gegaan, dat jullie heerlijk aan het genieten zijn in het buitenland. Persoonlijk zou ik ook graag naar Marokko willen gaan, maar ik heb nog kleine kinderen en die gaan bij mij voor en niet mijn droomland.
goed uitgelegd stukje door je. ik denk dat de meeste nederlanders, zonder dat ze dit door hebben, eigenlijk een beetje verwend zijn geraakt. ze willen veel maar weten eigenlijk niet precies wat dat inhoud. je denkt wellicht dat ze dit wel weten maar ik denk van niet. vaak zijn ze niet goed voorbereid en denken alleen aan de goede tijden en zijn niet zo bezig met de slechte tijden. ze leven wat losser en avontuurlijker. daarom stoten zo ook hun neus als blijkt dat het leven anders in elkaar steekt dan ze dachten. ze luisteren ook niet naar wijze woorden en zijn heel individueel ingesteld. vaak hebben ze geen familie waarin ze voor elkaar klaar staan en elkaar helpen. ze zijn modern en vrij maar uiteindeijk raken ze vaak in de problemen en zitten dan zonder raad, vol heimwee en voelen zich niet gesteund maar wel alleen. het zou beter zijn als ze zich beter voorbereiden op weg gaan of terug komen en de consequenties doordenken van hun keuzes.
dat zou ook beter zijn voor de maatschappij in het algemeen. uiteindeiijk moeten we ten rade gaan bijelkaar en elkaar adviseren want dat maakt iedereen innerlijk rijker en positiever. een mens heeft steun nodig en zielewarmte om zich veilig te voelen en zich te ontplooien. mensen mogen ook fouten maken..daar van leren is ook weer van belang! zoals je stelt, er zijn geen garanties! zorg altijd voor spaargeld en schrijf je in bij woningnet en zet op papier wat je gaat doen als dingen mis gaan. emigreren, immigreren, remigreren…het is net een bedrijfsoperatie…maak een ondernemersplan en zorg voor je pensioen, je appeltje voor de dorst en zorg da tje zaken op orde houd. dromen zijn altijd bedrog, zonder realisme in het kwadraat kom je nergens.
Hallo (toekomstige) remigranten,
Ik ben journalist, en voor het Parool maak ik elke zaterdag de rubriek Enkele Reis – een interview met een Amsterdammer in het buitenland.
Voor een bijzondere editie zoek ik nu iemand die na emigratie toch is teruggegaan naar Amsterdam (of dat binnenkort gaat doen), omdat het nieuwe land tegenviel, of vanwege heimwee.
Lijkt het je leuk mee te doen, of ken je iemand anders die in het plaatje past? Neem dan contact op via anoukvleugels@gmail.com.
Groet, Anouk
Goedenmiddag,
ik woon un al bijna 15 jaar in spanje, en wil heel graag terug naar nederland voor een jaartje toch om te kijken of ik voorgoed terug zou willen gaan of niet zou dat mogelijk zijn? en zo ja waar zou ik moeten beginnen heb echt geen idee ?
alvast vriendelijke dank,
Zara 🙂
Mijnheer, Mevrouw
Mijn dochter woont in duitsland wil gaan scheiden ,kan daar pas over een jaar maar hij wil straks niet
gaan scheiden. Ze hebben een eigen huis, mijn vraag is: kan zij dan nog aanspraak maken op dat huis?
Met vriendelijke groeten, Ria van Hommel.
Hallo allemaal.
Mijn man en ik hebben in de laatste jaren op veel plaatsen in de wereld gewoond. We wonen op dit moment in Oostenrijk en denken erover om terug te gaan naar Nederland. Maar ik heb vorig jaar kanker gehad en moet vanwege de gevolgen van bestralingen leven met een paar lichamelijke defecten. Ik kan niet meer werken. Kan ik nu in Nederland mijn arbeidsongeschiktheid aanvragen? Of heb ik recht op een uitkering? En ik wil ook even kwijt dat ik alleen maar negatieve dingen lees over het terug keren naar Nederland. Is er ook iemand met positieve berichten. Je moet altijd positief blijven.
Hallo,
Ik wil zelf ook terug keren naar Nederland.
Ik woon op het moment in Duitsland sinds een halfjaar.
