Ik verliet Nederland in september 2002 met man en kind om een nieuw bestaan op te bouwen in Nieuw Zeeland en een beetje wiebelig huwelijk weer wat avontuur te geven.

Terug voor mijn ouders

We hebben het de eerste paar jaren hartstikke leuk samen gehad, maar wel uit elkaar gegaan na een tijd als hele goede vrienden. Besloten om te blijven daarna, want ik had het erg naar mijn zin. Een leuke baan en vrienden en vriendinnen.

Na vorig jaar met mijn zoon terug te zijn geweest in Nederland heb ik toch besloten om weer terug te keren naar Nederland. Mijn ouders worden een jaartje ouder, 75 en 73 jaar, en mijn moeders gezondheid gaat achteruit. Ik vond het toch wel weer gezellig die Hollandse kneuterigheid.  Ook was het fijn om weer contact te hebben met vrienden, vriendinnen en familie hier.

Home is where the heart is

Dus ben ik sinds eind januari weer terug in Nederland. Best wel moeilijk, want er is wel veel veranderd in 9 en half jaar. Ik mis mijn zoon (21 jaar) die nog een laatste studiejaar heeft te doen in Nieuw Zeeland, mijn vrienden en het mooie landschap. Ik heb een heel mooie tijd gehad, ook moeilijke perioden, maar die heb je hier ook. Overal moet je werken, wonen en belasting betalen, het is maar waar je het het beste thuis voelt. (Home is where the heart is) Voor mij is dat in beide landen. Het was dus geen ‘failure’. Het was een unieke ervaring die ik niet gemist zou willen hebben.

Vreemdeling in eigen land

Tip voor iedere Nederlander in het buitenland: Hou je papierwerk in de gaten.! Lees op de site van de rijksoverheid wat je plichten zijn en hoe je de Nederlandse nationaliteit kunt behouden.

Ik ben nu een ‘vreemdeling’ in mijn eigen land. Ik heb een verblijfsvergunning moeten aanvragen omdat ik mijn Nederlanderschap verloren ben.  Ik was niet op de hoogte dat ik door het verkrijgen van de Nieuw Zeelandse nationaliteit mij Nederlandse nationaliteit was verloren. Ik kwam hier met een schok achter toen ik mijn Nederlandse paspoort wilde verlengen in december in Christchurch, NZ. Werd me doodleuk ge-emailed, ‘helaas U bent geen Nederlander meer, want U hebt het Nieuw Zeelanderschap aanvaard in december 2009.’

Mijn eigen land wil mij niet meer

Tickets terug naar Nederlands waren al geboekt dus dat kwam hard aan! Mijn eerste gevoel was: “Mijn eigen land wil me niet meer, stik er dan maar in”. Maar ja, mijn  ouders waren dolblij dat ik terug zou komen, ik had mijn baan en huis al opgezegd dus ik ben wel gegaan.

We gaan er nu maar het beste van maken! De regie in eigen hand houden en niet door de bureaucratie van de wijs laten brengen. Een kostbare grap is het wel want de legekosten voor een verblijfsvergunning regulier zonder mvv / wedertoelating bedragen 950 euro.
Ik hoop dat mijn verhaal anderen helpt en dat anderen hun ervaring ook willen delen.

 

Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je je nationaliteit kwijtraakt? Lees dan dit artikel.