Ik heb nog een tijdje in Nederland gewerkt tijdens mijn verblijf hier. Maar heb sinds een week terug een brief ontvangen van de Grafschaft dat als ik niet in duitsland op school ga of eventueel ga werken, ik terug moet keren naar Nederland. Maar dan zit ik met het isseu dat ik nog minderjarig ben, naja althans de aankomende 2 maand nog.. En net een maand voor mijn 18e moet ik alles geregeld hebben, dat is nu nog ongeveer 4 weken Iemand enig idee hoe dit kan zitten of dat er een mogelijkheid is om alsnog terug te gaan..
Want, de aanmeldingen qua school duren hier langer dan dat.. En qua werk word ik niet aangenomen hier..
Het lukt me namelijk niet, om me aan te passen aan de taal en dergelijke.. Het loopt met echte moeite..
Ik woon nu al 5jaar in maroko ik vind dat super goed geen stress meer mooi weer hier altijd
Ben dikke tevreden Ik weet niet waarom zijn mensen zo erg bang om in buitenland te gaan wonnen
mensen denken aan hun oude dag, hun pensioen, wat gaan ze doen als ze oud en arm zijn? wie gaat ze helpen? hun familie soms niet, of ze hebben heimwee. heb je al werk gevonden? heb je al je huis betaald? wat doe jij als je moeilikheden gaat krijgen? de zon schijnt altijd natuurlijk als het niet regent…maar als het regent schijnt de zon niet….als je verliefd bent of fijn getrouwd..dan kan t ook veranderen..je partner sterft, of wil scheiden of je wordt erg ziek, of je verliest je baan, of je huis fikt af…of je raakt je geld kwijt…in t leven kan alles zomaar van de ene op de andere dag niet meer zo gezellig zijn…en dan kan je heel erg alleen voelen en naar en wil je terug naar je vertrouwde omgeving…daar worden mensen bang van vooral als ze merken dat ze hier niet op voorbereid zijn…
Na 12 jaar in het buitenland gewoond te hebben, willen mijn man en ik binnenkort terugkeren naar Nederland.
Is het mogelijk eerst een aantal maanden in een vakantiehuisje te gaan wonen zonder je ergens in te schrijven? Hoe zit dat dan met ziektekostenverzekering en belasting?
Ik begrijp de reacties niet zo hier, als je terug wilt naar Nederland dan is dat toch exact gelijk aan het vertrekken ? Je verlaat je huis in je woonland, schrijft je uit als dat nodig is en gaat naar Nederland terug. Daar huur of koop je een woning, schrijf je je in en klaar is de spreekwoordelijke kees.
Mocht je geen geld hebben dan heb je in ieder geval recht op bijstand zoals elke Nederlander en persoon die legaal in Nederland verblijft. Het krijgen van een sociale huurwoning is natuurlijk een ander probleem.
Ook ik zit buiten Nederland en ben daar natuurlijk met enige planning heengegaan, teruggaan naar NL vereist dezelfde soort planning en natuurlijk een beetje geld.
Wat zijn de verwachtingen dan, dat er een terugkeer bureau is waar een huis voor je klaar staat, je een terugkeer uitkering krijgt en er een gratis auto voor de deur staat ? Je moet realistisch blijven.
ja, ik ben het met je eens. het leven is voor velen een harde leerschool en ook voor mij hoor. je moet altijd sparen en geld achter de hand houden en jezelf niet rijk rekenen in de liefde of anderzins. ook moet je je wensen beteugelen en je in gedachte voorbereiden op tegenspoed. het gras lijkt altijd groener elders.
veel mensen zijn niet realistisch of volwassen genoeg of willen avontuur zonder de ins en outs te kennen!
maar ik vind wel dat het raar is dat nederland weinig overzicht bied voor hen die weggaan, de overheid zou er goed aan doen mensen beter voor te lichten. tenslotte zijn wij tevens onderdaan en paspoorthouders die plichten en rechten kennen. nederland is een zuinig land en laat zich soms kennen als koud en tevens naief en inhalig, het is geen hoogstaand beleid wat men beoefent. wel veilig voor hen die er wonen en gezellig. humanistisch ook voor de minst bedeelde maar minder voor hen die het werkelijk hebben opgebouwd, zoals de autochtoon en de ouderen. kortzichtig helaas en boers. vergeet niet dat nederland tolerant is vanuit opportunisme, dat was altijd al de mentaliteit. dus als je terug wil komen …bereid je voor, kom met je spaargeld en doe gedegen onderzoek. zoek alles maar dan ook alles uit via internet en laat je niet ontmoedigen..waar een wil is is een weg. soms moet je ook een stap terug doen om een stap vooruit te kunnen komen. gespreidde bedjes bestaan inderdaad niet!
Als ik de emigratie website’s lees, dan lees vaak dat emigreren niet eenvoudig is om te ondernemen. Waarschuwingen komen genoeg voorbij. Deze emigratie sites zijn vooral gericht op mensen die een goede opleiding, baan hebben en financieel sterk staan en geld achter de hand. Maar ik lees op deze site dat veel mensen door de tussenkomst van een partner uit het buitenland zijn gaan emigreren of door het verliezen van een goede baan of andere inkomens achteruitgang in de problemen zijn gekomen. Nog erger is als de heimwee je in de greep heeft. Dat is toch anders. Ook in Nederland kan het geluk je in de steek laten. Er in het buitenland alleen voorstaan lijkt me geen pretje. Als je geen dromen hebt over een beter bestaan zouden emigratie landen niet bestaan. Veel relaties lopen vroeg of laat op de klippen. Om dan maar geen partner in je leven te nemen is ook geen uitgangspunt. En in veel gevallen gaat het emigreren goed. Het probleem is volgens mij bij de meeste op dit forum dat door onmacht hun situatie onvoorzien anders is geworden waardoor mensen terug willen. In de afgelopen 30 jaar is er in Nederland veel veranderd op de sociale woningmarkt en uitkeringsaanvragen.Deze aan steeds strengere regels gebonden. Voor wie daar niet mee in aanraking is geweest, Het is niet zo makkelijk als jij doet voorkomen. Een beetje begrip en meedenken naar een oplossing lijkt me niet te veel gevraagd.
Hallo re emigranten. Ik zocht naar info over hoe het zit met wel of niet uitschrijven als je naar het buitenland vertrekt. Ik ben van plan om te gaan reizen als woofer: “werken tegen kost en inwoning” ik wil graag ervaren hoe het is om zonder huis, vaste lasten, verplichtingen en met weinig geld te leven en
toen kwam ik dus op deze site terecht.
Omdat ik nu nog in NL woon en me bewust ben geworden na het lezen van jullie reacties dat je voorbereidden op evt terugkomst belangrijk is. Misschien nog wel belangrijker dan emigreren, had ik graag zoveel mogelijk advies en tips hier omtrent. Alvast bedankt voor je reactie.
Hoi allemaal,
Greaag zoek ik hier wat advies …
Ik ben Nederlandse, ben op 20 jarige leezftijd vertrokken naar Belgie, mijn partner leren kennen en samen naar Frankrijk verhuisd. Drie kindjes gekregen en getrouwd. Nu GESCHEIDEN!
Daarne hertrouwd met een Fransman en een kindje met hem.
De vader van mijn eerste drie kinderen heeft gewoon zijn ouderlijke rechten.
Heel graag zou ik terug naar Nederland komen met mijn (nieuwe) man en kinderen.
Maar de vader van mijn drie eerste kinderen geeft hier geen toestemming voor…
Wat zijn mijn rechten als Nederlandse om terug te willen keren met mijn gezin?!?
Ik heb voor mijn gevoel niets meer te zoeken in Frankrijk!
Advies aub…
Dankjewel!!
Hoi allemaal,
Ik ben toen ik 10 was verhuist naar spanje, en ben nu 13, maar ik heb nu dus de keuze om in nl te gaan studeren of hier in spanje. Mijn ouders zijn 2 maanden geleden gaan scheiden, mijn vader woont in nederland, en ik, mijn zus en broer wonen hier met mijn moeder in spanje. Weet er iemand iets over wat je moet doen om daar te kunnen studeren, en of dat kan? Alvast bedankt!
dag ruud,
de meeste informatie ga je vinden ls je veel gaat zoeken op internet! gebruik de juiste zoektermen en ga gewoon alle websites af en schrijf voor jezelf alles op een rij, voor je het weet krijg je zo van zelf een overzicht en een totaal beeld van je mogelijkheden en de eventuele moeilijkheden.
als je een nederlander bent en je woont in europa heb je veel rechten om te studeren in nederland, je kan
kan bijv een studiebeurs krijgen, ook kan je hulp krijgen bij het vinden van kamers en waar en wat voor studies je kan doen en of een van je ouders geld kan krijgen omdat je studeert…dat staat allemaal op internet! googlen, googlen, googlen!
http://www.duo.nl is een goede site voor je. het helpt ook als je je verdiept in het nederlandse diploma systeem, wil je vmbo, mbo, habo, wo doen of havo? ik wens je veel succes met alles, geef niet op maar zoek op!
de aanhouder wint altijd, laatste tip: geloof niet alles wat je ergens leest, maar vraag of lees 3 verschillende sites zodat je het goed begrijpt en echt weet dat iets waar is…
Hallo alemaal, ik ben 25 jaar oud en heb 2 kinderen ik ben met een turkse man getrouwd en woon al 5 jaar in istanbul. Maar het lukt ons niet meer om samen te wonen.. elke dag ruzie en geweld. Mijn kinderen zijn nog klein maar mijn oudste zoon is van alles op de hoogte die ook maar pas 3,5 jaar is. Nou is mijn vraag als ee in turkije gaan scheiden en als ik allebij de kinderen meeneem naar nederland.. waar heb ik dan recht op.. wat kan ik doen..
Ik heb in nederland gewert en nu wiel ik naar nederland trug wat moet ik doen
Goedendag, stellen wij uw een lening in zeer eenvoudig ter beschikking. wij investeren eveneens en leningen tussen particuliere lessen. Wij bieden leningen aan kort, middel en lange termijn aan. wij weten niet van uw gebruik en onze overdrachten worden door een bank voor de veiligheid van de transactie verzekerd. voor alle voorstellen en vragen van de koersen en de wijzen van betaling en ik zal aan uw hulp zijn. Uiteindelijk voor meer ompréhension met ons zal contact op willen nemen. hartelijk
demeyereghislain@gmail.com
Hallo allemaal, ik ben 19 jaar oud, geboren in Nederland en ik woon sinds mn 14e in Marokko. Ik ben samen met mijn ouders verhuisd naar Marokko onder remigratiewet. Nu ben ik dus wel zelfstandig geworden en wil heel graag terug naar Nederland, Alleen weet ik niet of dat kan want heb geen Nederlands Nationaliteit, maar wel geboren in Nl. Please mensen iik heb advies nodig, heb ik recht om terug te gaan? Wat kan ik doen?
Hallo,
Mijn naam is Mirjam en ik ben redacteur bij een televisieproductiebedrijf in Hilversum. Voor een mogelijk nieuw televisieprogramma doe ik research naar Nederlandse emigranten die terug willen keren naar Nederland en hier problemen bij ondervinden. Wellicht loopt het bedrijf niet lekker, zit je in een scheiding of kan je huidige woonomgeving niet de juiste zorg bieden?
Bij interesse zie ik heel graag jullie verhaal verschijnen op: mirjam@conceptstreet.nl
Ik kijk uit naar de reactie. Alvast bedankt!
Groet,
Mirjam van Beek
Hallo,
Ben met 18 jaar oud in 1975 naar USA vertrokken, heb nooit in Nederland gewerkt en heb Nederlandse nationalitieit. Denk om op 63-64ste weer terug te keren. Krijg dan Amerikaans pensioen, zeg $2500/maand. Hoe wordt dit belast in Nederland? Alvast bedankt…
Hallo,
Ik ben op zestienjarige leeftijd met mijn ouders naar het buitenland vertrokken (dit was een keuze waar ik het zelf niet mee eens was). In het buitenland heb ik een opleiding afgerond en zou graag terug naar nederland willen gaan, en daar ook graag voor een masters gaan.
Is er een mogelijkheid dat ik tijdelijk finacieele steun zau kunnen krijgen todat ik me gevestigd heb? I.V.M. Studeren/werken. (dit kan ook een soort lening zijn die ik dan afbetaal tegen minder renten, mocht ik niet kwalificeren voor een uitkering)
Hallo mijn naam is Kees,
Ik woon al 12 jaar in de Filipijnen, omdat toendertijd de IND aanvraag voor mijn Filipijnse vrouw niet werd goedgekeurt (scheelde een paar euro netto per maand)
Toen hebben we besloten om mijn huis in Nederland te verkopen, om een financieel begin te hebben in de Filipijnen.
We hebben inmiddels een dochter (met een Nederlands paspoort).
Als ik naar Nederland terug wil, hoe moet ik mijn vrouw naar Nederland halen zonder werk, ik bedoel wie neemt een bijna 50 jarige aan die er al zo’n 12 jaar niet meer in Nederland heeft gewerkt.
Hebben we nog ergens recht op als Nederlander een bijstanduitkering of zo.
Ik tijdelijk wel bij mijn ouders gaan wonen.
Maar hoe krijg ik mijn Filipijnse vrouw naar Nederland.?
Met vriendelijke groeten
Kees
Hallo,
Mijn naam is Mirjam en ik ben redacteur bij een televisieproductiebedrijf in Hilversum. Voor een mogelijk nieuw televisieprogramma doe ik research naar Nederlandse emigranten die terug willen keren naar Nederland en hier problemen bij ondervinden. Wellicht loopt het bedrijf niet lekker, zit je in een scheiding of kan je huidige woonomgeving niet de juiste zorg bieden?
Bij interesse zie ik heel graag jullie verhaal verschijnen op: mirjam@conceptstreet.nl
Ik kijk uit naar de reactie. Alvast bedankt!
Groet,
Mirjam van Beek
Het kan inderdaad erg moeilijk zijn om terug te komen in Nederland. Voor goedkoop een huis huren blijkt erg lastig. Alle kosten zijn de afgelopen jaren ongelooflijk omhoog gegaan.
Hoi,
Ik woon nu ruim 18 jaar in Bolivia en hier woon ik met veel plezier. Onlangs is er Pulmonare Hipertensie ontdekt en ik moet hier weg. Ik woon op 2700 m. Heel erg jammer want ik had hier nog wel 20 jaar willen blijven wonen. Terug naar Nederland dus. Ik zou graag een bedrijf aan huis beginnen, zodat ik nog iets kan werken. Heb ik ergens recht op?
Bedankt,
Rianne
Geachte mv.
Ik heb wia uitkering ben 100% afgekeurd en van abp arbeidsongeschiktheid pensioen,heb Nederland verlaten in 2012 ben naar Bosnië verhuist om familie redenen.Ik heb laaste maanden steeds meer heimwee ik wil graag terug keren naar Nederland, heb Nederlandse nationaliteit wat moet ik voorafgaand regelen.
M.V.G
Jasmin
Hallo Cindy,
Ik woon momenteel al 2 jaar in Spanje (hiervoor 1 jaar Nederland) en daarvoor 2,5 jaar Engeland (daarvoor 20 jaar in Nederland).
Ik wil graag terugkeren naar Nederland, maar ik ben zo bang voor de gevolgen.
Mijn probleem is dat als ik in het buitenland ben het georganiseerde leven in Nederland mis(en familie en vrienden), maar als ik dan weer in Nederland ben mis ik het avontuur en de vrijheid.
Echter ben ik nu 25 en wil ik gewoon een huisje (met het idee dat ik daar dan een keer een lange tijd blijf) de laatste 5 jaar ben ik alleen maar bezig geweest met weer weg gaan.
Mijn familie en vrienden in Nederland snappen dit niet, en mijn vrienden hier in Spanje zeggen telkens hoe jong ik ben en hoe ik lekker moet genieten (want dat doen zij tenslotte ook).
Ik blijf hierdoor telkens in een cirkel, rusteloos en ook toen ik hiervoor terugkeerde naar Nederland vanuit Engeland heb ik 2 maanden een depressie gehad (als je in het buitenland woont maak je Nederland zoveel mooier dan het eigenlijk is in je hoofd).
Ik wil gewoon dat ik en mijn vriendin gelukkig kunnen zijn in 1 plek, omdat ik zo jong al ben gaan emigreren heb ik het gevoel dat ik mijn identiteit in meerdere landen hebt..
Graag hoop ik op advies over hoe ik hier mee om kan gaan….
Groetjes!
Beste Charlene, Dit is een heel late reactie. Maar je zou verhalen kunnen lezen over hoe anderen hier mee omgingen. Je kunt dit bijvoorbeeld lezen op http://www.veranderland.com. Het goede nieuws is ook dat je nog jong bent en dat je waarschijnlijk je nog makkelijker weer aan kunt passen. Hopelijk gaat het ondertussen goed met je, of je nu wel of niet naar Nederland teruggekomen bent.
Ik woon en werk al 20 jaar in Spanje en wil helemaal terug naar NL,nou heb ik hier mijn eigen huis verhuurt in Spanje maar hoe zit dat met uitschrijven bij de Spaanse gemeente en belastingtechnisch
Ik heb werk in Nederland gevonden en onderdak .
Als ik in Nederland woon en werk en ingeschreven ben, moet ik de huurinkomsten in NL opgeven of in Spanje?
Beste Eric, een antwoord op deze vraag kun je vinden op de site van de Nederlandse en/of Spaanse belastingdienst. Als je daar het antwoord niet kunt vinden zou ik de belastingdienst bellen en/of een belastingexpert inschakelen.
Geachte meneer mevrouw,
Ik heb nederlandse, nationaliteit ik woon nu 6jaar in duitsland ik had 2014 mijn man uit marokko gehaald papieren voor hem gemaakt hij heeft nu duitse verblijfverguning nu 6jaar wij willen,
heel graag terug naar Nederland wat moet ik allemaal regelen, ik werk zelf in Nederland en woonacte in duitsland wij staan ook gemeente ingeschreven kan iemand mij helpen tips geven
Ik woon in het buitenland en was bij een woonnetwerk in de Randstad ingeschreven. Ik betaalde daar ook voor. Bij de vernieuwing van mijn abonnement kreeg ik doodleuk te horen dat je in de regio moest wonen om ingeschreven te staan. Ik heb dus een jaar bijdrage voor niets betaald. Zo wordt het huren van een woning wel een heel grote uitdaging.
Ik denk dat de problemen met remigratie niet op zichzelf staan; ze maken deel uit van een groter geheel en dat is het feit dat de maatschappij allang veranderd is ten opzichte van de regelgeving. Door globalisering, digitalisering en open grenzen is het allang niet meer zo dat mensen hun hele leven op één plek blijven wonen en werken. Alles is veel losser geworden, zelfs relaties -zie het hoge aantal echtscheidingen. Daardoor werken veel wetten en regels ook zo contraproductief in deze tijden: ze gaan uit van een situatie die al lang en breed is ingehaald door de praktijk.
Wat er zou moeten gebeuren is dat het welbekende Hollandse vingertje ingeruild wordt voor de helpende hand. Dat wil nog niet zeggen dat de rode loper uitgerold moet gaan worden; mensen hebben wel degelijk ook een eigen verantwoordelijkheid en de meesten weten dat ook heus wel. Het gros is van goede wil en draagt meer dan eens eigen oplossingen aan voor de problemen waarmee zij te maken krijgen in het geval bij terugkeer naar Nederland. Ze lopen echter tegen een muur van bureaucratie en onbegrip aan waardoor ze niet verder komen -zie degenen die niet ergens mogen wonen of inschrijven omdat het volgens die en die regels niet kan. Dat moet anders.
Mensen die het Nederlands staatsburgerschap hebben of rechtmatig in Nederland mogen verblijven, zouden om te beginnen altijd in de BRP ingeschreven moeten worden. Dat vormt de sleutel waar ze wat mee kunnen. Verder zou er veel meer informatie beschikbaar moeten komen omtrent remigratie. Dan weten mensen eerder wat ze wel of niet moeten doen (bijvoorbeeld inschrijven als woningzoekende en dat aanhouden gedurende het verblijf over de grens zodat je wachttijd opbouwt) voor ze de beslissing nemen te emigreren dan wel remigreren. Daarmee voorkom je dat mensen in de problemen komen. Preventie in plaats van symptoombestrijding zoals nu gebeurt (zie actuele crisis op gebied van wonen, werken, gezondheid en onderwijs) Dus niet die neoliberale retoriek van zelfredzaamheid en het allemaal maar uitzoeken, want Covid-19 toont ons dat dergelijk beleid niet werkt. Niet alleen zijn de sociale en economische kosten daarvan onaanvaardbaar hoog; de zelfredzame burger is een typisch fantoom welke alleen alleen op papier bestaat en het denken in termen als ‘recht hebben op’ is niet meer van deze tijd, net als die voortdurende controlezucht. Beter uitgangspunt zou de vraag zijn wat iemand nodig heeft om weer mee te kunnen doen in de maatschappij -uiteraard binnen de mogelijkheden die hij of zij heeft-. Tegenslag kan immers iedereen treffen.
Overigens wil ik zelf na 10 jaar buitenland terug naar Nederland en loop ik bij de voorbereiding daarop tegen dezelfde problemen aan als veel anderen hier. Lichtpuntje is dan dat ik alleenstaand ben en al meer dan 17 jaar wachttijd heb gebouwd bij de woningbouw (heb altijd jaarlijks verlengd). Wellicht dat het dan een klein beetje minder lastig wordt. Neemt niet weg dat er andere zaken zijn waar ik mee te maken zal krijgen zoals inkomen (wat ik dus niet heb nu) en inschrijving. Gaat nog een heel karwei worden.